25n
25N
25N

D'aplaudiments en balcons a denúncies en Fiscalia de València per cartells d'odi: 'Pedro S. Pau I. Assassins'

D'aplaudiments en balcons a denúncies en Fiscalia de València per cartells d'odi: 'Pedro S. Pau I. Assassins'
10/06/2020 -

Els aplaudiments als balcons dels habitatges en agraïment a la labor realitzada per sanitaris enfront del coronavirus ha donat pas en alguns casos a denúncies en la Fiscalia de València entre veïns per cartells d’odi: ‘Pedro S. Pau I. Assassins’ es podia llegir en un d’ells.

La volta a la ‘nova normalitat’ està donant pas, segons ha pogut saber Europa Press, a la queixa i denúncies davant la Policia, que posteriorment es traslladen al ministeri públic, per cartells o missatges que alguns ciutadans consideren ofensius.

Algunes d’aquestes denúncies s’envien a la secció d’Odi de la Fiscalia de València, coordinada per Susana Gisbert, per a determinar si es pot haver incorregut en alguna mena de delicte d’incitació a l’odi o, per contra, es tracta d’una crítica o d’un retret social que tindria un recorregut jurídic curt.

Es remeten denúncies amb tota mena de missatges i cartells, alguns anònims i altres no. Per exemple, existeix un comunicat de la Policia en el qual s’informa que Subdelegació del Govern va posar en coneixement l’exhibició d’una pancarta des del balcó d’un habitatge de Torrent (València) en el qual es pot llegir, en tres línies: ‘Pedro S. Pau I. Assassins’.

La policia es va traslladar fins al lloc indicat per Subdelegació i va fer un reportatge fotogràfic acompanyat d’un atestat. Van localitzar als habitants on estava penjada la pancarta i la propietària reconeix la seua autoria i assenyala als agents que la retirarien. Aquest atestat està ara en mans de Fiscalia a l’espera de veure si l’actuació mereix un retret penal.

Un altre exemple. Una denúncia d’un particular resident en el municipi valencià de Mislata davant la Policia perquè havia rebut amenaces. Segons va manifestar, els veïns es van queixar perquè havia posat una bandera d’Espanya i el nombre de morts per coronavirus, així com la paraula en si que ‘morts’. Això generava “malestar” perquè en la finca residien molts xiquets que cada dia podien veure aquest missatge.

L’autor de la bandera, per respecte als menors, –sempre segons el mateix atestat–, va retirar la paraula ‘morts’, però va deixar els números així com les banderes d’Espanya amb el crespó negre.

Després d’aquests fets, aquest veí va trobar en la seua bústia del domicili un anònim en el qual es llegia: ‘De part de tots els teus veïns, fica’t el cartell dels morts i les teues banderes en el puto cul. Sou el pitjor, parella de ximples’.

Aquest veí va denunciar que no era la primera vegada que li ocorrien fets similars, encara que no havia denunciat. Segons va comentar, uns mesos abans va rebre un altre anònim on li demanaven que llevara la bandera d’Espanya. Sobre aquest tema, va manifestar als agents que els veïns sabien que és afiliat de Vox Mislata i que aquest era el motiu de les diferències entre ells.

“NO ÉS UN MÓN IDEAL”

La fiscal Susana Gisbert ha manifestat que aquest tipus de denúncies han proliferat arran de la desescalada a conseqüència de la Covid-19, ja que durant el confinament no s’havia rebut cap.

“Aquest tipus de coses et donen idea que el món ideal en el qual pensàvem que ens havíem convertit, no ho és. Hem tornat al que era”, ha afirmat Gisbert, qui ha afegit que el recorregut penal d’aquesta mena d’actes, que no es dirigeixen a ningú en concret ni pretenen crear una ofensa, és limitat.

Es tracta, ha recordat, de protestes contra el Govern o contra qui protesta contra el Govern. “Al principi passava amb els sanitaris, als quals alguns veïns no volien en els seus edificis per por dels contagis. I ara això”, ha dit. La reacció penal és la mateixa.

Aquests fets, ha agregat, també poden ser un reflex de la societat de com veu la política: “Si veiem contínuament en les pantalles a polítics cada vegada més enfadats i amb tanta crítica, la societat ho reprodueix. O pot ser que siga a l’inrevés. Un reflex mutu”, ha postil·lat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × quatre =