Cultura

L'Alqueria Julià, testimoni de l'impuls a la música de la Comunitat Valenciana

A principis de 2020, Bankia obrirà la Casa de la Música a la ciutat en un dels edificis amb més valor patrimonial com és l’Alqueria Julià

1 minut

casa-musica-alqueria-julia

La música forma part de l'ADN valencià. Les societats musicals s'alcen com els agents de conservació i potenciació de la tradició musical valenciana per excel·lència, i l'Alqueria Julià, declarada Monument Artístic Nacional en 1978 i Bé d'Interés Cultural en 2007, com el gran espai en el qual tot eixe patrimoni cultural i artístic es conjuminarà per a donar pas a la Casa de la Música.

Els treballs de conservació i restauració de l'Alqueria Julià, propietat de Bankia, estan a punt de concloure. I és que, durant el primer trimestre de 2020, la Casa de la Música serà, per fi, una realitat. Situada en el barri de Nou Moles, aquest renovat espai no només serà la seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i de l'Orquestra Simfònica Bankia, quan l'agrupació visite València, sinó que, a més, comptarà amb diferents estades, com una sala de partitures, un auditori o una videoteca.

La futura Casa de la Música s'obrirà al barri que l'acull, suplint les necessitats culturals dels veïns i veïnes d'aquest barri valencià que porten anys reclamant la restauració d'un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Així, i amb eixe ànim d'integrar-se en la vida diària del barri, aquest espai obrirà les portes a tot aquell que vulga gaudir d'aquest immoble de gran valor històric i artístic, però també l'ús de les seues instal·lacions.

"La zona d'assaig s'unirà amb l'espai expositiu i un meravellós jardí on gaudir d'esdeveniments oberts al barri"

Bankia ha apostat per convertir l'Alqueria Julià en un centre de potent activitat social i cultural, amb una inversió de 3,5 milions d'euros. "La vinculació de Bankia a la ciutat i la decidida aposta per impulsar un dels senyals d'identitat de la cultura i tradició valenciana, com és la música, justifiquen aquest projecte que pretén reconvertir aquest edifici en un vertader centre musical", ha assenyalat la directora corporativa de Marca de Bankia, Silvia Bajo.

No obstant això, la intervenció és "realment complexa", apunta l'arquitecte responsable del projecte, Carlos Campos. "Hi ha obra de nova planta, com la sala d'assajos; obra de restauració; de rehabilitació; i de jardineria. És difícil trobar-se amb un projecte on tot conflueix i que, a més, no es juxtaposa simplement, sinó que una cosa complementa a la següent".

L'Alqueria Julià conserva elements estètics de gran valor, com a voltes, pintures, frescos, paviments i taulelleria. Així i tot, puntualitza Carlos Campos, "l'obra nova s'ha acoblat d'una manera molt discreta". Però, a més, com a futura Casa de la Música, "s'estan fent tots els esforços, amb la col·locació dels revestiments adequats en sostres, parets i paviments, per a aconseguir una acústica perfecta".

I és que la música, com explica Silvia Bajo, "uneix a tota la Comunitat Valenciana, de nord a sud, a més de ser un element de formació, cultura, recuperació i activitat empresarial". Per això, la futura Casa de la Música, i més en tractar-se d'una alqueria, s'ha projectat com un espai en el qual s'unirà "la zona d'assaig amb l'espai expositiu i un meravellós jardí on podrem gaudir d'esdeveniments oberts al barri i a la ciutat".

L'Alqueria Julià, una autèntica joia del segle XVII

L'Alqueria Julià, un dels escassos exemplars d'alqueria valenciana del segle XVII que encara es conserven, ha sigut testimoni d'alguns dels grans moments de la història. Els seus murs han acollit a Sant Vicent Ferrer o la Reina Isabel II, que va passar la nit en l'alqueria mentre Maria Cristina renunciava a la seua condició de regenta; però també han presenciat com es van prendre les decisions que van canviar el rumb de la ciutat.

Fins a principis dels anys noranta, aquesta alqueria també va ser coneguda per albergar el Col·legi de Santa Bàrbara i, més tard, va ser utilitzada per les diferents associacions culturals i recreatives dels col·lectius veïnals del barri. Ara, a la vista posada en 2020, l'Alqueria Julià, que comparteix protecció amb altres enclavaments destacats de la ciutat com les Torres de Serrans o el Mercat Central, tornarà a omplir-se de vida.

Com serà la Casa de la Música de València

Amb quasi 2.000 metres quadrats, l'Alqueria Julià es distribueix en dues altures, una torrassa i un pati amb jardí. Així, la planta baixa es dedicarà a les activitats culturals de la Casa de la Música, i comptarà amb tres sales, biblioteca i sala de partitures, fonoteca i videoteca i una aula multiusos. Així mateix, serà la zona administrativa i la seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

L'espai expositiu per a la interpretació de l'alqueria se situarà en la primera planta, on es troben les pintures i les voltes més rellevants, així com l'escala de caragol per la qual s'accedeix a la torrassa, que es mantindrà com un espai de visita ocasional per a grups reduïts.

A més, es construirà una nova sala d'assajos, amb una superfície de 200 m², que acollirà les activitats que desenvolupen les agrupacions pròpies, i que serà la seu, a València, de l'Orquestra Simfònica de Bankia. Finalment, l'auditori es projecta davall del jardí, i s'accedirà tant, de manera independent, pel mateix jardí, com a través de la planta baixa. Tots dos accessos desembocaran en un jardí italià.

La música, element vertebrador del nostre territori

El 50% de les societats musicals i escoles de tot el territori espanyol es concentren a la Comunitat Valenciana. Més de 500 societats musicals es reparteixen pels municipis de Castelló, València i Alacant, vertebrant el nostre territori gràcies a la música. Una música, la de banda, que ens acompanya al llarg de la nostra vida. Per això, es fa necessari la seua conservació i, sobretot, la seua promoció.

Bankia, a través del programa 'Bankia Escolta València', mostra el seu suport, des de 2014, al moviment associatiu musical valencià amb iniciatives com el 'Concurs de Bankia d'Orquestres de la Comunitat Valenciana', els 'Premis Bankia al Talent Musical' o el projecte de recuperació de patrimoni 'Música a la Llum', entre altres.

Ara, es recupera, per a la ciutat, un dels edificis de gran valor cultural, artístic i històric que ens defineix com a poble. Perquè, com diuen, 'Bankia Escolta València és un projecte viu, tan viu com és la recuperació de l'Alqueria Julià'.