25n
Orgull
Orgull

L'exposició 'Fotoalimentación' de Luis Gordillo s'acomiada del Centre del Carme amb un taller de fotomuntatge

El Carme ofereix el taller ‘El patio de recreación’ els dies 30, 31 d’agost i 1 de setembre, d’11 a 13 hores, amb entrada gratuïta i sense reserva prèvia

Centre del Carme

L'exposició 'Fotoalimentación' de Luis Gordillo s'acomiada del Centre del Carme amb un taller de fotomuntatge
29/08/2019 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània acomiada aquest diumenge la mostra ‘Luis Gordillo. Fotoalimentación’, una exposició que ha suposat el retorn del pintor sevillà al territori valencià, després de 25 anys. Luis Gordillo, una de les figures més influents i punt de referència essencial de l’art espanyol de l’últim mig segle, presenta en aquesta mostra la seua obra més pròxima a la fotografia, amb 150 peces dels anys 70.

Com a colofó a aquesta mostra, que ha sigut una de les més reclamades pel públic visitant al Centre del Carme aquest estiu, el centre d’art ha preparat un taller basat en la fotografia, el ‘collage’ i el fotomuntatge, tan present en l’exposició.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha destacat “la diversitat de propostes expositives que han compost la programació estival, amb l’obra de noms importants com Luis Gordillo, junt amb projectes d’artistes joves i de mitja carrera i la revisió de la trajectòria de Xisco Mensua”.

Pérez Pont hi ha afegit que “la programació del Centre del Carme conjuga experiències d’artistes internacionals amb creadors valencians i de la resta de l’Estat espanyol. D’aquesta manera, vam mostrar la riquesa de matisos de la creació artística actual a un públic àvid per acostar-se als nous llenguatges de l’art”.

Calfant motors per a la tornada a l’escola dels més xicotets i xicotetes, aquest cap de setmana s’ofereix una proposta educativa entorn de l’obra de Luis Gordillo, dirigida a les famílies que encara vulguen esgotar aquests últims dies d’agost amb activitats ludicoeducatives.

Amb l’ajuda de l’educadora, Anna Peris, el Centre del Carme ofereix el taller ‘El patio de recreación’ els dies 30, 31 d’agost i 1 de setembre, d’11 a 13 hores, amb entrada gratuïta i sense reserva prèvia.

‘El patio de recreación’ és una experiència educativa per a explorar l’exposició ‘Fotoalimentación‘. Es partirà de la diversió per a fomentar l’enginy en xiquetes i xiquets (preferentment de 5 a 12 anys) a través de la mostra.

Ens interessa l’atenció que desperten els dispositius mòbils, les seues càmeres fotogràfiques i la seua representació en aquestes edats. Comprovarem com l’aparell es converteix en una zona d’esbarjo. Càmera en mà, es realitzaran autofotos que posteriorment s’imprimiran i es faran ‘collages’ amb totes les cares que s’hagen retratat mitjançant tècniques mixtes.

Fotoalimentació

L’exposició, que podrà veure’s fins a aquest diumenge, l’1 de setembre, aprofundeix en el coneixement de Gordillo.
L’artista utilitza des de principi dels anys 70 la fotografia amb la finalitat de trobar altres opcions al color dominant en la seua pintura, amb l’objectiu d’obrir una investigació neutralitzadora de la seua utilització violenta de colors complementaris.

L’exposició mostra dues etapes amb diferències clares: una primera amb el treball fotogràfic dels anys 70, quasi tota en blanc i negre, i una altra de posterior, on ja apareix el color i la utilització de la nova tecnologia digital que li obri a Gordillo un camp quasi infinit a l’experimentació.

L’artista ha explicat que “en els anys 70 vaig emprar la fotografia en blanc i negre amb nombrosos propòsits, però potser el més important i el que he mantingut al llarg del temps és el d’analitzar els elements orgànics de la pintura, neutralitzant i cosificant el gest”.

“En l’actualitat tracte de crear espais en els quals la pintura i la fotografia dialoguen i interactuen entre si; intente articular maneres per a l’expansió de la fotografia en la meua obra”, ha manifestat el creador sevillà, que hi ha afegit que “em continua interessant primordialment la pintura com a interrogació corporal; no obstant això, la intervenció tècnica de la fotografia crea una tensió dialèctica, un espai mental en creixement”.

La pràctica fotogràfica experimental permet a Gordillo indagar sobre la construcció, la reconstrucció i la destrucció de la imatge. Tècniques de transformació com la fotografia, però també la impremta, la fotocòpia i el ‘collage’ reciclant-se i treballant en espiral. A través d’aquestes tècniques, Gordillo adopta maneres de l’art òptic i constructivista com la seriació, la repetició, les variants i les diferències entre el quasi idèntic que li permeten desdoblar, simultanejar i copiar una mateixa imatge de manera obsessiva.

Tanmateix el mes de juliol passat el Centre del Carme va presentar el catàleg de la mostra, editat pel Consorci de Museus en el seu compromís per l’accessibilitat a la cultura i la divulgació del coneixement. La publicació es presenta com una conversa amb l’artista en la qual anar descobrint una faceta fascinant de Gordillo, entre pop i cinètica, com són les obres dels 70 en les quals la fotografia es converteix en un mitjà o excusa per a pintar, fotografiar i tornar a pintar o a fotografiar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =