25n
25N
25N

‘Cultura Online’ del Consorci de Museus proposa experiències immersives des del virtual

Las diferentes propuestas exploran la unión entre ciencia, tecnología y cultura para reflexionar sobre la fragilidad humana, la relación espacio-cuerpo o la encarnación del tiempo en la era virtual

‘Cultura Online’ del Consorci de Museus proposa experiències immersives des del virtual
14/12/2020 -

El programa Cultura Online del Consorci de Museus aconsegueix la seua huitena setmana i ofereix diferents experiències immersives, des de l’experimentació i la reflexió.

Unint ciència, tecnologia i música experimental, les diferents propostes generen imatges abstractes, paisatges ferits, fragments de la naturalesa simbolitzant la fragilitat humana; la connexió entre el món físic i el virtual, l’espai com una extensió del cos i les diferents maneres d’habitar-lo. Visions pretesament enganyoses. Capitalisme. Monarquia. Fils que parlen, sons de la migració. Avatars impossibles, reflexos i mirades, l’encarnació del temps en l’era virtual.

La proposta de Marla Jacarilla ‘Just Do It!’ planteja una reflexió sobre les possibilitats de mantindre’s al marge del sistema capitalista o, almenys, de ser crític amb ell i conscient del seu funcionament. En un pla picat apareix l’artista realitzant a càmera ràpida un puzle de 1000 peces que mostra a les persones més riques del món. Sobre ell es mostra a l’actor Shia LaBeouf realitzant el seu discurs motivacional Just Do It, grotesca paròdia de tots aquells discursos que presumeixen de poder canviar la vida de les persones.

Les ballarines Inka Romaní i Julia Zac fan seua la reflexió de Sarah Ahmed, “els espais són com una segona pell que es desplega en els plecs del cos”. La seua peça ‘Sèrie d’aparicions’ és un assaig performatiu audiovisual inspirat de la idea de DIY (Do It Yourself) per a explorar la relació entre cos i espai. A això s’uneix un redescobriment dels espais familiars com en aquest cas una cantonada o racó.

‘Forms’ de Santiago Vilanova és un projecte experimental de síntesi audiovisual en temps real. Generat a través d’un conjunt de regles de creació gràfica, basades en l’atzar i la probabilitat, aquest programa ‘fet a mà’ proposa una sèrie de composicions visuals creades en temps real i que no es repeteixen mai.

‘The night’ d’Albert Trencadís és un collage abstracte d’una nit. Una representació alterada i artificial. A través de la fragmentació de la realitat, el mapa sonor i el muntatge rítmic dels seus sons, colors i objectes protagonistes s’ofereix un relat metafòric d’una nit festiva i desenfrenada en una casa. L’obra qüestiona el model d’oci nocturn occidental i apel·la a la reflexió i anàlisi sobre els hàbits en la vida nocturna i la manera diferent en què es comporten les persones.

La proposta de Teresa Tomás ‘Imposible en el meu temps’ és un projecte d’animació en 3D inclòs en la seua investigació sobre la relació entre el videojoc i l’art. Teresa Tomás entén el videojoc com una estratègia orientada a desenvolupar nous processos projectuals i conceptuals des dels quals abordar la transversalitat en el seu treball des de diferents mitjans, com l’escultura, la instal·lació o el vídeo.

Froilán Sánchez Caballero i Mariana Herrera Bellido presenten ‘Fils que parlen, sons de la immigració’, una instal·lació d’art sonor inspirada en la forma dels quipus Inca, uns instruments que s’utilitzaven per a guardar valuosa informació. Quipu significa “nus” en quítxua, l’idioma dels inques. La instal·lació se situa en la riba de la mar mediterrània, construïda per 263 petxines que pengen de 14 fils amarrats a un principal. Cada nus sosté una petxina que salvaguarda la història de migració d’un ésser humà. Cada petxina emet un so diferent.

El projecte ‘Vulnerable’ d’Elena Martí Manzanares és un audiovisual construït a partir de textos, fotografies i vídeos que pretén reflectir la vulnerabilitat o fragilitat de la naturalesa enfront de la societat actual, que no és més que la fragilitat de la humanitat. La naturalesa com a metàfora de l’existència humana.

Enmig d’una crisi insòlita que fa difícil imaginar, en un futur pròxim, qualsevol tipus de protesta popular multitudinària de carrer, la creadora valenciana Tania Blanco presenta ‘Estime Referèndum’. Es tracta d’una peça digital de naturalesa especulativa sobre el debat democràcia/poder hereditari, el conflicte de la veritat/falsa i la pertinència o no de la realització d’elucubracions de caràcter artístic/polític que segons l’artista “poden ser susceptibles de tornar-se profètiques en el paisatge distòpic sociopolític actual”.

En la seua peça ‘L’impostor’ el performer Vicente Arlandis presenta una sèrie d’audiovisuals on demana a diferents companyies de teatre, dansa i òpera que simplement li deixen aparéixer en el moment final de les obres, el moment dels aplaudiments i salutacions al públic.

La creadora Alexandra Knie presenta ‘Visual Mutations’, xicotetes animacions i microvídeos, inclosos en el seu laboratori artístic-experimental. En ell analitza de manera contínua les diferents connexions entre el món interior i els fenòmens de l’univers, l’art i l’artesania, la ciència i la ficció, i ara del món físic i virtual.

Cultura Online

‘Cultura Online’ reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus amb l’objectiu de fer costat al sector de les arts visuals i fer front a l’efecte de paralització d’activitat cultural per la COVID-19.

Els projectes es poden gaudir a través de la plataforma https://culturaonline.consorcimuseus.gva.es ,l’instagram culturaonline_cmcv o visitant l’exposició del CCCC i interactuant amb les peces a través del dispositiu de cultura segura SCR (Safe Culture Revolution).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 2 =