Cultura

L'ETNO reviscola la cultura popular valenciana en les biblioteques amb l'intercanvi que proposa 'BiblioPOP'

El Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació busca, amb la nova marca 'BiblioPOP', l'aliança de les biblioteques valencianes per a fer ressorgir la cultura popular a través de l'intercanvi i la col·laboració

1 minut

Xavier Rius i Amparo Pons en la Beneficència

L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia és conscient de la importància de les biblioteques valencianes com a dinamitzadores de la seua comunitat. El museu de la Diputació vol fer un pas endavant per a consolidar aquesta relació amb el naixement d'una nova marca, 'BiblioPOP', "el nom que rebran les biblioteques compromeses amb la cultura popular valenciana", ha explicat aquest divendres el diputat de Cultura, Xavier Rius.

"Siguen biblioteques públiques, universitàries o especialitzades, totes poden ser BiblioPOP, perquè en les seues col·leccions tenen cura dels temes locals, col·laboren amb els instituts d'estudis locals i comarcals, connecten amb les colles i associacions festives i poden dinamitzar moltes activitats a les quals la narració oral, la recuperació de la memòria o la participació de la ciutadania són protagonistes", ha afegit el responsable provincial de Cultura.

L'ETNO busca un compromís real també amb el museu, i amb la seua Biblioteca, perquè l'ajuden a convertir-se en un vertader referent informatiu de la cultura popular informant-lo de tot allò que es publica i s'investiga en l'àmbit local i comarcal. Una relació recíproca a través de la qual L'ETNO oferirà recursos, projectes i campanyes, i les biblioteques valencianes el seu grans valors: informació i comunitat. Les biblioteques són la clau per a arribar a tot el territori valencià i en definitiva, a tota la ciutadania.

Com a mostra d'eixe treball que fa L'ETNO, molts professionals bibliotecaris col·laboren des de 2017 en la campanya Espanta la por del museu de la Diputació, i han demostrat, any rere any, ser uns magnífics aliats al llarg de tot el territori valencià per a difondre el nostre imaginari més fantàstic.

En la presentació d'aquest divendres s'han entregat als professionals bibliotecaris els recursos gràfics de la nova marca: identificadors en forma d'adhesius, cartells i punts de lectura que explicaran als usuaris com la biblioteca del seu poble o barri està compromesa amb la cultura popular i tot allò que fan per reviscolar-la i mantenir-la viva.

La 'Festa Valor' i el Club de Lectura 'Fadrines'

En l'acte de la Beneficència s'ha presentat també la Festa Valor, la guia per a clubs de lectura del llibre Fadrines, les exposicions itinerants de L'ETNO, la nova campanya Espanta la por, l'intercanvi bibliogràfic i el renovat blog de la Biblioteca encarregat de difondre tots els continguts BiblioPOP.

La Festa Valor és una festa popular dedicada a la narració oral i a Enric Valor. Creada en 2021 per la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant, L'ETNO té la intenció d'ajudar a estendre esta festa de la paraula i la fantasia per tota la geografia valenciana. Amb l'objectiu de facilitar la seua rèplica, L'ETNO posarà a l'abast de les biblioteques valencianes els recursos que van utilitzar a la Festa Valor de L'ETNO el passat 15 d'octubre de 2021.

El llibre Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana, el darrer número de la col·lecció Temes d'Etnografia Valenciana de L'ETNO, es converteix en una proposta per als clubs de lectura de les biblioteques valencianes. La Biblioteca de L'ETNO tindrà disponible per al préstec dos lots de 20 llibres i una guia de lectura per a les persones encarregades de la mediació lectora que facilitarà la dinamització de les sessions dels clubs que majoritàriament estan formats per dones.

A aquestes iniciatives s'afigen l'oferta de les exposicions temporals de L'ETNO, la nova campanya Espanta la por i les publicacions per a intercanvi bibliogràfic a través del qual L'ETNO vol facilitar l'accés a les seues publicacions i disposar a la Biblioteca de les publicacions locals. Propostes i recursos que aniran creixent amb el pas del temps perquè a les BiblioPOP els queda molt de camí a fer per a reviscolar la nostra cultura popular.

Etiquetes: