25n
25N
25N

La corba del Coronavirus en la Comunitat Valenciana

La corba del Coronavirus en la Comunitat Valenciana

El desembre de 2019, la ciutat de Wuhan (la Xina) va registrar el primer cas de COVID-19, un virus que pertany a la família dels coronavirus que té com a símptomes la febre, tos, sensació de falta d’aire i fins i tot la diarrea o el dolor abdominal. Després d’aquest primer focus, la malaltia es va expandir cap a altres països fins que el passat 11 de març Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la va declarar com a pandèmia.

En la Comunitat Valenciana el primer cas es va conéixer el 25 de febrer, quan un home que havia estat a Milà -el primer focus a Europa- es va dirigir a l’hospital La Plana de Vila-real (Castelló) amb símptomes lleus compatibles amb el coronavirus COVID-19. Així, a poc a poc la malaltia s’ha expandit per totes les regions espanyoles i, com a mesura de contenció, el 14 de març el president del Govern, Pedro Sánchez, va decretar l’Estat d’Alarma durant quinze dies que s’han prorrogat fins al 10 de maig, de moment.

Després de més d’un mes i mig de confinament, Espanya supera els 200.000 casos positius acumulats, les 100.000 recuperacions i registra més de 20.000 persones mortes, per la qual cosa els casos actius ja són menors de 90.000, segons el Ministeri de Sanitat. La Comunitat Valenciana, per part seua, compta amb més d’11.000 resultats positius acumulats, 6.000 altes hospitalàries i de 1.000 morts, la qual cosa situa en menys de 4.000 els casos actius, tal com va actualitzant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Dades que, malgrat continuar sent alarmants, s’han alentit en la Comunitat Valenciana tant per la disminució dels resultats positius diaris com per l’augment de les altes hospitalàries i la disminució d’ingressos. Així ho reflecteix l’evolució de casos actius des que la pandèmia va arribar a Castelló, València i Alacant, que resta les defuncions i les altes als casos positius acumulats, com s’observa en el gràfic superior.

Segons les dades oferides per la consellera de Sanitat Pública i Salut Universal, després del primer resultat positiu per coronavirus el 25 de febrer a la província de Castelló, el nombre de contagis ha anat creixent a poc a poc, amb un increment notable el mateix dia en què es va decretar l’Estat d’Alarma i va començar el confinament (14 març), encara que els pics més notables s’han registrat entre el 23 i el 28 de març, en el qual es van arribar a identificar 750 contagis.

Des d’eixe pic, les xifres han descendit, amb dies amb poques variacions però també xicotets repunts. En aquest sentit, la consellera de Sanitat Pública, Ana Barceló, ha destacat en diverses rodes de premsa d’actualització que això es deu principalment a una major realització de tests, en disposar més la Conselleria per les seues compres i pel repartiment des del Ministeri de Sanitat, liderat per Salvador Illa. Així mateix, cal destacar que aquelles persones que presenten símptomes lleus compatibles amb la COVID-19 no són considerades com a casos positius, sinó com “tècnicament possibles”, tal com ha assenyalat la titular valenciana.

Respecte a les persones recuperades, ja superen les 5.000. Com s’observa en els gràfics superiors, és a partir del dia 6 d’abril quan les recuperacions superen els nous casos positius i des de llavors, excepte alguns dies en concret, s’ha seguit aquesta tendència. Fins hui, el 8 i el 22 d’abril són els dies en què més altes s’han donat des dels departaments valencians, amb un pic de 428 persones en la primera data.

Malauradament, més de 1.000 persones han perdut la vida amb coronavirus en la Comunitat Valenciana i prop de 400 es trobaven en residències de majors. La primera mort per la pandèmia es va produir el 12 de març i fins hui, el 2 d’abril es va produir el pic en aquesta corba, amb 68, tal com s’observa en l’evolució de morts diàries de la regió.