25n
25N
25N

Desmantellen una clínica mèdica clandestina a Picassent i alliberen a 8 víctimes d'explotació laboral

Desmantellen una clínica mèdica clandestina a Picassent i alliberen a 8 víctimes d'explotació laboral
17/11/2020 -

La Guàrdia Civil ha desmantellat una clínica mèdica clandestina que s’havia habilitat en un xalet en la localitat valenciana de Picassent. En l’operació, ha sigut detingut un fals metge –un home de 52 anys– i que explotava laboralment a persones per a treballar en el camp i, a vegades, com a auxiliars d’infermeria sense la formació requerida. Han sigut alliberades huit persones víctimes d’explotació laboral.

La Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i la Inspecció de Treball i Seguretat Social de València van iniciar les actuacions quan van tindre coneixement que diverses persones van estar treballant en una finca agrícola situada en el terme municipal de Picassent, propietat d’un ciutadà pakistanés, ara detingut.

A aquestes persones se’ls imposaven condicions de treball perjudicials i contràries a les lleis laborals, com ara realitzar jornades de treball de més d’onze i dotze hores diàries, sense cap mena de descans setmanal, percebent a canvi, cadascun d’ells, 750 mensuals, als quals es restaven dos-cents euros 200 en concepte de lloguer per l’allotjament. Coincidien al seu torn amb altres huit persones que es trobaven en la seua mateixa situació i que encara continuaven treballant en la citada finca agrícola.

L’Institut Armat detalla que les víctimes vivien “en un gran estat d’insalubritat, cohabitant en un habitatge situat dins de la finca agrícola utilitzada com a magatzem d’aliments, amb insectes i rosegadors, amb habitacions sense finestres i exposats a les inclemències del temps, unit tot això, a la vigilància a la qual eren sotmeses, amb càmeres de videovigilància en diferents dependències de l’immoble”.

La seua situació s’agreujava encara més al no gaudir aquestes de llibertat ambulatòria, ja que a les mateixes no se’ls permetia eixir de la finca agrícola, evitant així qualsevol possible denúncia davant els cossos policials, agrega la Benemèrita.

El denunciant, a més d’exercir en la finca funcions d’agricultor, ho alternava realitzant funcions d’auxiliar sanitari sense comptar amb cap titulació per a això, quan així li ho requeria el detingut, en un xalet llogat per aquest i habilitat com a clínica mèdica clandestina on el detingut exercia com a metge especialitzat en el tractament de diferents malalties.

A aquesta clínica acudien pacients amb problemes d’articulacions, i fins i tot, amb malalties coronàries o diagnosticades de càncer, que eren sotmesos a tractaments mèdics varis, entre ells transfusions de sang, una vegada tractada pel detingut. En la seua majoria, els pacients que acudien a la clínica provenien d’Anglaterra, desplaçant-se des d’aquest país exclusivament per a sotmetre’s als tractaments oferits.

Aquests pacients pagaven entre 10.000 i 20.000 lliures pel tractament rebut.

Durant la investigació, es va obtenir informació dels diferents organismes competents que el detingut no es troba en el Col·legi Oficial de Metges de València, així com tampoc en cap col·legi oficial d’Espanya.

De la mateixa manera, es va esbrinar que el xalet llogat per aquest i habilitat com a clínica mèdica clandestina situat en el terme municipal de Picassent no apareix inscrit en el Registre Autonòmic de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris de la Comunitat Valenciana.

En la fase d’explotació de l’operació, duta a terme de manera conjunta per integrants de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València, Inspecció de Treball i Seguretat Social de València i la Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, es realitzen registres en la parcel·la agrícola i en el xalet utilitzat com a clínica mèdica clandestina, situats tots dos en el terme municipal de Picassent.

Durant els registres, es va intervenir entre un altre material, diversa documentació mèdica relacionada amb el detingut (com a receptes mèdiques prescrites per aquest), material informàtic, centenars de productes i substàncies medicinals (entre ells suplements dietètics i nutricionals no autoritzats a Espanya), grans quantitats de material, instrumental i aparells mèdics (com a agulles, xeringues, degotadors i aletes de vies intravenoses), 50 lingots de plata d’1 kg cadascun (valor total aproximat de mercat de 33.100 euros), 89 lingots d’or de 100 grs cadascun (valor total aproximat de mercat de 418.923 euros), 5.085 euros en metàl·lic i diverses joies.

IMMOBILITZACIÓ D’ALIMENTS

A més de l’anterior, per part de personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (Sanitat Alimentària) es va procedir a la immobilització de grans quantitats de productes alimentosos cultivats i elaborats en la parcel·la agrícola del detingut en considerar l’existència de risc imminent i extraordinari per a la salut pública pel fet que les instal·lacions no reuneixen cap condició higiènica ni de salubritat.

Els citats productes alimentosos es comercialitzaven a internacionalment a través de la pàgina web d’una empresa propietat del detingut.

L’operació ha permés alliberar a huit persones víctimes d’explotació laboral i es procedeix a la detenció de l’autor dels fets, al qual se li investiga pels presumptes delictes contra els drets dels treballadors, intrusisme professional, estafa, blanqueig de capitals i contra la salut pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =