25n
25N
25N

Descobreix el curiós origen de la paraula “disfressa”

PixaBay

Descobreix el curiós origen de la paraula “disfressa”
27/09/2019 -

Una disfressa és un conjunt de roba i accessoris que s’utilitzen per a posar-se en el lloc d’un personatge, fictici o real. El maquillatge també juga una part essencial d’una disfressa. Diferents ocasions poden portar a la disfressa: carnestoltes, Halloween, un festival, etc.

La idea és semblar-se a una altra persona o ser francament irrecognoscible. També existeixen disfresses tradicionals i en aquest cas, no s’intenta encarnar a una altra persona amb un vestit sinó com un símbol de pertinença.
re
Al llarg dels segles, xiquets, joves i adults competeixen per aconseguir disfresses originals que impacten en qualsevol lloc. Existeixen opcions senzilles fins a altres més elaborades que atrauen la mirada de tot el món.

Però, què significa concretament la paraula “disfressa”. Continua llegint i descobreix l’etimologia que tanca aquestes set lletres.

Etimologia de “disfressa”

“Disfressa” és un terme derivat del verb “disfressar”, el qual prové de la forma antiga “desfrezar” i fa referència a encobrir alguna cosa per a dissimular-ho. Els experts en lingüística encara no han determinat amb exactitud la procedència de la paraula.

No obstant això, diverses fonts indiquen que es forma de la unió del prefix “dónes” (desfer) i “frezar” (la petjada que deixa un animal”. Per tal motiu, es conclou que el significat apunta a “fer desaparéixer el rastre d’un animal”. En altres paraules, es tracta d’encobrir, camuflar, ocultar o emmascarar alguna cosa… El famós objectiu d’una disfressa.

Sabent això, disfressar-se es converteix en un acte d’ocultar la identitat per a gaudir en diverses ocasions. Ara bé, quan va sorgir el costum de disfressar-se?

Costum de disfressar-se

La disfressa va aparéixer molt primerenc. Des de l’antiguitat, els nostres avantpassats ​​solien disfressar-se durant certes grans celebracions. La primavera va ser el moment triat per a posar-se màscares i disfresses. D’est a oest, solíem obrir-nos camí per a convocar als esperits i així assegurar bones collites.

És per això que la disfressa no es tria per casualitat: la màscara, el maquillatge i els tatuatges efímers són de gran importància perquè tenen un paper màgic.

Carnestoltes, la gran oportunitat

El carnestoltes és una tradició a tot el món que va sorgir fa molt temps: en l’època dels faraons i l’antiga Grècia. Després, al voltant del segle XII, el carnestoltes va representar per als cristians l’oportunitat de proveir-se de combustible abans de la Quaresma, festa de 40 dies en què menjaven poc.

I durant el Carnestoltes, tot està permés. Es descarten les regles de la vida quotidiana. D’ací la disfressa, l’oportunitat de prendre el lloc d’una altra persona. Xiquets es converteixen en adults, rics en pobres, homes en dones, dones en homes. I tots es mesclen per a la festa.

Hui, el carnestoltes és comú a les escoles. Els xiquets estan encantats de posar-se el seu excel·lent vestit de pirata, fada o de superherois. Disfressar és sinònim de celebració. Podem tindre temps d’encarnar durant unes hores el paper de l’estrela més gran del moment.

Halloween

El Carnestoltes no és l’únic període de l’any en què és tradició disfressar-se. En molts països, és comú usar una disfressa per a Halloween. Igual que el Carnestoltes, Halloween és una tradició que es remunta a l’antiguitat.

Els celtes van celebrar de fet “Samain”, un any nou una mica peculiar des que el món dels esperits es va trobar amb el dels vius. Llavors era més segur usar roba aterridora per a espantar els dimonis.

A través dels segles, aquesta tradició finalment s’ha trobat amb la de Tots els Sants. I segles després, sempre ens preocupem per trobar una disfressa per a vestir la nit del 31 d’octubre i anar de festa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 6 =