Desarticulada una organització dedicada a l'explotació sexual de dones nigerianes en els carrers de Gandia i Bilbao

Les víctimes havien d'exercir la prostitució per a l'organització fins a saldar el suposat deute contret amb esta, uns 50.000 euros

Guardar

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització, integrada per ciutadans d'origen nigerià, i dedicada a la captació de dones de la seua mateixa nacionalitat a les quals, una vegada arribaven a Espanya, obligaven a exercir la prostitució de carrer a Gandia (València) i Bilbao fins a saldar un suposat deute d'uns 50.000 euros. Periòdicament les dones havien d'ingressar els diners obtinguts pel seu treball en diferents comptes bancaris a nom de terceres persones, començant així el procés de blanqueig dels beneficis obtinguts amb l'activitat delictiva. L'operació s'ha saldat amb la detenció de cinc membres d'esta organització (quatre a Madrid i un més a Bilbao) i la completa desarticulació de la mateixa a Espanya, tant en el seu vessant d'explotació de les dones, com en la de blanqueig dels beneficis així obtinguts.

La recerca va començar quan agents especialitzats en el delicte de tracta d'éssers humans van localitzar a una víctima d'origen nigerià exercint la prostitució en els carrers de Gandia. Esta dona, després d'acollir-se a les mesures de protecció oferides pels agents, va relatar com havia sigut captada en el seu país d'origen i portada a Espanya, on estava sent obligada a exercir la prostitució sota un clima de contínues amenaces, coaccions i pallisses.

La recerca va portar a la Policia fins a altres dues dones més que es trobaven en la mateixa situació i que igualment es van acollir a les mesures de protecció previstes per la llei per a estos casos, que van relatar als agents diferents situacions idèntiques a l'anterior. Així els investigadors van poder arribar fins a l'organització ara desarticulada.

 

Situació de necessitat i esclaves per a tota la vida

L'organització captava a dones joves sumides en situacions d'extrema pobresa amb falses ofertes de treball en l'hostaleria, en perruqueries, etc. i assegurant-les una vida millor a Europa. Una vegada acceptaven estes ofertes, i prèviament al seu viatge, eren sotmeses a rituals de vudú asseient així les bases de l'exercici de control sobre les víctimes per part de l'organització durant tot el temps que durara l'explotació. Per mitjà d'estes cerimònies, aconsegueixen doblegar la voluntat de les víctimes i es garanteixen la seua fidelitat, comprometent-se estes a pagar el deute amb els explotadors i el muntant dels quals encara desconeixen i a no denunciar-los a la Policia, sota pena de mort en cas d'incompliment.

Després del ritual, l'organització realitzava les gestions necessàries perquè les dones pogueren viatjar fins al nostre país, proporcionant-los documentació i bitllets d'avió. Les víctimes viatjaven amb documents falsos o amb documents reals pertanyents a altres dones també nigerianes i residents legals en algun país europeu.

Una vegada documentades, les joves, acompanyades en tot moment per membres de l'organització, viatjaven fins a Espanya fent escala en diferents aeroports de la Unió Europea per a no alçar sospites. Ja en el nostre país els membres de l'organització ensenyaven a les víctimes perquè sol·licitaren asil. Una vegada realitzat este tràmit els retiraven la documentació amb la qual havien viatjat i els explicaven que havien adquirit un deute entorn dels 50.000 euros per les despeses de viatge generats, que havien de saldar immediatament exercint la prostitució de carrer.

 

"Expliques mula" per a blanquejar els beneficis

Els guanys que obtenien les víctimes amb l'exercici de la prostitució anaven a parar íntegrament a l'organització. Les víctimes havien d'ingressar periòdicament els diners que guanyaven prostituint-se en diversos comptes corrents donades per la líder de l'organització, comptes els titulars dels quals eren terceres persones també d'origen nigerià. D'esta manera l'organització començava a blanquejar els beneficis obtinguts de l'explotació de les dones, dificultant la identificació dels vertaders responsables i introduint així els diners en el sistema financer legal.

 

Una situació d'absoluta dependència que les impedeix denunciar

Les víctimes, desproveïdes de documentació i de diners i sense cap altra forma de guanyar-se la vida, es troben en una situació d'absoluta dependència de l'organització, ja que desconeixen per complet la cultura, l'idioma i la legislació espanyola. Tot açò, unit a la por a patir represàlies i a ser expulsades i enviades de nou al seu país, els impedeix denunciar la seua situació a les autoritats i les arrossega a exercir la prostitució com a única manera de sobreviure.

L'operació ha sigut duta a terme per agents de la Brigada Central Contra la Tracta d'Éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, la UCRIF de València i les Brigades d'Estrangeria de Bilbao, Fuenlabrada i Gandia i s'ha saldat amb la detenció de cinc membres de l'organització, entre ells la principal responsable. Els agents han registrat un domicili en Humanes de Madrid, durant el qual s'han intervingut nombroses llibretes de comptes bancaris en les quals es registren innombrables moviments d'efectiu, documents d'identitat, mil cinc-cents (1.500) euros en efectiu i diversos terminals de telefonia mòbil i suports físics de memòria externa (discos durs, tablets, pen drives, etc.) el contingut dels quals està sent analitzat per experts policials. L'operació continua oberta, per la qual cosa no es descarten noves detencions.

 

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual, engegat en 2013, i que va donar lloc a la creació d'una nova unitat de referència en esta matèria: la Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans, adscrita a la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional. Amb l'engegada d'este pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu [email protected] per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'este tipus de delictes.
Destacats