L'Acadèmia del Cinema Espanyol selecciona cinc documentals valencians per als Premis Goya

En la preselecció d'enguany figuren 16 pel·lícules documentals

Guardar

Imatge d'un dels cinc documentals valencians seleccionats per als Goya
Imatge d'un dels cinc documentals valencians seleccionats per als Goya

L'Acadèmia del Cine Espanyol ha fet conéixer els llargmetratges documentals preseleccionats per a competir en la 36a edició dels Premis Goya, que celebrarà la seua gala a València el 12 de febrer de 2022.

De les setze produccions que opten a ser les quatre nominades al premi a la millor pel·lícula documental de 2021, cinc són valencianes: 'Camagroga', d'Alfonso Amador; 'Lobster Soup', de Pepe Andreu i Rafa Molés; 'Posidonia', d'Adán Aliaga; 'Sedimentos', d'Adrián Silvestre; i 'Un blues para Teherán', de Javier Tolentino.

Dirigit per Alfonso Amador i produïda per Dacsa Produccions, 'Camagroga' és un documental sobre el cultiu de la xufa a Alboraia, però també una denúncia sobre el deteriorament que està patint l'horta valenciana en els últims anys. Està protagonitzat per Antonio Ramón, un llaurador veterà que continua transmetent els seus coneixements de la terra i el cultiu de la xufa a la seua filla Inma. El documental arreplega un cicle complet de la terra, i amb això la faena d'Antonio i Inma durant un any sencer.

'Camagroga' és un documental amb ajudes a la producció de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per mitjà de l'IVC. Des que es va preestrenar en la Mostra de València l'any passat, el documental ha passat per nombrosos festivals de prestigi com DOKLepizig (Alemanya), Doclisboa (Portugal), Black Canvas (Mèxic), L'Alternativa de Barcelona, Festival de Xangai (Xina) o Cinespaña (Tolosa, França), entre altres.

Fa unes quantes setmanes, va obtindre el primer premi en el Festival Internacional de Cine Documental de Yamagata, el festival dedicat al gènere documental més important d'Àsia i un dels més prestigiosos del món.

'Lobster Soup', de l'elxà Pepe Andreu i el castellonenc Rafa Molés, va guanyar la quarta edició virtual del Festival Internacional de Cine Documental de València DocsValència (2020) i ha sigut la pel·lícula de la inauguració d'aquesta edició del festival.

Produïda per Suica Films en coproducció amb Islàndia i Lituània, 'Lobster Soup' és un documental sobre el café Bryggjan en un poble pesquer remot d'Islàndia. Allí es reuneixen pescadors vells i es prepara una sopa de llagosta excel·lent que atrau l'atenció dels turistes. L'èxit d'aquest plat serà la perdició del local. 'Lobster Soup' reflexiona sobre la fascinació per l'exòtic i sobre els efectes del turisme.

'Lobster Soap' va prendre forma i es va desenvolupar en el laboratori de creació i desenvolupament DocsLab del festival DocsValència. Amb ajudes a la producció de l'IVC, ha tingut una trajectòria internacional impressionant per més de 18 festivals.

'Un blues para Teherán' està dirigit pel crític cinematogràfic i periodista radiofònic Javier Tolentino. En la seua òpera prima com a director, Tolentino ret homenatge al poble iranià i a la cultura persa, fonamentalment a través de la seua música. El documental és també un musical: a través de la música tradicional i contemporània d'Iran es desvelen algunes de les claus de la societat iraniana.

Amb ajudes a la producció de l'Institut Valencià de Cultura, el documental és una coproducció entre la productora valenciana Quatre Films i Eddie Saeta. La pel·lícula es va preestrenar a València el mes de juny passat en la Filmoteca de València. Distribuït per Surtsey Films, el documental va clausurar l'última edició del Festival de Gijón i va estar present en el Festival de Màlaga, el festival D'A Film Festival de Barcelona i el Festivalito La Palma. L'estrena internacional del documental es va produir en la secció oficial del Festival de Cine de Moscou.

Dirigit per l'alacantí Adán Aliaga i produït per Jaibo Films, 'Posidonia' se centra en els secrets de la posidònia, l'ésser més longeu del planeta. Tots creuen que és una alga, però és una planta i dona flors. La seua bella floració hauria de ser el final de la pel·lícula, però una pandèmia global farà pegar un tomb als esdeveniments. La pel·lícula va ser rodada a l'illa de Tabarca.

'Posidonia' es va estrenar el passat 26 d'octubre en les pantalles de la Setmana Internacional de Cine de Valladolid, dins de la secció DOC Espanya. Compta amb ajudes a la producció de l'IVC. El documental va estar present en la primera edició de Promercat-VLC Film Market, el mercat professional de l'audiovisual valencià, dins de les jornades professionals dedicades a la distribució.

'Sedimentos', del valencià Adrián Silvestre, aborda la història de sis dones trans que viatgen a un xicotet poble lleonés on exploraran paisatges insòlits, així com els amagatalls de la seua pròpia personalitat. Presentat en el Festival de Màlaga, 'Sedimentos' està produït per Adrián Silvestre Films i Testamento PCT. La pel·lícula es va projectar dins de les sessions especials de l'edició passada de la Mostra de València.

Arxivat a:

Destacats