Puig i Lambán destaquen la importància per a Espanya de reivindicar a Europa el corredor Càntabre-Mediterrani

Guardar

FOTO_2_CUMBRE_LAMBAN
FOTO_2_CUMBRE_LAMBAN

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat al costat del president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, la importància per al conjunt d'Espanya de reivindicar davant la Unió Europea la necessitat d'incorporar en el mapa de xarxes prioritàries comunitàries el corredor ferroviari Càntabre-Mediterrani.

Així ho ha explicat després del cim bilateral que ha tingut lloc a Terol entre el Govern d'Aragó i la Generalitat per a tractar la inclusió del traçat entre Saragossa i Sagunt en el mapa de connexions transeuropees. En la trobada han participat també representants empresarials i sindicals de les dues comunitats autònomes.

Puig, qui prèviament ha mantingut una reunió amb el president del Govern d'Aragó, ha incidit que aquesta línia ferroviària és una inversió "racional, eficient i rendible", que transcendeix la repercussió local en ser un eix estratègic d'interés nacional i europeu.

Durant la seua compareixença, tots dos presidents autonòmics han coincidit en la necessitat d'aprofitar el "canvi de sensibilitat" del nou Govern d'Espanya, al mateix temps que han sol·licitat la reactivació de la comissió de seguiment de l'eix Cantàbric-Mediterrani per a presentar el pla director de la línia i assenyalar la "insuficiència" de la dotació pressupostària prevista ara com ara, de 300 milions d'euros.

Aquesta partida pressupostària, segons han assegurat tots dos, no permet crear un corredor adequat per al transport de viatgers i mercaderies. A més, també han considerat "urgent" que es treballe per a la creació d'una via d'ample internacional, un dels criteris que sol·licita Brussel·les per al seu finançament.

A més, per la seua banda, Puig ha agraït la labor de sindicats, organitzacions empresarials i del conjunt de la societat, així com la de l'Autoritat Portuària de València, que, com ha recordat, va invertir 84 milions d'euros en la millora de la línia. En aquest sentit, el president ha recordat que solament aquesta inversió ha suposat un increment del 166% en el transport de vehicles.

Per açò, el cap del Consell ha qualificat d'"anomalia" l'aïllament generat entorn de València en la renovació dels eixos transeuropeus i ha instat a treballar en diverses vies: mitjançant la col·laboració amb el Govern d'Espanya i augmentant la presència a Europa per a "impregnar" la dinàmica comunitària amb les reivindicacions conjuntes.

En aquest sentit, el president ha criticat la no inclusió del tram Saragossa-Sagunt al·legant que supera en PIB i població a la resta dels sectors nous proposats i acceptats per la Unió Europea o que el tràfic de contenidors de tots els ports atlàntics inclosos solament aconsegueix el 22% del dels ports valencians.

Així mateix, ha explicat que el traçat compleix amb 6 dels 8 criteris que la Comissió Europea considera òptims per a la seua inclusió. Els dos restants - ha assenyalat- fan referència a criteris transfronterers que no s'aplicarien en aquest cas.

A més, tant Puig com Lambán han denunciat que el trajecte entre València i Saragossa dure 5 hores, per una via única, sense electrificar i d'ample ibèric. "Entre la tercera i la cinquena ciutat d'Espanya en 50 anys no s'ha modificat la seua connectivitat", ha lamentat Puig, i açò, malgrat que, com ha recordat el president, l'aragonesa i la valenciana són dues comunitats "absolutament interrelacionades" i amb unes fronteres "capilaritzades" com a nexes d'unió.

Arxivat a:

Destacats