25n
25N
25N

Democràcia i autogovern

30/10/2017 -

Acaben de complir-se 40 anys de la històrica manifestació del 9 d’octubre de 1977 en la qual centenars de milers de valencians i valencianes van eixir al carrer reclamant la llibertat, l’amnistia, i l’Estatut d’Autonomia.

Lamentablement, durant les últimes dècades, eixa il·lusió es va anar esvaint. Amb governs valencians que menyspreaven la nostra llengua, amb polítiques que perpetuaven les injustícies, i amb dirigents que atacaven, de manera continua, les llibertats amb un règim de manipulació i clientelisme.

La meua generació no va eixir al carrer un 9 d’octubre. Ho va fer un 15-M omplint les places, ho va fer en la Primavera Valenciana, reclamant una educació digna. Una que gaste més diners en centres dignes i no en enxufar telefonistes que després no van a treballar.

Però la nostra democràcia va tocar fons quan es van canviar les idees pels sobres. Per això, ara, es governa amb idees i tenim ideologia.

I sabem que no hi ha autogovern sense un finançament just. Per això eixirem al carrer a reclamar que ens deixen de tractar com a ciutadans de segona. Altres se’n van de ‘manifa’ a altres territoris, però quan toca defensar els interessos dels valencians i valencianes, prefereixen quedar-se de braços creuats.

Sabem que no hi ha democràcia amb un 30% de risc de pobresa. Per això en hem debatut la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió. Perquè ja som el territori on més s’està reduint la pobresa, però no ens conformem. Volem pobresa zero, per a una democràcia de qualitat.

Sabem que no hi ha democràcia sense formar ciutadans crítics en les escoles amb una educació de qualitat. Per cert, tot el nostre suport als professors i mestres valencians davant els atacs de la dreta més casposa.

Sabem que no hi ha democràcia quan s’ha de triar entre sopar carn o comprar-se els medicaments. Per això treballem per una sanitat pública i universal mentre el Govern central retalla drets.

Sabem que no hi ha democràcia quan s’empara el masclisme. Per això hem sigut els primers en posar en marxa un pacte contra la violència i el masclisme mentre el Govern central retalla en prevenció.

Sabem que no hi ha democràcia sense dones. Per això ens hem posat d’acord en les Corts per a garantir la presència de dones en els òrgans estatutaris amb la Llei de la Paritat.

Sabem tot açò perquè governem amb la ideologia d’una democràcia forta. Perquè la democràcia no és només votar cada quatre anys. Com va dir aquell, “amb la democràcia se menja, amb la democràcia s’educa, amb la democràcia se cura”.

Eixa democràcia, la nostra democràcia, és la que volen retallar amb el nou centralisme. I els valencians i les valencianes hem d’estar molt alerta davant la reforma constitucional. Volem ser protagonistes d’un model d’Estat més just i més democràtic, un model d’Estat que ens valore com el que som, ciutadans i ciutadanes de primera, amb un finançament i un tracte just.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 2 =