25n
25N
25N

Cultura Resident analitza els estrats de memòria del barri del Carme i de la València Republicana

El CCCC presenta aquest divendres el resultat dels projectes de residències de mediació cultural ‘El Hueco’, de Francisca Soto, Carolina Fernández i Álvaro Martín, ‘València Republicana’ de Néstor Morente y Martín, sobre la memòria col·lectiva

Cultura Resident analitza els estrats de memòria del barri del Carme i de la València Republicana
03/02/2021 -

Els residents de mediació cultural del programa Cultura Resident de la Generalitat presenten aquest divendres el resultat dels seus projectes desenvolupats al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) al llarg dels últims sis mesos.

Amb l’objectiu de promoure la participació ciutadana en els processos de creació contemporània s’han desenvolupat aquestes residències que s’integren en el programa Cultura Resident de la Generalitat, amb la intenció d’impulsar el sector cultural valencià i contribuir-ne a la professionalització.

Els artistes Francisca Soto, Carolina Fernández i Álvaro Martín de Ruedas presentaran el seu projecte ‘El Hueco’ i l’historiador i Néstor Morente y Martín ‘València Republicana’ en un ‘Open Studios’ que acollirà el CCCC per a un públic molt reduït. L’esdeveniment es recollirà en un audiovisual que es veurà pròximament a través de les xarxes socials del centre d’art valencià.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha explicat que “amb la presentació d’aquests projectes culmina la tercera edició de les residències de producció, investigació i mediació cultural de Cultura Resident, un projecte impulsat per la Generalitat que hui més que mai constitueix un pilar fonamental per a l’impuls del sector cultural en la nostra Comunitat tan necessari, tant per a creadors i creadores com per als públics, per a assegurar l’accessibilitat a la cultura com a bé essencial de totes les persones”.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont ha recordat que “la pandèmia va obligar a retardar les residències programades per al seu inici al mes de març, però al llarg del confinament, a través del programa d’acompanyament de Cultura Resident, vam mantindre viu el projecte i això va permetre que els i les creadores començaren les seues investigacions en l’entorn virtual, fins al començament del seu treball al CCCC el passat mes de setembre”.

Perez Pont ha assenyalat que “els projectes d”El Hueco’ i ‘València Republicana’ ens permeten aprofundir en la necessària reconstrucció de la nostra memòria col·lectiva com un relat coral, al marge del relat hegemònic, i d’aquesta manera s’aprofundeix no solament en els grans esdeveniments sinó en la mateixa empremta dels qui habitaren l’històric barri del Carme o la València en els anys de la República”.

Els ‘Open Studios’ són accions efímeres en què es comparteixen les conclusions i resultats sorgits de les experiències de residències de mediació cultural.

L’historiador Néstor Morente y Martín ha reunit en una publicació les distintes col·laboracions d’institucions públiques i museístiques, autoritats polítiques i acadèmiques, artistes, periodistes i testimoniatges de memòria històrica, en què es destaquen alguns dels espais vinculats a la València Republicana. És el cas del projecte d’intervenció urbana de l’artista David de Limón per a senyalitzar la guia de carrers de la València Republicana.

Néstor Morente ha volgut destacar el repertori republicà del Saló de Sessions de l’Ajuntament de València, el reconeixement de Vicent Alfaro com a primer alcalde animalista d’Espanya, així com valuosos testimoniatges que reivindiquen figures històriques com la del Dr. Peset Aleixandre, el president del Govern de la República, Ricardo Samper o el testimoniatge que ha volgut aportar, per primera vegada per a aquest llibre, l’exalcalde de Segorbe, Miguel González, en el qual explica la recuperació i la repatriació de la memòria històrica de Max Aub.

En aquest projecte Francisca Soto, Carolina Fernández i Álvaro Martín es plantegen com els barris estan plens de senyals que mostren els modes de circular o reivindiquen el patrimoni històric o arquitectònic. Juntament amb els veïns i veïnes del barri del Carme, al llarg d’aquests mesos, els mediadors han tractat de completar aquesta senyalística i han identificat els punts geogràfics del barri en què els usos i costums de la ciutadania han generat una empremta en la memòria.

Es tracta de llocs desconeguts, llocs que parlen de persones que ja no hi són, o que perviuen però s’hi perceben de manera distinta amb la subjectivitat actual. El resultat mostra una nova senyalística urbana que funciona no solament com una intervenció artística efímera del lloc, sinó com a plataforma de mediació que permet establir recorreguts autònoms i fomentar altres diàlegs.

Seguint les mesures de prevenció de la COVID-19 que requereix el moment, la proposta d”El hueco’ per a aquest divendres es planteja com un seminari-workshop que invita els i les participants a conéixer aquesta ruta i els integra en el relat coral del barri del Carme.

Cultura Resident

Cultura Resident és el programa de residències de creació de la Generalitat. El projecte desenvolupat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i el Consorci de Museus facilita a les creadores i creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball. En total són més de 60 els i les artistes que s’han beneficiat dels diferents projectes de residències, sota el paraigua de Cultura Resident.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 5 =