Desmantellada una xarxa d'empreses de compravenda d'or que blanquejava diners a través d'una xarxa de narcotraficants

En l'operació s'ha procedit a la detenció de 3 persones i a la recerca judicial de 5 empreses

Guardar

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional en el marc de l'operació conjunta "GOLD WINGS-DORADA", han desmantellat una xarxa d'empreses de compravenda d'or que blanquejaven diners a través d'una organització dedicada al narcotràfic. S'ha detingut a Madrid a 3 dels dirigents d'estes empreses, i a més s'ha investigat judicialment a 5 societats mercantils.

De la recerca i anàlisi de la documentació s'ha pogut confirmar que els empresaris van intercanviar en 2 anys els bitllets de 500 euros sumant un total de 50.484.000 euros pels quals van poder obtenir un benefici aproximat d'1.500.000 euros que van ser invertits en la compra d'or i adquisició de béns immobles, que ocultaven en empreses instrumentals.

L'operació es va iniciar com a conseqüència de l'operació "ALAS BLANCAS", on es va detenir a 26 persones, entre les quals es trobaven hostesses i auxiliars de vol d'una companyia aèria, que aprofitant-se de la seua condició es dedicaven a transportar ocult en dobles fons d'equipatges o adherides al cos, grans quantitats de diners que els era lliurat pels integrants d'una organització assentada en el nostre país, per a traslladar-ho a una altra organització a Colòmbia.

Durant la recerca, els agents van poder detectar que la persona, nexe d'unió entre les hostesses i els traficants d'Espanya, era un individu molt relacionat amb regentes d'establiments dedicats a la compravenda d'or.

Posteriorment, els agents van constatar que una sèrie d'empreses dedicades a la compravenda d'or estaven sol·licitant a les seues entitats bancàries diners en efectiu per a la realització de la seua activitat diària de compra de joies i efectes d'or en els establiments que regentaven. Estes empreses requerien principalment bitllets de 500 euros que rebien a través d'empreses de transports de fons.

Una vegada que les empreses tenien en el seu poder els bitllets de 500 contactaven amb l'organització de blanqueig i intercanviaven estos bitllets per uns altres de menor valor obtinguts de la venda de la droga. Este canvi facilitava a la xarxa un menor volum en els diners que traslladaven des d'Espanya a Colòmbia, percebent per açò l'empresari un benefici estimat d'entre un 2% i un 3%.

L'operació ha sigut duta a terme pel Grup de Recerca de Blanqueig de Capitals de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i per la Brigada de Blanqueig de Capitals de la UDEF del Cos Nacional de Policia. La recerca ha sigut dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció núm. 3 de l'Audiència Nacional.

Destacats