25n
25N
25N

El jutge d'iDental ordena detindre 11 persones, entre elles els fundadors, i escorcolls a Alacant i altres províncies

Se’ls acusa de captar fons d’inversors internacionals per a suposadament reflotar empreses però acabaven en la seua butxaca

El jutge d'iDental ordena detindre 11 persones, entre elles els fundadors, i escorcolls a Alacant i altres províncies
15/01/2019 -

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha ordenat la detenció d’11 persones i diversos escorcolls a sis províncies –entre elles Alacant– en el marc de la macrocausa que investiga el frau de les clíniques d’iDental. Dos dels arrestats són els fundadors de l’empresa i un d’ells es trobava al Regne Unit.

Als detinguts se’ls imputen delictes d’administració fraudulenta, pertinença a organització criminal, estafa continuada, apropiació indeguda, alçament de béns, falsedat documental i blanqueig.

Segons la investigació que dirigeix el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, els sospitosos captaven fons d’inversors internacionals i entitats de crèdit amb l’aparent intenció de comprar i reflotar empreses en crisis.

Però en realitat les descapitalitzaven i desviaven els fons per al seu enriquiment personal. La quantia d’allò defraudat podria superar els 60 milions d’euros.

A més de les 11 detencions ja practicades –encara que fonts jurídiques apunten que la quantitat podria elevar-se a 19 en les pròximes hores–, la passada matinada agents de la UDEF també han practicat escorcolls a Madrid, Alacant, Múrcia, Granada, Girona i la Corunya.

TESTAFERROS, SOCIETATS PANTALLA I COMPTES PONT

En alguns casos, els investigats comptaven amb la connivència d’empleats d’entitats de crèdit que s’encarregaven de concedir els préstecs necessaris per a realitzar les inversions. Els membres de l’organització descapitalitzaven progressivament les empreses i, a través de testaferros, societats pantalla i comptes pont, ocultaven la destinació final dels diners.

En el cas d’iDental, les persones investigades haurien enganyat als pacients, als qui els feien contractar préstecs per a finançar els seus tractaments dentals, amb suposats descomptes de fins al 80%, a costa d’unflar el pressupost i basant-se en suposades subvencions d’organismes públics estatals inexistents i polítiques molt agressives de màrqueting.

Entre els detinguts figuren els dos fundadors del grup iDental, un dels quals ha sigut detingut al Regne Unit amb la col·laboració de les autoritats britàniques. Pel que sembla, aquesta persona estaria planejant implantar noves clíniques odontològiques en aquell país.

La macrocausa d’iDental va ser assumida per De la Mata l’estiu passat a causa de la magnitud de la investigació i al fet que afecta quasi totes les comunitats autònomes, allí on l’empresa havia obert clíniques. El jutge ha decidit estructurar el cas obrint peces separades per a cadascun dels processos de denúncia incoats –siguen individuals o grupals– i ja sumen més de 1.500, totes elles per presumptes delictes d’estafa continuada, apropiació indeguda, falsedat documental, administració fraudulenta, lesions, contra la salut pública, alçament de béns i blanqueig de capitals.

Però a més, segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, el magistrat també ha obert una peça separada per a cadascuna de les víctimes i, sense que s’haja efectuat encara un recompte total d’afectats, ja superen en la causa més de 8.000.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + 3 =

museo prehistoria