25n
25N
25N

Més de 20 detinguts després d'intervenir-se 15,7 tones de tabac il·legal, part d'ells a València

Més de 20 detinguts després d'intervenir-se 15,7 tones de tabac il·legal, part d'ells a València
08/03/2020 -

La Policia Nacional, en el marc de l’operació ‘Pica-pica’, han desmantellat a les províncies de Màlaga, Sevilla, Còrdova, València i Madrid a dues organitzacions criminals dedicades al contraban de tabac, operació que s’ha saldat amb 24 detinguts, els qui ja han passat a la disposició del Jutjat d’Instrucció número 5 de Màlaga, i la confiscació d’un total de 15.737 quilos de tabac en les seues modalitats de fulla a granel i picada en 19 registres en domicilis i naus industrials, mercaderia valorada en 2.717.348 euros.

Segons detalla en una nota de premsa el cos policial, totes dues organitzacions estaven compostes per súbdits espanyols i establits a Sevilla i Còrdova, que es dedicaven, entre altres actes il·lícits, al contraban de tabac en fulla o picat, aconseguint la mercaderia a través d’empreses pantalla, simulant labors de comerç internacional, declarant que l’adquisició de la fulla de tabac estava destinat a usos fitosanitaris.

L’origen de la investigació se situa el juliol de 2019, quan els agents en les seues funcions de prevenció del tràfic il·lícit de vehicles van recuperar una furgoneta que figurava com sostreta. En la inspecció del vehicle es va comprovar que portava multitud de bidons de plàstic com a càrrega, els quals tenien adherides etiquetes identificatives del contingut d’aquests, sent aparentment clor per a piscines.

Atés que la zona de càrrega de la furgoneta desprenia una forta olor de tabac, van inspeccionar l’interior dels recipients, constatant que realment ocultaven bosses tancades de picada de tabac destinades al contraban. Així mateix, diversos dels recipients comptaven amb etiquetes d’una important empresa de paqueteria en els quals resava que la mercaderia era retornada al remitent.

Les perquisicions van permetre identificar a diverses persones que conformaven una organització criminal assentada a Sevilla i dedicada al contraban i distribució il·legal de tabac. Fruit de les mateixes els agents van localitzar una nau industrial situada en un polígon de la zona oest de la capital malaguenya, on operaven i emmascaraven el tabac en bidons i des d’allí ser distribuït a través de diferents empreses de paqueteria.

Els investigadors van aconseguir interceptar un gran nombre d’enviaments que es trobaven en trànsit, del que es deduïa que l’organització delinquia en l’àmbit nacional. Així les coses, determinen el seu ‘modus operandi’, el rol que exercia cada membre en l’organització, l’estatus que ostentaven cadascun dins de la mateixa i van localitzar diversos magatzems i domicilis en els quals redistribuïen el tabac per a entorpir la labor dels policies i en cas de ser aprehesos que només una part de la mercaderia es vera compromesa.

UNA ALTRA ORGANITZACIÓ ASSENTADA A BULGÀRIA

El principal encarregat adquiria importants partides de fulla de tabac a granel a través d’organitzacions assentades a Bulgària i Itàlia, simulant labors de comerç internacional. Per a això, compraven la mercaderia a través d’una empresa pantalla declarant usos fitosanitaris (abonament o fabricació de pesticides) i així eludir els controls duaners.

Des de finals del passat any es van intensificar les reunions entre l’organització i els seus anàlegs búlgars, alhora que van augmentar la cerca de naus en lloguer i agències de paqueteria a Madrid i Còrdova. Tot indicava que estaven preparant una important compra d’una partida de tabac.

DIVERSES INTERVENCIONS PER PART DELS AGENTS

Al llarg de l’operació, els agents van detectar diversos enviaments d’importants dimensions, veient-se obligats a intervenir les partides de fulla de tabac. Aquestes intervencions van permetre als agents identificar a nous membres de l’organització criminal, la qual, malgrat les confiscacions realitzades, va continuar amb el muntatge de la infraestructura. Així mateix, es va detectar que iniciaven contactes amb una nova organització assentada a Còrdova pel que els investigadors van haver de desdoblegar indagacions per a abastar a totes dues organitzacions criminals.

L’operatiu s’ha saldat amb un total de 24 detinguts, 19 registres entre domicilis i naus industrials situats a les províncies de Sevilla, Còrdova, Màlaga, Madrid i València, la confiscació d’un total de 15.737 quilos de tabac en les seues modalitats de fulla a granel i picada per valor de 2.717.348 euros, una pistola modificada, inhibidors de radiofreqüència, tres turismes, deu telèfons mòbils, 10.000 euros en metàl·lic, tres màquines de tancament tèrmic, tres balances i quatre màquines de picat, entre un altre efectes. En un dels registres, els policies van localitzar també una infraestructura utilitzada per a albergar baralles de galls. Els detinguts han sigut presentats davant el Jutjat d’Instrucció número 5 de Màlaga.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + sis =

bombers
bombers