25n
25N
25N

Desenvolupen esprais nasals anticovid-19 i mascaretes biodegradables que maten al virus en menys d'un minut

Desenvolupen esprais nasals anticovid-19 i mascaretes biodegradables que maten al virus en menys d'un minut
29/01/2021 -

Investigadors de la Universitat Catòlica de València (UCV) treballen en el desenvolupament d’esprais nasals ‘anticovid-19’ i màscares biodegradables que maten al virus “en menys d’un minut”.

Així ho ha donat a conéixer l’investigador principal del Grup de Biomaterials i Bioingeniería de la UCV, Ángel Serrano, en una taula redona valenciana d’experts sobre la situació actual de la pandèmia per SARS-CoV-2, en la UCV en format en línia. En la trobada també ha participat el responsable del Laboratori de Bioquímica Estructural de la UCV, José Gallego, així com el rector de la UCV, José Manuel Pagán, i el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UCV, Carlos Barrios.

L’investigador Ángel Serrano, que ha estudiat l’efecte de la temperatura i de la contaminació mediambiental en la capacitat de transmissió de la Covid-19, ha relatat el projecte d’investigació que va portar al seu grup a crear filtres per a màscares “capaces d’inactivar el Sars Cov-2 i bacteris multiresistents en menys d’un minut”.

Al costat del seu equip han col·laborat investigadors de Noruega i el Japó. Diverses empreses s’han interessat per comercialitzar màscares que incorporen aquesta tecnologia i “ara mateix estem parlant amb una empresa nord-americana que vol comercialitzar aquest tipus de màscares als Estats Units, on fins ara no s’havia arribat al seu ús massiu”, ha avançat.

Serrano ha exposat que, en aquests moments, està desenvolupant, al costat d’altres investigadors de la UCV, filtres i màscares antiCOVID-19 i antimicrobianes per impressió 3D que, a més, siguen biodegradables, davant el problema ecològic que suposa la utilització de milers de milions de màscares a tot el món.

Així mateix, el Grup de Biomaterials i Bioingeniería liderat per Serrano està desenvolupant, amb la col·laboració de la Universitat de Louisiana (els Estats Units) i amb la companyia farmacèutica suïssa Pa Therapeutics, esprais nasals antiCOVID-19 mitjançant nanomaterials de carboni i clorur de benzalconio.

ANTIVIRALS PER A CONTINDRE BROT

Per part seua, el responsable del Laboratori de Bioquímica Estructural de la UCV, José Gallego, ha explicat que aquest laboratori participa en el consorci internacional COVID19-NMR per a combatre la pandèmia del coronavirus juntament amb científics de quinze països.

L’objectiu és caracteritzar l’estructura dels components moleculars del virus, tant ARN com proteïnes, i avaluar la seua possible utilitat com a dianes terapèutiques per al descobriment de nous fàrmacs antivirals. Per a això, utilitzen una tècnica denominada espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear (RMN) que permet obtenir informació atòmica tant de les mateixes biomolècules del virus com de les seues possibles interaccions amb fàrmacs.

Les principals troballes fins al moment han quedat recollits en un estudi publicat per la revista ‘Nucleic Acids Research’ -que ha rebut la qualificació d’excepcional- en el qual també han participat els estudiants predoctorals de la UCV, Jesús Castillo i Álvaro Simba; la investigadora Martina Palomina, del Centre d’Investigació Príncep Felip de València; així com investigadors d’Alemanya, Israel, Suècia i els Estats Units.

Sobre altres resultats, en estar encara sense publicar, no ha pogut donar més detalls. No obstant això, ha assegurat que podem ser optimistes a mitjà termini, fins i tot a curt termini, fonamentalment perquè “el cicle de replicació té lloc en el citoplasma, per la qual cosa serà més fàcil desenvolupar una activitat contra aquest virus que no contra un retrovirus com el de la sida, que forma un reservorio inaccessible als antivirals”.

Un altre punt que ha ressaltat és que “la investigació en antivirals hauria de continuar una vegada que l’actual pandèmia finalitze perquè, si som capaces de trobar antivirals duradors, aquests ens permetran contindre possibles brots epidèmics futurs que estan predits que ocorreran. El tractament antiviral sempre ha de ser complementari a la vacunació; el problema és que històricament està molt més retardat”, ha comentat.

El rector, José Manuel Pagán, ha incidit en la inauguració de l’acte en què a la “necessària acció per a donar resposta a l’emergència que vivim li acompanye la reflexió, i quin millor lloc per a fer aquesta anàlisi que la Universitat, espai de reflexió, investigació, transmissió de coneixement i translació a la societat”, ha sostingut.

En aquest sentit, Pagán ha ressaltat que “la UCV ha sabut veure en aquesta crisi una oportunitat per a reforçar la nostra raó de ser com a Universitat. Des del primer moment, vam entendre la necessitat d’oferir-nos a ajudar a pal·liar en la mesura de les nostres possibilitats la greu situació que planava i que, no oblidem, plana sobre nosaltres”, ha assegurat.

En aquest sentit, el rector ha destacat algunes de les accions que durant aquest temps ha dut a terme la UCV per a fer front a la Covid-19, com han sigut la donació d’EPI i material de protecció a hospitals i centres de salut valencians o posar a la disposició de la societat valenciana instal·lacions i personal.

Igualment, ha agraït que l’Hospital de Simulació haja ajudat a testar nombrosos prototips de respiradors, així com el fet que les Clíniques UCV, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Patologia (IVP), estiguen realitzant proves PCR, d’antígens i serològiques a preus socials.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × un =