25n
25N
25N

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent estableix 10 municipis on vacunarà massivament

Des de l’àrea de salut es treballa amb la Conselleria per a ampliar la campanya amb alguna localitat més i facilitar el servei en les zones amb una dispersió de pobles més alta

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent estableix 10 municipis on vacunarà massivament

A poc a poc es van coneixent més detalls del pla de vacunació massiva que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està preparant de cara al pròxim mes d’abril.

Actualment es continuen vacunant als majors de 80 anys i aquesta mateixa setmana s’administrarà la segona dosi als primers vacunats majors de 90 anys. Després d’ells, serà el torn dels docents i, posteriorment, de la població general, amb uns criteris de prioritat que s’estan acabant d’elaborar per part de les administracions.

Amb totes les esperances posades en l’arribada d’una gran quantitat de dosi durant el mes vinent, cosa que acceleraria el procés d’immunització de la població, cada Departament de Salut treballa en esbossar en quins punts s’ubicaran els centres de vacunació.

Reunió entre el Departament Xàtiva-Ontinyent i els alcaldes i alcaldesses dels municipis on es vacunarà.

10 LOCALITATS AMB DIFERENTS PUNTS

Un exemple és l’àrea de Salut de Xàtiva-Ontinyent. Aquesta zona, que abasta les comarques de la Costera, la Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés i alguns municipis de la Ribera Alta, disposarà de 10 localitats on es realitzarà la vacunació massiva.

Uns centres de vacunació que es dividiran en diferents punts depenent de la grandària de cada localitat i del nombre de ciutadans que haja d’acollir, per a facilitar, així, un procés fluid.

Concretament, i pel que respecta a la Costera, s’estableixen com a centres de vacunació massiva Canals, Xàtiva i Moixent. A la Vall d’Albaida tindrà lloc en les localitats d’Albaida, Ontinyent, Benigànim i l’Olleria. A la Ribera Alta s’establiran a Castelló i La Pobla Llarga.

Finalment, la Canal de Navarrés tindrà, en principi, un únic centre de vacunació centralitzat a Chella, però es treballa amb la Conselleria per a ampliar la campanya amb alguna localitat més i facilitar el servei en una comarca amb una elevada dispersió de pobles.

PROBLEMA AMB LA DISPERSIÓ DE MUNICIPIS

Dins de la planificació d’aquesta campanya de vacunació, s’estan duent a terme diferents reunions entre la gerència del Departament, que encapçala Margarita Llaudes, i els alcaldes i alcaldesses de les 10 localitats escollides.

La mateixa Margarita Llaudes recorda que els criteris pels quals s’han triat les diferents poblacions responen a centralitzar i optimitzar la campanya. Per això, s’establiran diferents punts a les ciutats més grans i en les localitats més xicotetes s’ha determinat una població de referència.

Per aquest motiu, afirma, “estem estudiant proposar alguns canvis a la Conselleria. Som un Departament amb unes característiques especials per la dispersió de localitats en algunes zones. Volem vacunar en pobles xicotets allunyats dels centres assignats perquè no hagen de desplaçar-se, amb la condició que les persones que estiguen en el centre de salut tinguen capacitat per a realitzar el procés”.

Margarita Llaudes.

100 VACUNES AL DIA

En l’última reunió realitzada, que va tindre lloc divendres passat, es va informar de les consideracions que han de complir els espais de vacunació. Així, es va instar els diferents Ajuntaments a omplir un document per a avaluar els espais disponibles respecte a accessibilitat i proximitat amb el nucli urbà, transport públic, facilitat per al flux de trànsit, adaptabilitat a condicions climàtiques, accessibilitat per a persones amb diversitat funcional, connexió a internet, sales de recepció i administració de triatge, sales d’espera pre i post vacunació, sala d’atenció per a emergències i espai per a recollida de residus.

A més s’haurà de planificar la gestió de la logística de tot el procés de vacunació des que es rep a la persona fins a la seua eixida i s’haurà de comptar amb responsables de gestió i organització dels equips realitzant el seu convenient monitoratge i avaluació dels espais de vacunació.

Sobre aquest tema, la gerent del Departament recorda que “aquests espais han de tindre una capacitat per a albergar els equips de vacunació i el personal necessari” i destaca que “hi ha poblacions on es vacunarà a 7.000 persones, altres a 12.000, altres a 35.000… Aquests espais han de tindre unes condicions: circuits d’entrada i eixida amb accessibilitat per a persones amb problemes de mobilitat, han de ser cèntrics, de fàcil arribada i amb espais per a aparcar per a facilitar la recepció de veïns i veïnes d’altres poblacions“.

Per aquest motiu, des del Departament de Salut s’ha instat a les poblacions més grans, que disposen de transport públic, a augmentar la seua freqüència i canviar el trajecte perquè passe pels punts de vacunació. Així mateix, s’ha plantejat la possibilitat d’establir un servei de transport públic mancomunat per a les poblacions més allunyades entre si.

La previsió és que cada equip de vacunació, compost per dues infermeres o infermers, un auxiliar de clínica i administratius del mateix Departament, subministre 100 vacunes al dia.

Durant els pròxims dies s’estudiaran les possibilitats de cada localitat per a establir els punts concrets de vacunació, la zona que abastarà cadascun i el personal necessari.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + vint =

museo prehistoria
museo prehistoria