25n
25N
25N

La Fe, el CSIC i la UPV treballen en el desenvolupament d'un dispositiu PET portàtil per a millorar el diagnòstic de càncer de pròstata

La Fe, el CSIC i la UPV treballen en el desenvolupament d'un dispositiu PET portàtil per a millorar el diagnòstic de càncer de pròstata
05/08/2020 -

L’Institut d’Investigaci√≥ Sanit√†ria de l’Hospital La Fe, l’Institut d’Instrumentaci√≥ per a Imatge Molecular (I3M) de la Universitat Polit√®cnica de Val√®ncia i el Consell Superior d’Investigacions Cient√≠fiques (CSIC) estan treballant en el desenvolupament d’un dispositiu port√†til de Tomografia per Emissi√≥ de Positrons (PET).

Aquest dispositiu denominat ProsPET, est√† dirigit a obtenir un diagn√≤stic m√©s prec√≠s del c√†ncer de pr√≤stata, basat en imatges moleculars que permetr√† una orientaci√≥ m√©s exacta de la bi√≤psia i suposar√†, per als pacients, sotmetre’s a t√®cniques menys invasives per a la detecci√≥ de la malaltia.

Les imatges moleculars es diferencien de les imatges tradicionals perqu√® utilitzen radiof√†rmacs espec√≠fics per a generar la imatge funcional d’un √≤rgan o proc√©s metab√≤lic en particular.

La imatge molecular mitjan√ßant tomografia per emissi√≥ de positrons (PET) est√† ajudant en totes les etapes de l’estudi oncol√≤gic del pacient, tant en el diagn√≤stic inicial com en el seguiment, guia per a bi√≤psia o planificaci√≥ de qu√≠mio/radioter√†pia.

Aquest dispositiu, denominat ProsPET, compta amb uns detectors més pròxims a la zona de la pròstata i una resolució espacial millorada, en comparació amb un escàner PET convencional de cos sencer.

Gr√†cies a aquest nou dispositiu i als nous radiof√†rmacs associats a la mol√®cula PSMA, encarregada de dirigir la radiof√†rmac a les c√®l¬∑lules tumorals, s’aconseguir√† una imatge de les zones afectades de la pr√≤stata d’alta fiabilitat.

Aix√≤ permetr√† una disminuci√≥ del nombre de mostres que s’obtenen durant una bi√≤psia de pr√≤stata i propiciar√† un canvi important al protocol de diagn√≤stic del c√†ncer de pr√≤stata, ja que les bi√≤psies serien m√©s breus en temps i m√©s eficaces. Per als pacients, aquest avan√ß, suposar√† enfrontar-se a proves menys invasives i m√©s precises.

L’equip denominat ‘Nucli d’Investigaci√≥ Traslacional Integrat Urol√≤gic de Val√®ncia’ (NITVIU) √©s qui treballa en aquest dispositiu i est√† coordinat per l’especialista en Urologia de l’Hospital La Fe, C√©sar David Vera-Donoso. Aquest projecte √©s finan√ßat per l’Institut Carlos III i el dirigeixen el doctor Vera-Donoso, al costat del professor del CSIC, Jos√© Mar√≠a Benlloch Baviera.

Per part seua, el f√≠sic Antonio J. Gonz√°lez, cient√≠fic titular del CSIC, dirigeix el laboratori de Detectors per a Imatge Molecular de l’I3M (CSIC-UPV), on s’ha desenvolupat aquest treball i els serveis d’Urologia i de Medicina Nuclear de l’Hospital La Fe han elaborat els aspectes cl√≠nics.

L’equip ha publicat, recentment, un article sobre aquest dispositiu en la prestigiosa revista cient√≠fica “European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging”.

Actualment, el m√®tode m√©s utilitzat per a obtenir imatges de la pr√≤stata, amb finalitats de bi√≤psia, √©s l’ecografia trans-rectal (TRUS). Una t√®cnica que, no obstant aix√≤, nom√©s visibilitza els tumors avan√ßats i requereix prendre entre 12 i 24 mostres de la pr√≤stata en una bi√≤psia.

Aix√≠ mateix, tamb√© s’empra la resson√†ncia magn√®tica multiparam√®trica (RMmp) de manera freq√ľent per a localitzar √†rees sospitoses que podrien ser objecte de bi√≤psies.

No obstant aix√≤, la resson√†ncia, explica el doctor Vera-Donoso, “√©s segons la guia de l’Associaci√≥ Europea d’Urologia, una t√®cnica que, en el millor dels casos, presenta una moderada reproductibilitat en la fase de lectura o interpretaci√≥ de les imatges per part dels/les professionals”.

La publicaci√≥ de l’article ‘Pilot performance of a dedicated prostate PET suitable for diagnosi and biopsy guidance’ segons afirma el doctor Vera-Donoso, “suposa un impuls fonamental al treball que est√† realitzant tot l’equip, ja que en ell es plasma l’evoluci√≥ i desenvolupament d’aquest sistema d’imatge PET port√†til”.

Sobre el Càncer de Pròstata

Cada any es diagnostiquen a Espanya 35.000 nous casos de C√†ncer de Pr√≤stata. L’edat √©s el factor de risc m√©s important, ja que m√©s del 75% dels casos es troben en majors de 65 anys.

S’estima que 1 de cada 6 homes desenvolupar√† c√†ncer de pr√≤stata al llarg de la seua vida. D’aquesta manera, constitueix el c√†ncer mascul√≠ m√©s freq√ľent per davant del de c√≤lon-recte i de pulm√≥. Afortunadament, gr√†cies al diagn√≤stic preco√ß, el 80% dels c√†ncers es diagnostiquen en estadis primerencs i s√≥n potencialment curables.

Aix√≤ significa que, en els √ļltims anys, la mortalitat haja descendit significativament i, en aquests moments, el 90% de tots els pacients presenten una superviv√®ncia superior a cinc anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 16 =