25n
25N
25N

L'Ajuntament dóna suport a la necessitat d'esmentar les afeccions als veïns de la depuradora de Pinedo

L'Ajuntament dóna suport a la necessitat d'esmentar les afeccions als veïns de la depuradora de Pinedo
22/02/2017 -

El regidor del Cicle Integral de l’Aigua, Vicent Sarrià, s’ha reunit amb una representació dels veïns i veïnes de Pinedo, als quals ha manifestat el suport de l’Ajuntament per a esmenar les afeccions que ocasionen les instal·lacions de l’estació de depuració que funciona a la localitat “pels errors de legalitat comesos en el passat”. No obstant això, Sarrià ha reiterat que el tancament d’aquest equipament és “inviable”.

El regidor ha subratllat que des del punt vista mediambiental “l’estació no es pot tancar per l’impacte enorme que hi hauria sobre el medi ambient”. Com és conegut, una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana estima parcialment el recurs que en el seu moment van plantejar els veïns contra l’ampliació de la depuradora de Pinedo (concretament Pinedo III) i que qüestionava la construcció de la infraestructura en funció de les molèsties, olors i afeccions per al veïnat. En el seu moment, tant l’Ajuntament com la Generalitat i l’EMSHI (Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics) van desestimar les al·legacions dels veïns, els quals van presentar el recurs que el jutge ha estimat parcialment. La sentència afecta la part més nova de totes les fases de Pinedo, Pinedo III, la més moderna i la que menys afeccions genera; però el Tribunal assenyala que en les altres dues fases els elements denunciats ja han prescrit.

“Des del principi”, ha explicat Vicent Sarrià, “vam dir que el prioritari era articular els mecanismes per a complir i acatar la sentència, com no pot ser d’una altra manera”. “Però el que sí que es va decidir amb la Conselleria, que és la responsable última des del punt de vista jurídic, va ser demanar la no-execució de la sentència, en comptes de recórrer”.

El regidor ha informat els veïns de les reunions mantingudes entre l’Ajuntament, la Conselleria de Medi Ambient i les entitats EMSHI i EPSAR per a establir un full de ruta amb totes les actuacions que cal desenvolupar, tant des del punt de vista jurídic com de gestió.

“La conclusió”, ha explicat el delegat del Cicle Integral de l’Aigua, “és que és necessari elaborar un pla especial que, incomprensiblement, no es va elaborar en el seu moment”. “La sentència afecta només la fase Pinedo III”, ha recordat l’edil, “però Pinedo no són diverses depuradores, sinó una construïda en diverses fases, i que tracta els residus de més d’un milió de persones de l’àrea metropolitana; per tant, és una instal·lació pública de primer orde”. El regidor ha lamentat que “en el passat no es van fer les coses tan bé com tocava pel que afecta més directament els veïns”.

Per això, el pla especial que plantegen Ajuntament i Conselleria no sols servirà per a complir la sentència, “sinó que pretén ser també un instrument per a pal·liar tot allò que no es va fer bé en el seu moment, o donar solucions a les afeccions que, sens dubte, tenen els veïns més pròxims a l’estació depuradora, i a més fer-ho d’una manera participada amb ells”.

En eixe sentit, des de l’Ajuntament s’ha explicat a veïns i veïnes, “els quals, òbviament, el que volen és una solució a un problema que arrosseguen des de fa molts anys”, en paraules del regidor, “que en eixe procés d’elaboració del pla especial subratllem el compromís polític explícit de comptar amb ells en l’elaboració del pla en tot allò que siga realitzable”.

“Tenim la voluntat explícita d’acompanyar els veïns des de l’Ajuntament, i fer nostres totes les reivindicacions que són de justícia, així com les que contribuïsquen a pal·liar les afeccions que la depuradora ocasiona a ciutadans i ciutadanes”. “Per descomptat”, ha afegit Sarrià, “l’Ajuntament participarà amb totes les al·legacions oportunes també des del primer moment”.

“Cal complir la sentència”, ha conclòs el regidor, “en el sentit que posa de manifest que en el seu moment no es van fer les coses adequadament des del punt de vista legal, i cal esmenar-ho. Però el tancament és inviable”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 13 =