25n
25N
25N

Delgado lliura 19 declaracions de reparació a represaliats de la Dictadura enterrats en la 'fossa de Paterna'

Delgado lliura 19 declaracions de reparació a represaliats de la Dictadura enterrats en la 'fossa de Paterna'
26/09/2019 -

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha entregat hui 19 declaracions de reparació i reconeixement personal als familiars de d’altres represaliats durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, les restes de la qual han sigut localitzats en la denominada fossa de Paterna, en el cementeri d’aquesta localitat valenciana.

En aquest cementeri valencià s’han situat prop de 70 fosses que acullen les restes de 2.238 persones. Totes elles van ser afusellades en la “paredassa d’Espanya”, un mur situat a 400 metres del cementeri. En aquesta paredassa van ser executats milers de presoners des del dia 3 d’abril fins a novembre de 1956. Tots havien patit persecució i violència per raons polítiques o ideològiques, sent condemnats a mort en un judici sumaríssim, sense garanties processals o possibilitats de defensar-se, dut a terme per un Consell de Guerra Permanent.

Delgado ha recordat que la repressió que va seguir al final de la Guerra Civil no va suposar únicament afusellaments, sinó també arrestos, reclusió en camps de concentració, robatori de bebés, apropiacions de possessions, treball esclau i exili. La ministra ha recalcat la necessitat de reparar la memòria i la dignitat de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, eliminant els vestigis d’aquesta última, perquè una societat democràtica no pot construir-se amb morts en fosses i cunetes o amb mausoleus que glorifiquen al dictador.

Durant el seu viatge, la ministra de Justícia també ha clausurat la 1a Acció formativa en matèria de violència sexual i salut sexual, organitzada per la Delegació del Govern a València. En aquest acte, Dolores Delgado ha advertit de l’alarmant increment de la violència sexual contra les dones entre els joves, com a conseqüència de la “cultura de la violació”.

Per a ella, aquesta cultura normalitza la violència sexual, posant el focus culpabilitzador en la víctima en lloc dels agressors o de la societat que els empara. És una cultura que es nodreix de la pornografia com a referència educativa informal entre els adolescents que accedeixen fàcilment a ella, a través d’internet, erotitzant la violència sexual i el dolor de la dona, fent assumir a l’espectador que les dones desitgen ser sotmeses.

Igualment, Delgado ha informat dels treballs del seu departament per a la reforma dels delictes sexuals en el Codi Penal, com és el cas de la supressió de la qualificació d'”abús sexual”, per a considerar com a figura bàsica del delicte l'”agressió sexual”, per ser un concepte que transmet de forma més adequada el caràcter coactiu i agressiu d’aquests comportaments que s’imposen a una persona contra la seua voluntat.

Dins d’aquestes reformes es contempla també la desaparició de la pena de multa als qui cometen delictes contra la llibertat sexual, romanent solament el càstig amb penes de presó o la introducció de l’agreujant de gènere per a castigar amb major duresa els delictes sexuals comeses contra qui haja sigut esposa o parella, encara que no existisca la convivència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + huit =