Ximo Puig: “En deu dies podríem estar preparats per a iniciar la desescalada”

El Consell proposa la desescalada per departaments de salut i no per províncies en la Comunitat Valenciana per a ajustar-se més a la singularitat del territori

Guardar

puig
puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha explicat que el Consell proposarà al Govern de Pedro Sánchez la desescalada per departaments de salut i no per províncies a la Comunitat Valenciana. Una idea que ja ha anunciat aquest matí la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en la seua roda de premsa diària d'actualització sobre el ritme de la pandèmia. Aquesta vesprada serà ella l'encarregada de transmetre-ho a l'Executiu durant la reunió de la comissió interdepartamental.

Puig ha destacat que el Consell considera que el marc territorial que més s'ajusta al pla de desescalada i a la singularitat valenciana són els departaments sanitaris o les comarques i no les províncies, ja que, segons ha expressat, hi ha moltes diferències dins d'una mateixa província. "La realitat provincial no és la més ajustada a la Comunitat Valenciana perquè, per exemple, pensem que Alacant és més gran que algunes comunitats autònomes", ha dit. I ha afegit, com a exemple, que "el departament de la Vega Baixa ha estat molt menys afectat per la COVID-19 que altres".

En aquest sentit, el president ha volgut deixar clar que "no es tracta d'una esmena a la totalitat" del pla del Govern central, sinó una estratègia que serviria per a respondre de forma més eficient als imprevistos o brots que puguen sortir. Malgrat que ha celebrat que "en el conjunt de la Comunitat Valenciana hi ha una clara millora", ha demanat prudència i no caure en un fals optimisme. "En deu dies podríem estar preparats per a iniciar la desescalada però encara cal fer un estudi per a veure la situació de forma més detallada", ha declarat.

Respecte a aquesta qüestió, la consellera Ana Barceló ha explicat que durant la reunió d'aquesta vesprada, faran aquesta proposta al ministre de Sanitat, Salvador Illa, "basant-nos en informes epidemiològics per a justificar aquesta asimetria i fent propostes respecte a les franges horàries, el transport o la mobilitat". També ha assegurat: "Tenim capacitat propositiva i cal que siguem molt molt prudents, perquè cada vegada que conquerim una fase cal consolidar-la per a passar a la següent".

Segons ha explicat la consellera, per a l'avanç de les fases és necessari complir amb els indicadors que es detallaran en la reunió, que ha avançat, a trets generals, que tenen a veure amb els casos de contagis, morts, altes, actius o ingressos diaris, la capacitat dels serveis i del sistema sanitari o el sistema de mobilitat, entre altres.

Puig ha insistit en que els detalls dels indicadors seran claus per a eixa desescalada i que aquesta vesprada es proposaran fórmules i idees propositives per al conjunt de la ciutadania: "Ens alineem amb el Ministeri per una qüestió d'eficiència i respecte als ciutadans i ciutadanes". El president ha declarat que "el protagonista és el ciutadà" i l'objectiu és "facilitar-li la seua vida".

Preguntat sobre la possibilitat d'utilitzar aplicacions mòbils per a observar el compliment de les normes per part de la ciutadania, el cap del Consell ha avançat que s'està fent una aposta per aplicar la intel·ligència artificial en el seguiment de la pandèmia des del primer moment i ara l'objectiu és poder utilitzar les dades dels usuaris i usuàries des de la legalitat per a protegir la seua privacitat, buscant la seua voluntarietat.

El president ha fet aquestes declaracions després de la reunió amb els síndics i síndiques del PSPV, Compromís, Unides Podem-EUPV, PP, Ciutadans i Vox. Una trobada en què el president ha destacat la voluntat de treballar units i on s'ha fet una opinió favorable a la proposta del Consell, en les seues paraules. Puig ha explicat que "hi ha una voluntat clara per ajudar i participar en les propostes i sembla clara la importància de posar per damunt l'interés de la societat i no la ideologia".

"2021, 2022 i 2023 seran anys molt singulars, així com tota la dècada en general. Per això, cal seguir treballant des de la humilitat i el diàleg, que és un valor afegit clau. Agraïsc la bona voluntat [de la resta de partits] per a participar en conjunt".

Així es troben els hospitals valencians

Segons les dades oferides per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, els departaments sanitaris que tenen una menor taxa de COVID-19 són Oriola (85 positius per cada 100.000 habitants), Crevillent (106,7 per cada 100.000) i Dénia (118,2 per cada 1.000), de manera que, si el Govern aprova la proposta del Consell, els habitants d'aquestes zones serien els primers a poder avançar en la desescalada.

En canvi, Requena (806 casos positius per cada 100.000 habitants), la Marina Baixa (372,3 per cada 100.000), La Plana (371,1 per cada 100.000) i Alcoi (311,6) són els departaments sanitaris amb una taxa de coronavirus més alta per habitants i, per tant, serien dels últims.

Arxivat a:

Destacats