25n
25N
25N

"Desmilitaritzem l'educació" llança una campanya per a denunciar la idealització de la guerra i el militarisme en els llibres de text

Per a aquesta plataforma, “l’exèrcit pretén millorar la seua imatge i pal·liar les seues dificultats de reclutament”

EP

"Desmilitaritzem l'educació" llança una campanya per a denunciar la idealització de la guerra i el militarisme en els llibres de text
03/04/2019 -

Més de 60 entitats valencianes del món educatiu, sindical, veïnal i social, sota el nom “Desmilitaritzem l’educació”, han posat en marxa, a través de les xarxes socials, una campanya amb l’objectiu de localitzar, en els llibres de textos, continguts que normalitzen la guerra. Així, insten, principalment a professors i alumnes, a “denunciar” aquells exemples en els quals apareguen imatges o continguts que suposen “una glorificació, banalització o idealització de la guerra, el militarisme, les armes o la violència”.

D’aquesta manera, no solament es demana que se’ls faça arribar aquest tipus de material que puga trobar-se en els llibres de primària, secundària i batxillerat, com per exemple una descripció d’un fet bèl·lics sense informar dels seus efectes o conseqüències sobre la població civil, sinó també la participació en la campanya de Twitter, a través de la publicació de fotos, en els quals apareguen aquest tipus d’exemples, amb l’etiqueta #Desaprendrelaguerra.

Desmilitaricemos la educaciónTota la informació rebuda serà estudiada per a, després, sol·licitar a les editorials la seua revisió per a futures edicions. I és que des de la plataforma “Desmilitaritzem l’educació” denuncien que “els valors que transmeten les institucions militars, com l’obediència, la disciplina, el patriarcat, l’androcentrisme i, especialment, el recurs a la violència com a mètode per a la resolució de conflictes es contradiuen amb els valors de pau i diàleg que han de nodrir l’educació dels estudiants”.

Així mateix, afigen que “la UNESCO va promulgar, fa més de 70 anys, que les guerres naixen en la ment de les persones”. Per això, estan convençuts que “l’educació per a la pau és educar per a desaprendre les guerres i tota classe de violències. La representació d’ambdues cada vegada està més present en més mitjans, entre ells els llibres de text. A través d’ells, es transmeten discursos i imatges que preparen les nostres ments per a la normalització de la violència, sobretot, de la violència cultural, és a dir, aquella que pretén la negació, la destrucció i l’ocultació de la diversitat, del que és diferent”.

No obstant això, les accions no acaben ací, ja que també s’anima als docents a plantejar aquestes qüestions al seu alumnat per a la sensibilització d’aquests temes, així com a les institucions valencianes a crear una política activa de foment de la cultura de la pau i el rebuig de la guerra i els seus preparatius.

Però, a més, no solament es vol iniciar una campanya de conscienciació entre docents, familiars i alumnat per a no acceptar la “introducció de valors militaristes a les escoles, mitjançant excursions a casernes o visites de militars a centres educatius”, sinó també el rebuig de “determinats cursos promoguts pel Ministeri de Defensa que s’ofereixen en els centres de professorat”.

I és que, conclouen, “per a “Desmilitaritzem l’educació”, l’exèrcit pretén potenciar la ‘cultura de la defensa’ i ‘l’esperit militar’ entre la joventut per a millorar la seua deteriorada imatge pública, normalitzar la impopular despesa militar i pal·liar les seues dificultats de reclutament”.

Finalment, cal recordar que les associacions integrants d’aquesta campanya ja han posat en marxa diferents accions en aquesta línia, com la concentració per a mostrar el seu rebuig al fet que Expojove comptarà amb presència militar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 5 =

caixaontinyent
ruta massamagrell