Martínez Dalmau aposta per "orientar els esforços cap a una transició verda" en l'habitatge i la construcció

Guardar

dalmau_ep
dalmau_ep

El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmau, advoca, durant la present legislatura, per "orientar els esforços cap a una transició verda" en el sector de l'habitatge i la construcció.

El representant del Consell ha presentat aquest dimarts la jornada 'Hàbitat i canvi climàtic', que ha coorganitzat la Generalitat al costat de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), dins de la fira internacional de la ceràmica Cevisama, que ha obert aquest dilluns les seues portes en Fira València i que conclourà aquest divendres, assenyala l'administració autonòmica en un comunicat.

Martínez Dalmau s'ha referit al canvi climàtic com una de les principals amenaces al dret a la ciutat: "En aquesta legislatura orientarem els nostres esforços cap a una transició verda en el sector". "Ja hem introduït algunes novetats en els programes d'ajudes a la rehabilitació d'habitatges i de regeneració urbana, amb la finalitat d'incorporar criteris de sostenibilitat i d'equitat en les baremacions", ha afegit

El vicepresident segon ha insistit en la "necessitat d'incorporar elements sostenibles en la construcció que plantegen solucions als problemes derivats del canvi climàtic".

En aqueix sentit, ha subratllat que el 40% de l'energia que es gasta actualment és en els edificis. Per aquest motiu haja convidat a la reflexió per a crear espais "més adequats per a la mena de societat que volem en el futur, que lluite contra el canvi climàtic i tinga elements ecològics propis". Per a això, el paper de la Generalitat en la transició verda "és molt important, ja que abasta diverses competències", ha dit.

En aqueixa lluita contra el canvi climàtic, ha explicat que s'estan adoptant mesures com per exemple la millora en els codis tècnics dels edificis "perquè siguen ecològicament més convenients, enfocant les nostres polítiques cap a l'objectiu 11 de l'Agenda 20-30 que és tindre ciutats més sostenibles".

Martínez Dalmau ha assenyalat que "cal tindre en compte que pràcticament tres de cada quatre persones viuen en ciutats pel que, "si no les fem més adequades per a la convivència, no tindrem capacitat de viure en elles en bones condicions".

El titular d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s'ha referit, al mateix temps, a la introducció per part del Consell d'eines de caràcter normatiu per a facilitar el disseny d'edificis de consum energètic quasi nul. "Si és evident que el dret a l'habitatge és inseparable del dret a la ciutat, hem de fer-nos càrrec de la necessitat de vincular-los tots dos al dret a la naturalesa", ha conclòs.

AGENDA 2030

Després de l'obertura de la jornada per part del vicepresident, la directora de l'IVEBegoña Serrano, ha analitzat els avanços en l'aplicació dels objectius de desenvolupament sostenible marcats per Nacions Unides, en la seua intervenció Ciutats resilients en el marc de l'Agenda 2030.

A continuació, ha fet un repàs a l'avaluació que s'ha realitzat als danys en habitatges després de les inundacions ocorregudes per la DANA, que va afectar la Comunitat Valenciana al setembre.

Per part seua, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha analitzat les diferents mesures innovadores que s'estan adoptant per a descarbonitzar el parc edificatori, com són el Pla d'impuls de la Generalitat per a la renovació sostenible d'espais per a microempreses i autònoms, així com les iniciatives europees en l'àmbit dels programes H2020 i Interreg Europe, que ha explicat Miriam Navarro, d'IVE.

La segona part de la jornada ha tractat el procés d'adaptació de les ciutats al clima. El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Jaume Monfort, ha relatat el procediment que està realitzant la Generalitat per a pal·liar els danys produïts en habitatges per la DANA, a través d'ajudes econòmiques als afectats.

D'altra banda, els diferents serveis implicats dependents de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica han destacat els principals canvis introduïts en els programes d'ajudes per a la reforma, rehabilitació i regeneració urbana, entre les quals s'inclou, entre altres, els corresponents al Pla d'Habitatge Estatal amb caràcter triennal o el Pla Renhata, que serà presentat pròximament en profunditat.

L'actualització del marc normatiu en el Codi Tècnic de l'Edificació o les eines de suport per a l'estalvi d'energia i el nou Catàleg d'Elements Constructius han centrat la resta d'intervencions per part de personal tècnic de l'IVE.

Destacats