25n
25N
25N

Dalmau pretén declarar la Comunitat Valenciana "territori lliure de desnonaments" en quatre anys

INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES

Dalmau pretén declarar la Comunitat Valenciana "territori lliure de desnonaments" en quatre anys
11/09/2019 -

El conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha situat aquest dimecres entre els seus objectius de legislatura el de “declarar la Comunitat Valenciana territori lliure de desnonaments” maximitzant els recursos per a ajudes al lloguer i augmentant el parc públic d’habitatges mitjançant la compra directa en el mercat, la construcció i a través de la cessió d’immobles per part de grans forquetes com les entitats financeres rescatades que “han de retornar el que la societat ha fet per elles”.

Així ho ha indicat el també vicepresident segon en la seua compareixença en Les Corts per a explicar les línies generals del seu departament per a aquesta legislatura, que ha dividit en els seus dos blocs de competències: la necessitat de garantir el dret “efectiu de debò” a l’habitatge” i la lluita contra l’emergència climàtica, reconeixent els drets de la naturalesa en l’Estatut i implementant un ‘contracte verd’, a més d’impulsar l’Agència Valenciana de l’Energia i l’Agència Valenciana del Canvi Climàtic.

Martínez Dalmau ha començat la seua intervenció advocant per una “política responsable” que permeta escometre una “transformació real” de la Comunitat encara que ha lamentat que aquesta es trobarà amb “molts obstacles” si no s’aconsegueix estabilitat a nivell nacional i un finançament just.

Respecte a l’habitatge, ha indicat que les institucions han d’entendre-la com un bé de primera necessitat que també actua com a element per a reduir l’exclusió social, ja que “per cada euro invertit en habitatge es recuperen quatre euros per la no utilització d’altres serveis”. Així, ha indicat que aquesta ha de ser la legislatura en la qual es consolide com “un pilar més de l’Estat del Benestar”.

El conseller ha assenyalat que la seua antecessora, la socialista María José Salvador, deixa un llegat “de bona gestió i valentia” però encara queda “molt per fer”. A més de reglamentar la Llei de Funció Social de l’Habitatge, ha incidit en la necessitat d’acabar amb els desnonaments promovent protocols d’actuació unificats davant casos d’emergència i demanant la col·laboració d’entitats locals i altres departaments. Tot això per a evitar que “sis famílies es queden al carrer al dia perquè l’administració no pot oferir alternatives”.

L’administració, ha dit, no té actualment capacitat suficient per a donar suport en forma d’ajudes i habitatges a tot el que ho necessita, però “maximitzarà” els recursos per a ajudes al lloguer i tractarà d’augmentar el parc públic d’habitatges, que ara té una ocupació del 100%.

Ha explicat que s’adquiriran entre 45 i 50 habitatges del mercat i es treballarà per a aconseguir que grans forquetes com la Sareb, Bankia o Sabadell cedisquen habitatges per a lloguer social. “La nostra voluntat és total, però es necessita que aquestes entitats posen de la seua part”. Respecte a la promoció i construcció d’habitatge, apostarà per la col·laboració amb cooperatives i promotors privats.

També s’ha referit a l’augment del preu del lloguer, que fa que malgrat les mesures preses “accedir a un habitatge és en 2019 més complicat que en 2015”, la qual cosa afecta especialment als joves. Per això, a més de demanar un pacte estatal per a regular el preu del lloguer, ha apostat per traçar un pla autonòmic, Fent Habitatge 2019-23, i ha anunciat la posada en marxa de l’Observatori de l’Hàbitat i Segregació Urbana per a disposar de dades objectives i fiables.

Quant a la regeneració urbana, ha indicat que davant el parc envellit es continuarà apostant pels ARRU per a impedir “la degradació dels barris més antics” i s’ha referit especialment a la regeneració del Cabanyal, que “va resistir a la política d’assetjament i enderrocament de la dreta”.

INCIDEIX A “MILLORAR EL PARC GLOBAL D’HABITATGES”

D’altra banda, Dalmau també ha posat l’accent en la necessitat de millorar el parc global d’habitatges des del punt de vista de la sostenibilitat, ja que “el 34% de les llars en la Comunitat passen fred”, en part per problemes econòmics, però també per “la poca adequació de les cases”.

Per això, la Conselleria impulsarà una Agenda Urbana Valenciana per a rehabilitar les cases i que siguen climàticament i energèticament sostenibles. L’objectiu és descarbonitzar els edificis abans de 2015 i ha recordat que els valencians saben de construccions sostenibles, posant com a exemple les barraques, els ‘riuraus’ o les cases de pedra.

Respecte a l’emergència climàtica, ha advertit de la necessitat de “passar de les paraules als fets” i ha apostat per mitigar el canvi climàtic aprofitant l’oportunitat per a aconseguir un model econòmic sostenible. “No valen ni el negacionisme ni el catastrofisme”, ha advertit, criticant als partits que neguen aquesta realitat.

Els objectius en aquest camp són aconseguir un acord ampli per a reconéixer els drets de la naturalesa i socials en una futura reforma de l’Estatut i l’aposta per la reducció de les emissions de CO2 i la producció de renovables en territori valencià. Per a això s’impulsaran l’Agència Valenciana de l’Energia i l’Agència Valenciana del Canvi Climàtic, que serà l’encarregada de coordinar les polítiques del Consell i assegurar-se que no s “abaixa la guàrdia”.

CRÍTIQUES DE PP, CS I VOX

El diputat del PP Alfredo Castelló ha criticat que Dalmau haja al·ludit a problemes i objectius però no diga “què fer, com, quan o amb quin pla” i s’ha preguntat “què desdejuna als matins” per a creure’s que acabarà amb els desnonaments quan des de 2015 hi ha 900 habitatges públics okupades més i més de 110.000 persones han sigut desnonades aquests quatre anys.

A més, li ha recordat que les competències sobre canvi climàtic no són seues i ha agregat: “Li van vendre que anava a ser vicepresident verd però s’ha tornat transparent”.

Des de Ciutadans, Mamen Peris ha ressaltat que el dret a l’habitatge “no és patrimoni de l’esquerra” i ha advocat per reformar la Llei de Funció Social de l’Habitatge per a aconseguir un text “centrat”.

A més, ha apuntat a les més de 1.000 habitatges públics okupades i ha destacat que hi ha molts xicotets propietaris que es veuen perjudicats i quan recuperen els seus immobles estan “destrossats”, per la qual cosa “tenen por i no tornaran a llogar”. “No els veja com a especuladors, a vosté que va invertir en un complex a Bogotà no el veig com a especulador”, ha agregat.

Miguel Pascual (Vox) ha incidit en la “inseguretat” dels propietaris davant les ocupacions il·legals, la qual cosa fa que augmente el preu del lloguer per a “compensar el risc” o fins i tot decideixen deixar-les buides. Per això, ha advocat per penalitzar l’okupació “de forma contundent” i excloure a aqueixes persones de qualsevol ajuda social. A més, ha denunciat que amb les polítiques plantejades “l’única cosa que volen és gent empobrida, que haja de passar per les seues ajudes, són simples almoines per a tindre garantits vots”.

En la seua rèplica, Dalmau ha rebutjat “lliçons” del PP per la seua gestió d’aquesta àrea, ha assegurat que no hi ha problemes de coordinació en el Consell, que actua com un únic govern, ha demanat als diputats que no entren en “atacs personals” i ha apuntat que l’ocupació il·legal és una qüestió “molt delicada” perquè “les famílies que entren a un habitatge no és per gust o plaer, és per una emergència habitacional” a la qual cal respondre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − disset =