"Som un fenomen únic en el món i vertebrem el nostre territori". Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), defensa així la candidatura de les bandes de música valencianes com a patrimoni cultural immaterial davant el Govern d'Espanya. Una declaració que compta amb la voluntat del Ministeri de Cultura i que cobra especial significat en l'actual context marcat per la pandèmia de la COVID-19, que ha provocat prop de 20 milions d'euros en pèrdues i amenaça amb perdre també entre el 30 i el 40% de l'alumnat de les societats musicals.
Pedro Vicente Alama ha fet, de la música, la seua passió i la seua professió. Va aprendre a estimar-la en la Banda Primitiva de Llíria quan a penes era un xiquet, i gràcies a aqueix ambient tan especial i als seus professors, va seguir els seus estudis de clarinet en el Conservatori de Música de València i en el Real Conservatori de la Haia. Ara, és professor en el Conservatori Professional de València, director del Centre Artístic Musical de Bétera i regidor de Gestió Cultural i Música de Llíria, càrrecs que li permeten transmetre els valors de la música des de diferents punts de vista.
Vicente: "Hem de ser conscients de la repercussió que ha tingut una iniciativa civil com aquesta des que es van constituir"
Quan va saber el motiu de la reunió entre el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va celebrar el que per a ell "és una il·lusió i un orgull". "Crec que cal posar en valor la importància que tenen les societats musicals en la Comunitat Valenciana, perquè totes elles formen un entramat únic en el món. Hem de ser conscients de la repercussió que ha tingut una iniciativa civil com aquesta des que es van constituir i ens hem de sentir molt orgullosos. A més, amb aquestes no sols tenim un vincle musical, sinó un vincle personal tremend perquè els nostres avis, pares, germans, fills i amics estan units també per la música", explica.
A la fi de juny es donava a conéixer la notícia. Després de la reunió entre els mandataris, es va acordar demanar davant el Consell de Ministres la declaració de les bandes de música de la Comunitat Valenciana com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial. "Jo crec que mereixen aquest reconeixement perquè és una cosa que vertebra la Comunitat Valenciana. Quan un té molts viatges i reunions, s'adona que un de cada quatre músics, sobretot de vent, són valencians, i em sembla que aquesta és una oportunitat per a reconéixer el seu treball i valor", va destacar el ministre el passat 30 d'octubre en una entrevista per a À Punt.
Igual que Vicente i el ministre, González coincideix que "són un fenomen únic en el món": "El que passa en les bandes de la Comunitat Valenciana no passa en un altre lloc del planeta. Que de manera amateur milers i milers de voluntaris porten avant associacions sense ànim de lucre, no ho veiem en cap altre lloc". En aquest sentit, destaca l'estudi des d'altres països del món i la presència d'aquests espais socioculturals en el 95% dels municipis de més de 500 habitants, de nord a sud.
FSMCV
Quasi quatre mesos després, aquesta declaració no s'ha fet efectiva i la pandèmia de la COVID-19 sembla que la retardarà, malgrat que, més que un reconeixement, pot ser la seua la medicina a la seua complicada situació. I és que aquesta qualificació, que se sumaria a la de Bé d'Interés Cultural (BIC), compromet als poders públics a preservar i protegir les bandes de música. "Moltes d'elles no tenen ni una xicoteta butxaca. No els queda res", adverteix la presidenta.
"Han tingut una capacitat de resistència i de reinventar-se més enllà de tota lògica"
El sector cultural i la música en concret han patit un dur colp amb la crisi sociosanitària derivada del coronavirus, que ha contagiat a més de dos milions de persones a Espanya i a 75.000 en la Comunitat Valenciana, segons el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, respectivament.En la Comunitat Valenciana, el seu avanç i el moment del confinament van provocar una situació crítica. València i Castelló es van quedar sense les seues Falles i festes de la Magdalena pocs dies abans del seu inici, com també va ocórrer més tard amb les Fogueres d'Alacant. La Setmana Santa i les comparses de moros i cristians també s'han quedat en el calendari, igual que les festes patronals dels municipis. I reprendre els assajos en la nova normalitat tampoc ha sigut fàcil, per la qual cosa moltes no han pogut tornar a pujar a un escenari amb protocols de seguretat per a intèrprets i públic.
Bankia, en col·laboració amb CREA SGR i amb Afí SGR, ha posat en marxa una línia de crèdit destinada a facilitar l'accés a finançament de les societats musicals que s'hagen vist afectades per la crisi de la Covid-19.
La directora comercial de la Territorial de Bankia a València i Alacant, Rosa Piqueras, ha valorat que "aquesta línia de finançament subratlla el compromís de Bankia amb les societats musicals valencianes a través de productes financers dissenyats expressament per a recolzar la seua activitat econòmica en un moment tan complex com és l'actual".
FSMCV
Segons la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), només a la ciutat de València es calculen pèrdues de 700.000 euros entre les seues 36 societats musicals. D'ells, 109.000 per part de les escoles, que han retornat part de les taxes o s'han quedat sense molts dels seus alumnes i alumnes; 100.000 per les despeses fixes que s'han hagut de pagar malgrat el seu tancament durant mesos, com el lloguer; 27.000 per l'adaptació als protocols de seguretat; i almenys 350.000 per la suspensió d'actes de les Falles, la Setmana Santa o els concerts i cercaviles populars.
La FSMCV calcula pèrdues econòmiques de 700.000 només a la ciutat de València i de 20 milions en tota la comunitat
"En el conjunt de la Comunitat Valenciana, calculem unes pèrdues econòmiques directes de més de 20 milions d'euros des de març fins a desembre, i això que molts dels nostres centres van poder seguir amb la docència en línia. Fins ara, les societats musicals han tingut una resistència i unes ganes de reinventar-se més enllà de tota lògica, algunes d'elles fins i tot tornant als concerts en xicotet format o en grans espais, demostrant que la cultura és segura. Però em fa por aquesta segona ona, perquè comença a haver-hi encara més problemes. De moment, calculem que podria perdre's fins i tot entre el 30 i el 40% de l'alumnat", conta González.
La presidenta reconeix que moltes d'elles es troben en una situació de fragilitat, "perquè ara és quan més ofegades estem que mai". Per exemple, assenyala que "moltes escoles no van cobrar l'últim trimestre als pares de l'alumnat, unes altres van cobrar només la meitat o han hagut de pagar ara despeses". El problema - insisteix - "és que moltes no tenen ni una xicoteta butxaca, no els queda res". Tot això, pese a l'esforç que han fet per adaptar la docència, els locals d'assajos amb plans de contingència o simplement per animar durant el confinament, diu.
Així, González demana ajuda a les administracions públiques, no sols amb l'obertura de línies de subvencions, sinó reduint l'IVA dels instruments, canviant la tributació d'empresa privada a associació sense ànim de lucre o fent efectiu el cobrament d'aquestes partides a temps: "En 2018 vam ser declarades BIC i si aconseguim ser patrimoni nacional és una declaració d'intencions perquè som un bé que cal protegir. Cap pandèmia és digna de parar això i és obligació de les institucions protegir-nos".
González: "És obligació de les institucions protegir-nos"
Una crida d'emergència a la qual han respost altres entitats, com és el cas de Bankia, que a través del programa 'Bankia Escolta València' renovarà el seu patrocini i col·laboració amb la FSMCV i les 557 societats musicals que engloba. "Aquest tipus de projectes haurien de continuar perquè, a més, estan fent una labor molt important per a la societat. Pense que és positiu per a qualsevol empresa privada apostar per les societats musicals perquè no sols formem a persones en música, sinó en valors i això, hui dia, és molt important", celebra Daniela González.
Rosa Piqueras, directora comercial de la Territorial de Bankia a València i Castelló, destaca que 'Bankia Escorta València' patrocina amb un milió d'euros anuals - "el patrocini més important de l'entitat en tot el territori espanyol"- beques de formació, premis, la recuperació de patrimoni amb 'Música a la Llum', l'impuls a les orquestres o la rehabilitació de la nova Casa de la Música en l'Alqueria Julià, que acaba d'obrir les portes al públic. "Ara tenim l'amenaça de la COVID-19, sens dubte un dur enemic que ha provocat un impacte fort, però eixirem. I serem ací, treballant braç a braç amb el sector buscant les solucions", destaca.
Malgrat les dificultats per a organitzar esdeveniments culturals, l'entitat ha adaptat els projectes programats per a aquesta edició amb novetats que responen, precisament, a les reivindicacions d'aquests espais socioculturals i a les necessitats de la mateixa pandèmia. Per exemple, amb la nova campanya 'Música a la Llum - Concerts a la Casa de la Música', que estrenarà el temple musical amb 15 concerts de grups de xicotet format per a estimular les formacions de cambra i dotar-los amb 1.000 euros per participar.
"Ens defineixen com a valencians i valencianes"
Les bandes valencianes reuneixen molts arguments per a convertir-se en patrimoni cultural immaterial d'Espanya i lluitaran per això en els pròxims mesos, mentre lluiten també per la seua supervivència. Per a Pedro Vicente, és molt important aconseguir aquest mèrit, "perquè ens defineix com a valencians i valencianes i, en la majoria de pobles, el 90% de l'activitat sociocultural ve d'elles". A més, recalca que gràcies a elles es fomenta més l'interés per la música culta dels grans compositors de la història, que han arribat als faristols dels músics amateurs cobrint el buit dels centres professionals.Per part seua, Daniela González veu el repte amb il·lusió i necessitat i espera, com també ha manifestat el ministre de Cultura, que es faça realitat a la fi de 2021 o principis de 2021. "Necessitem moltíssim suport. És important que hi haja molta fluïdesa entre les administracions, que se'ns escolte i se'ns done l'oportunitat d'expressar què necessita cada societat musical, perquè cada cas és diferent", valora.
I insisteix, com Vicente, que "la cultura és segura" i no s'ha produït cap contagi en els espectacles que s'han celebrat fins hui ni en la Comunitat Valenciana ni a Espanya. Per això, la presidenta anima a donar una mà a les societats musicals del poble: "Qualsevol xicoteta cosa que tu pugues fer per la teua banda fes-la, perquè valdrà la pena".