25n
Orgull
Orgull

El Parlament Europeu dóna l'esquena a investigar si l'ampliació del Port de València necessita una altra DIA

La petició d’un ciutadà anònim en contra d’aquest projecte va ser tancada ahir al no arribar al mínim de vots

El Parlament Europeu dóna l'esquena a investigar si l'ampliació del Port de València necessita una altra DIA
02/09/2021 -

L’ampliació del Port de València es va convertir en el centre de debat en la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. Això s’ha produït arran d’una petició d’un ciutadà anònim que afirmava que existeixen greus deficiències mediambientals en el projecte d’ampliació nord del port. El seu objectiu era aconseguir l’obligació d’una nova declaració d’impacte ambiental (DIA). No obstant això, no ha sigut possible al no arribar al mínim de vots necessari per a traure aquesta petició avant.

Els vots del PP europeu i del&S D, el grup socialdemòcrata, que tenen majoria, en contra dels Verds i altres grups de l’esquerra europea, han sigut suficients per a tombar la iniciativa. Han intervingut el ciutadà que va realitzar la petició, el president del Port de València, Aurelio Martínez, i la consellera d’Emergència Climàtica, Mireia Mollà.

D’una banda, la persona anònima en aquesta petició presentada el mes d’agost passat de 2020 denunciava les insuficiències mediambientals projecte d’ampliació nord del port. Destacava, entre altres coses, que l’Autoritat Portuària Provincial hauria modificat el projecte original, que compta amb una declaració d’impacte ambiental formulada l’any 2007. Per tant, el nou projecte deuria requereix d’una nova avaluació ambiental i sotmetre’l al preceptiu tràmit d’informació pública per a coneixement i al·legacions dels interessats.

De la mateixa manera, la consellera Mollà explicava que compareixia per a “defensar els interessos mediambientals davant l’amenaça” que suposa aquest projecte i ha denunciat públicament que l’APV “tracta d’evitar amb tots els mitjans al seu abast” realitzar una nova DIA ajustada al projecte real malgrat que existeixen “dubtes raonables” sobre l’impacte que suposarà el nou projecte en l’Albufera.

Així mateix, criticava que en “un fet insòlit” el Ministeri de Transició Ecològica el març de 2021 “va atorgar al promotor, l’APV, la condició al seu torn d’òrgan substantiu” i, per tant, va convertir al Port “en jutge i part” del seu propi projecte en unes repercussions que “es nega a avaluar”. Per això, reclamava la Comissió Europea que no caiga en “l’omissió deliberada del principi de precaució” per a evitar “el col·lapse ambiental del llac d’aigua dolça més gran d’Espanya i dels aiguamolls més importants d’Europa”.

D’altra banda, Aurelio Martínez defensava que les modificacions en el projecte original per a l’ampliació nord del recinte portuari no incorren en els supòsits de la llei ambiental que obliguen als projectes que compten amb una DIA (Declaració d’Impacte Ambiental) en vigor a tramitar una nova avaluació ambiental.

Alguns supòsits contemplen l’increment significatiu d’emissions a l’atmosfera, d’abocaments als llits públics o al litoral, de generació de residus i d’utilització de recursos naturals, o l’afecció a Espais Protegits de la Xarxa Natura 2000 o al patrimoni cultural. “Amb el compliment d’aquests supòsits no és necessari procedir a una declaració ambiental simplificada de la modificació del projecte. Com és lògic, l’APV està incorporant totes les observacions en matèria tècnic-ambiental que acrediten el compliment normatiu”, argumentava el president del Port.

“Els tècnics de l’APV han estudiat si la modificació del projecte original, plantejada per a adaptar-se als canvis ocorreguts en el sector marítim, podria suposar alguna infracció en els apartats de l’article 7 de la Llei d’Avaluació Ambiental (LLIJA) que requerira nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), arribant a la conclusió que la DIA de 2007 es troba vigent i no és necessària una nova avaluació, tal com va ratificar posteriorment Ports de l’Estat”, resolia.

CREIXEMENT SOSTENIBLE

Per part seua, la valenciana Inmaculada Rodríguez-Piñero, eurodiputada socialista i que forma part del Consell d’Administració del projecte de l’Autoritat Portuària, assenyalava que la APV amb aquest projecte “fa un pas avant per a ser “un motor de creixement i creació d’ocupació”, però “amb el compromís de ser sostenible i de respectar tota la legislació vigent” com reconeix, ha recalcat la mateixa comissió.

Per contra, des dels Verds criticaven a l’Eurocambra per “mirar cap a un altre costat” amb aquest projecte quan hi ha “un dubte raonable” que es vulnera la legislació mediambiental. Per això, ha demanat mantindre la petició oberta fins a disposar de tota la informació i estar “molt vigilants amb el Port de València”.

Així mateix, des de l’Esquerra Europea Manu Pineda votava en contra que es tanque perquè es requereix una nova DIA per a determinar les afeccions que suposarà a les platges del sud i l’Albufera aquest projecte que s’executa “no en atenció de l’interés general sinó perquè les grans navilieres obtinguen beneficis”.

Finalment, el diputat no adscrit Mario Furore criticava que l’Eurocambra “eludeix la seua responsabilitat” en matèria mediambiental al no exigir una nova DIA i ha reclamat que, almenys, la petició es mantinga oberta fins que es presente el nou projecte.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − onze =