Galiana defensa que el Mercat Central mai ha estat tan ben posicionat “com fins ara”

Aquesta vesprada, alcaldables i representants dels partits polítics que opten a l’Alcaldia de València han participat en una tertúlia sobre les principals qüestions que envolten el Mercat Central

Guardar

Mercado central valencia
Mercado central valencia

En poques hores, els candidats i candidates a les eleccions municipals de València 2019 s'enfrontaran en el debat electoral d'À Punt, on defensaran les seues propostes sobre urbanisme, serveis, fiscalitat, habitatge o remodelació urbana. No obstant això, aquesta vesprada alguns d'ells ja han tingut una bestreta sobre un espai molt concret i destacat per als valencians i les valencianes: el Mercat Central.

Ramón Vilar (regidor d'Hisenda, en representació del PSPV-PSOE), María José Catalá (PP), Fernando Giner (Ciutadans), Carlos Galiana (regidor de Mercats i membre de la llista de Compromís), Ángela Pedraza (dins d'Unides Podem-EUPV) i José Gozalbo (Vox) han exposat les seues propostes de futur per a un dels elements patrimonials de la ciutat, com és el Mercat Central.

En aquest sentit, l'actual regidor de Mercats, Carlos Galiana (Compromís), ha sigut contundent en assenyalar la inversió que s'ha dut a terme ja no només en el Mercat Central, sinó en la resta de mercats municipals de la ciutat de València, passant d'un pressupost de 500.000 euros a 8 milions d'euros. "Els mercats mai havia estat tan ben posicionats com ho estan ara. I és que el Govern de Ribó ha fet una clara aposta per ells. Som conscients que encara queda molt per fer, però la regidoria de Comerç, abandonada durant anys, ha revolucionat el sistema comercial de la ciutat en tan sols quatre anys", ha apuntat Galiana.

D'aquesta manera, Galiana no solament ha ressaltat les campanyes de promoció del Mercat Central o accions que han ajudat a revitalitzar aquest espai, com el Bonic/a Fest, sinó que ha assenyalat les grans actuacions que s'han portat com la posada en marxa, al desembre de l'any passat, del reivindicat pàrquing de Bruixes "de nou abandonat per l'anterior equip de Govern". "Hem posat en el punt de mira als mercats municipals, i hem treballat per millorar les condicions del Mercat Central de València".

Així, el regidor de Mercats i membre de la llista de Compromís ha definit les línies en les quals es treballarà de cara als pròxims quatre anys de legislatura, en el cas d'aconseguir el suport de la ciutadania valenciana. "Desenvoluparem un Pla Estratègic 2021-2030 per a cada mercat, perquè cadascun és diferent, que els ajude a continuar evolucionant i millorant les seues dades de venda". De fet, tal com ha assenyalat, "hem augmentat 80.000 persones més que visitaven el Mercat Central en 2017, i 170.000 persones en 2018. Així el total de visites en 2018 ha sigut de 4.787.786 persones".

Unes xifres que demostren les campanyes d'informació i de promoció que s'estan duent a terme en un dels mercats municipals més importants de la ciutat de València. Així i tot, Galiana també ha assenyalat altres actuacions previstes per a facilitar el treball dels comerciants, com crear un centre logístic de càrrega i descàrrega en el soterrani del Mercat Central. En aquest punt en concret, el regidor i María José Catalá s'han posat d'acord.

Durant el debat, l'oposició també ha aprofitat criticar la falta de connexió i la necessitat de dur a terme inversions de millora en les instal·lacions del Mercat Central. No obstant això, Galiana ha sigut molt clar en afirmar que "es pot prometre tot el que vulgueu, però la realitat és que comptem amb un conveni del 86, que està obsolet perquè quan l'Ajuntament vol fer una inversió en el mercat, els tècnics del Consistori t'informen que no és legal jurídicament. Per això, apostem per canviar la relació que existeix actualment entre l'Ajuntament i el Mercat Central per a poder treballar conjuntament i que puguem fer inversions necessàries com el canvi de la coberta".

Finalment, a les peticions de l'oposició de millorar les freqüències i les parades de l'EMT, Galiana els ha recordat que "durant anys, heu tingut l'oportunitat de reclamar a l'Estat un finançament just per al transport metropolità, però sembla ser que quan s'arriba a Madrid, València passa a un segon pla. Nosaltres sí que hem reclamat, i ho continuarem fent, allò que és just per a València".

L'oposició: "Mala gestió" del pàrquing de Bruixes i nou model de mobilitat que perjudica

Quant a l'oposició del Govern de la Nau, tant María José Catalá, candidata del PP a l'Alcaldia, com Fernando Giner, líder de Ciutadans, han insistit que els principals problemes als quals s'enfronta el Mercat Central són els canvis en mobilitat i com han perjudicat el transport públic, així com la gestió de l'aparcament de Bruixes, que han insistit que "no s'omple" perquè no ha triomfat.

Giner ha proposat augmentar el trànsit per als vianants per a augmentar la ràtio de venda. En això juga un paper clau acostar les parades de l'EMT i sobretot, que augmenten les freqüències en dies assenyalats com els dissabtes, ha explicat. Catalá ha matisat que els 'populars' tractaran que la freqüència siga de 7 i 10 minuts per a combatre la "conversió en zona de vianants blana" que ha repercutit a la zona.

D'altra banda, la candidata del PP ha reiterat que la tarifa de l'aparcament de Bruixes li sembla "cara" i que la gestió per part de l'EMT està "injustificada perquè no tenen experiència en això". "Hauria de dur-la a terme AUMSA", ha valorat. El de Ciutadans, per part seua, ha insistit que els clients no solament han de ser de la ciutat, sinó que el mercat ha d'obrir-se a l'Àrea Metropolitana i que cal millorar la senyalització perquè aquestes persones tinguen un accés fàcil i puguen fer les seues compres ací.

Així mateix, tots dos han coincidit que l'Ajuntament ha de fer-se càrrec de les instal·lacions per a millorar la seua riquesa patrimonial. "Els valencians ens sentim orgullosos d'aquest espai i cal parar-li atenció per a elevar a València com a capital UNESCO", ha defensat Giner.

José Gozalbo, candidat de Vox a l'alcaldia, també ha participat en l'acte, encara que l'organització del debat ha aclarit que no pensaven que acudiria perquè no havia confirmat la seua assistència. No obstant això, Gozalbo ha apuntat aspectes com que ha d'allunyar-se del turisme "perquè va ser, és i serà en el futur un mercat abans de res" i ha reconegut no conéixer el conveni del 86 ni la freqüència de l'EMT sobre la qual s'ha debatut. Per al de Vox, és important fer un estudi sobre les seues característiques per a fer propostes concretes, segons ha indicat.

Destacats