25n
25N
25N

Darias: "L'objectiu del 70% de població vacunada al llarg de l'estiu està a l'abast de la mà"

Espanya preveu rebre 5,5 milions de vacunes de Janssen entre abril i juny i un milió de Pfizer cada dilluns d’abril

Darias: "L'objectiu del 70% de població vacunada al llarg de l'estiu està a l'abast de la mà"
05/04/2021 -

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat aquest dilluns a València que l’objectiu de tindre al 70 per cent de la població vacunada al llarg de l’estiu “està a l’abast de la mà” gràcies a l’augment en l’enviament de dosis de vacunes en l’última setmana i a la previsió que Espanya reba entorn de 300.000 dosis de la nova de Janssen a partir del 15 d’abril, ja que aquesta només precisa una dosi.

Segons les seues previsions, Espanya rebrà fins a 5,5 milions de vials de Janssen entre abril i juny i, setmanalment, cada dilluns d’abril altre milió de dosi de Pfizer després de la recepció del primer d’aquest marca amb 1,2 milions. “Ha sigut una gran setmana. Estem en el camí de la immunització col·lectiva”, ha defensat en roda de premsa després de reunir-se amb la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló.

Darias sí ha demanat “cautela” davant el “clar ascens” en el nombre de contagis en la majoria de comunitats, encara que creu que és “prompte” per a saber si Espanya està en una quarta ona sense tindre les dades dels últims festius de la Setmana Santa.

Fins llavors, ha assegurat que “les vacunes estan fent el seu treball” perquè quasi tots els usuaris de residències i treballadors sanitaris i sociosanitaris estan vacunats i “pràcticament” ja no hi ha brots en els centres de majors. També ha ressaltat l'”escassíssim rebuig, quasi testimonial” a voler vacunar-se.

L’objectiu ara, ha insistit, és que totes les vacunes vagen destinades als majors de 60 anys. La de majors de 80 està completada al 77% amb una dosi, encara que la ministra s’ha mostrat convençuda que se superarà el 80% quan s’actualitzen les dades després de Setmana Santa. Ha agraït a les comunitats que han continuat vacunant i l’esforç dels professionals de Salut Pública que “estan extenuats”.

Tot això demostra, al seu judici, que és possible complir la meta de tindre al 70% de la població vacunada “al llarg d’estiu” i “si pot ser amb la dues dosis”. Això sí, ha recordat que la població en edat de vacunar va de 16-18 anys d’ara en avant i que l’objectiu del Govern “sempre” ha sigut l’estiu i no per trimestres.

Darias ha defensat que és un full de ruta compartit entre totes les comunitats autònomes i ha rebutjat entrar en una “carrera” per veure quin vacuna més ràpidament. “L’única carrera és la de guanyar temps al virus. Es tracta de córrer bé”, ha reivindicat.

NOVES VACUNES I LIBERALITZACIÓ DE PATENTS

Per a aconseguir-ho, ha insistit que Espanya acatarà totes les recomanacions de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i en què seria “estupend” que s’autoritzaren les tres vacunes en estudi: CureVac (ja contractada per la UE), Novavax (amb part de la producció a Espanya) i Sputnik.

La titular de Sanitat ha confiat que Europa puga signar “d’ací a poc temps” el contracte amb la segona, produïda en O Porriño (Galícia), mentre ha recordat que l’última vacuna russa comporta un retard perquè està fora de la Unió Europea i requereix inspeccions per tècnics comunitaris.

D’altra banda, preguntada per la carta que va enviar el president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè Europa liberalitze les patents de vacunes, ha advocat per deixar “marge” perquè ho estudie la UE i veure quina és la seua posició, encara que creu que és una possibilitat que “té les seues arestes” per la dificultat de transferir tecnologia entre empreses.

“El camí és continuar augmentant la producció de dosi”, ha defensat citant a Pfizer com a exemple, després de recordar que Espanya va ser dels primers països a establir un pla d’accés universal a les vacunes perquè “com diu Pedro Sánchez, també és la millor basa de política econòmica”.

ÚS DE MASCARETES A LES PLATGES

La ministra de Sanitat confia que el Consell Interterritorial d’aquest dimecres fixe criteris comuns per a “harmonitzar” l’ús de mascaretes en espais oberts com les platges, després de l’entrada en vigor la setmana passada de la llei que estableix la seua obligatorietat en qualsevol lloc encara que hi haja distància.

Darias ha recordat que la setmana passada va plantejar a la resta de consellers la possibilitat d’analitzar aquesta mesura a partir de criteris tècnics, “en el cas en el qual fora possible i dins del marge de la llei”.

Això suposa establir criteris comuns per a totes les comunitats autònomes per a “harmonitzar” l’anomenada llei de ‘nova normalitat’, fruit del reial decret aprovat el juny de 2020. “Espere que en el Consell Interterritorial del dimecres hi haja alguna novetat”, ha resolt la ministra.

La consellera valenciana, per part seua, ha insistit en la posició de la Generalitat en contra a l’ús obligatori de mascareta en aquests espais i ha advocat per establir criteris d’ús davant l’arribada de l’estiu i l’obertura de les platges. “La Comunitat va ser tot un exemple l’any passat”, ha ressaltat, parcel·lant l’arena i establint punts d’informació amb voluntaris.

La seua proposta és que la mascareta només siga obligatòria en “casos molt concrets” a les platges, en totes les trobades socials que “no tinguen res a veure per descomptat amb prendre el sol i gaudir de la mar Mediterrània”.

“PROMPTE” PER A PARLAR DE QUARTA ONA

Daria ha apel·lat a la cautela davant el “clar ascens” de contagis en la majoria de comunitats autònomes, encara que creu que és “prompte per a saber” si Espanya està en una quarta ona.

Malgrat l’avanç en la vacunació, ha advertit que hi ha 12 autonomies que tenen una incidència acumulada superior a 50 casos per 100.000 habitants en l’última setmana. “Cal ser cauts per a veure on ens porta aquest repunt”, ha defensat en una roda de premsa a València.

Darias ha demanat esperar a veure les dades d’aquest dilluns i dels pròxims dies per a veure l’efecte dels últims festius de Setmana Santa, ja que Sanitat només disposa de xifres completes fins al dissabte.

Preguntada per si Espanya està en una quarta ona, ha sostingut que és “prompte per a saber-ho” i ha recordat que ara hi ha altres elements diferents dels anteriors pics: la immunització natural de la població, l’aconseguida per la vacuna i els efectes que tindrà el pont de San José i la Setmana Santa. “Cal veure si arriba una nova ona o no”, ha manifestat.

Fins llavors, la titular de Sanitat ha insistit que l’objectiu ha de ser que “les vacunes guanyen temps al virus” i en què Espanya està en el camí de la immunització col·lectiva, mantenint la meta que el 70% de la població estiga vacunada “al llarg de l’estiu”.

I ha posat l’accent que la majoria dels espanyols compleixen les restriccions, encara que entén que es “focalitze en les actituds negatives” d’imatges de comportaments irresponsables per Setmana Santa que veu “absolutament rebutjables”.

“Em sembla just i necessari fer-ho: la immensa majoria de la gent és responsable”, ha asseverat Darias després de destacar l'”exemplaritat” dels espanyols.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 6 =