Cullera soterra amb dignitat a cinc represaliats pel franquisme

Són les primeres famílies que, després de molts anys de lluita, justícia i memòria històrica, reben les restes dels seus familiars procedents de la fossa 112 de Paterna

Guardar

entierro cullera franquismo
entierro cullera franquismo

Els veïns de Cullera Agustín Beltrán, Francisco Ruano, Jose Peiró, Juan Vallet i Vicente Bayona ja descansen al cementeri municipal del seu poble. Després de moltes dècades, les famílies d'estos ciutadans assassinats i represaliats pel franquisme han pogut donar-li un soterrament digne en una data que coincideix amb el 90 aniversari de la II República.

Tots ells es trobaven depositats anònimament des del 30 de novembre de 1939 a la fossa comuna 112 de Paterna, i després d'anys de lluita i d'intensos treballs d'exhumació s'ha permés identificar-los. Dos d'ells eren llauradors, altres dos fumigadors i l'altre era xòfer, i foren assassinats quan tenien entre 28 i 59 anys.

Tal com ha reivindicat la regidora de Memòria Històrica, Amparo Jover, "mai han sigut persones anònimes, són una mostra de tantes i tantes persones que patiren la repressió i un dels capítols més durs i vergonyosos de la nostra història. Ara, per fi, i més de 80 anys després tornen a sa casa".

"Amb la jornada de hui posem fi a un procés de justícia i dignitat que sempre han merescut", defensa l'edil Jover.

Per altra banda, l'alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, ha destacat que "se'ls va donar sepultura en fosses comunes sense dignitat, i ara gràcies a l'esforç de les administracions estem recuperant que els familiars puguen identificar les restes i portar-los al seu poble".

Per al primer edil "és un acte de justícia social i més amb tota la simbologia que representa el 14 d'abril, de fer 90 anys que s'instaurà un règim de dignitat, justícia i llibertat. I eixe és l'anhel: continuar lluitant per eixos valors que representaven aquestes persones perquè estiguen encara presents en tot el que fem com a societat".

L'acte també ha comptat amb la música solemne de la violoncel·lista cullerenca Ángela Pellicer, i també han assistit membres de la corporació local, la directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, i la presidenta de l'Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 112 de Paterna, Carmen Gómez.

Amb la jornada de soterrament i d'homenatge celebrada hui, aquests cinc veïns ja descansen de forma digna al cementeri municipal de Cullera.

Destacats