25n
25N
25N

La DANA i la Covid-19 marquen la primera part de la legislatura a Ontinyent: 24 mesos "durs i tràgics"

L’alcalde Jorge Rodríguez destaca que malgrat les circumstàncies viscudes s’han executat més de 15 milions d’euros en inversions, i avança les actuacions previstes per a la segona part del mandat

La DANA i la Covid-19 marquen la primera part de la legislatura a Ontinyent: 24 mesos "durs i tràgics"

Arribem a l’equador de la legislatura i és hora de fer balanç. Balanç de dos anys marcats per la crisi sanitària i que, en el cas d’Ontinyent, també per l’impacte de la DANA que va afectar la zona en setembre de 2019.

L’alcalde Jorge Rodríguez encapçalava ahir un acte celebrat al Museu del Tèxtil que va comptar amb la participació dels 17 regidors i regidores del Govern d’Ontinyent.

El primer edil va afirmar que “dos anys després de les eleccions municipals de 2019, pense honestament que hem sabut respondre des de la unitat als reptes que ens havia encomanat la ciutadania. Han estat 24 mesos complexos, durs, i per què no dir-ho, tràgics, però durant els quals s’ha comprovat de la pasta que està feta la nostra gent“.

SOLUCIÓ A LES INUNDACIONS

En referència a la DANA, Rodríguez destacava, en primer lloc, la “resposta exemplar de les forces de seguretat i de tot l’equip tècnic i polític de l’Ajuntament, per atendre des del primer moment a les persones de manera professional i molt humana”. Una situació, la del temporal, que ha estat aprofitada com una oportunitat d’acabar amb les inundacions a la Cantereria, amb l’adquisició dels habitatges de la zona i la creació d’un parc inundable i un recorregut mediambiental.

El projecte global, considerat pel Govern d’Espanya i per la Generalitat Valenciana com a exemple de com afrontar des de les administracions les conseqüències del canvi climàtic, té un cost superior als 3 milions d’euros, que seran finançats a parts iguals entre l’administració autonòmica i l’Ajuntament.

Aquest conveni respon a la necessitat de regenerar la part baixa del barri de la Cantereria i facilitar una solució residencial a les persones que hauran d’abandonar les seues cases. Uns habitatges que ja van patir el temporal de la DANA del 12 de setembre de 2019, i que després, el gener de 2020, van tornar a patir danys de consideració a conseqüència de la borrasca Glòria i la crescuda del riu Clariano al seu pas per Ontinyent.

Amb els diners d’aquest primer conveni, als quals s’han de sumar els 600.000 euros que aporta l’Ajuntament en 2021 mitjançant fons europeus, es finançaran els treballs d’adquisició i demolició dels habitatges, així com dels talussos i també les ajudes per a l’obtenció d’una solució residencial per a persones afectades.

A més, en aquests mesos s’han reparat i reforçat desenes de camins i ponts i s’està treballant en un projecte que evitarà les inundacions dels baixos de l’entorn de l’Almaig i en la renovació del col·lector principal.

8 MILIONS D’EUROS CONTRA LA PANDÈMIA

Quant a la reacció municipal a la Covid-19, Jorge Rodríguez ressaltava la posada en marxa del Pla Tornem Junts per mobilitzar vora 8 milions d’euros per promoure l’activitat econòmica després del confinament, repassant altres accions com les obres i serveis adjudicades a empreses locals, els xecs consum Tornem Junts i les ajudes a autònoms i comerciants.

També destacava l’esforç per mantenir en funcionament la maquinària administrativa i repassava els serveis extraordinaris d’atenció a les persones, com el de transport de la compra i medicaments a domicili; l’acompanyament psicològic; el menjador per a menors vulnerables; el programa psicopedagògic o les iniciatives telemàtiques de foment de la cultura i l’esport, entre d’altres. L’alcalde també agraïa la implicació dels treballadors i treballadores municipals; el suport i l’empatia dels agents socioeconòmics i les associacions; i la “lliçó a l’alta política” donada pels partits representants a l’Ajuntament, aprovant per unanimitat els pressupostos de 2021.

CLÚSTER TÈXTIL SANITARI

Entre els projectes impulsats per l’Ajuntament d’Ontinyent destaca la creació del Clúster Tèxtil Sanitari, una iniciativa conjunta amb ATEVAL que va permetre garantir l’abastiment de material sanitari com mascaretes o equips de protecció individual (EPI) creant noves línies de producció a les empreses tèxtils locals.

Aquest fet va permetre a la indústria local d’Ontinyent reduir l’atur en un 3,15% en un moment en el qual estaven destruint-se llocs de feina de manera generalitzada. La creació del Clúster Tèxtil Sanitari d’Ontinyent va ser fonamental gràcies a la inversió de 300.000 euros destinada per als anys 2020 i 2021.

INVERSIONS SUPERIORS ALS 15 MILIONS D’EUROS

Malgrat els contratemps que han suposat la DANA i la Covid-19, s’ha treballat en seguir endavant amb projectes clau per a la capital de la Vall d’Albaida. Jorge Rodríguez repassava els projectes executats en aquests dos anys, en els quals s’han invertit més de 15 milions d’euros.

Dels projectes executats al·ludia a alguns com la finalització de la I Fase del Museu Tèxtil; la rehabilitació del Pou dels Tarongers; la nova unitat terapèutica d’AFAO; la rehabilitació d’un habitatge per a ADIEM i la contribució a la posada en marxa del nou Centre de Dia per a malalts mentals; a més de les obres del nou anell ciclopeatonal; el servei de préstec de bicicletes elèctriques; la gratuïtat del bus urbà o els avanços en administració electrònica i transparència a través de la nova web municipal; entre d’altres.

UN MODEL DE VIDA “SANA, VERDA I SOSTENIBLE”

Pel que fa als objectius per a la segona part del mandat, el primer edil repassava algunes de les inversions que hi ha previst completar amb fons municipals i amb els 76,8 milions d’euros d’ajudes aconseguides de la Generalitat, el Govern d’Espanya i la Unió Europea.

Entre aquestes actuacions estan en l’horitzó accions com l’execució del nou Hospital; les principals obres del programa “Edificant” la rehabilitació de la muralla a La Vila; la continuació de les obres del Pla d’Eficiència Urbana amb obres com les que s’iniciaran als pròxims dies al carrer Salvador Tormo; l’adjudicació de les obres de rehabilitació del Pont Vell i de Benarrai; la II Fase del Museu Tèxtil o la remodelació del carrer Sant Antoni; a més d’altres com els nous avanços en la modernització dels polígons industrials.

L’alcalde finalitzava fent una lectura positiva de la pandèmia, ja que “està servint per a accelerar canvis tant als nostres hàbits com consciències. Necessitem canviar cap a un model de vida més sana, verda i sostenible, i en eixe canvi profund i sostingut, el Govern d’Ontinyent posarà tot el seu esforç, i estem convençuts que trobarem, com sempre, el suport de la ciutadania d’Ontinyent”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =