Cullera actua per controlar la processionària del pi

L’Ajuntament ha intervingut per detectar i retirar les bosses d’estes erugues que han aparegut abans per la calor

Guardar

actuació control processionària 2020 (3)
actuació control processionària 2020 (3)

L'Ajuntament de Cullera ha actuat per controlar la processionària del pi. A causa de les condicions climàtiques actuals, les erugues han avançat el seu cicle vital, han començat a descendir de les copes dels pins i per tant s'ha vist incrementada la seua presència en el municipi.

És per això que el consistori s'ha vist obligat a intervenir en totes les zones forestals de titularitat pública per detectar i retirar les bosses de processionària. Concretament s'ha actuat en el Cabeçol, la senda de la Lloma i en el Far.

Per culpa dels problemes que origina la seua aparició, el consistori ha iniciat una campanya de prevenció i control per evitar les conseqüències que pot generar el seu creixement.

La processionària del pi és un insecte propi de les pinedes mediterrànies i la seua existència és necessària per al manteniment de la biodiversitat, ja que forma part de la dieta de nombrosos animals insectívors.

Els pèls urticants d'aquestes erugues causen irritació en pell i ulls i resulten particularment perillosos per a les mascotes, ja que poden ingerir-los. Ha de tindre's en compte que aquests pèls són expulsats per les erugues en el seu desplaçament i són dispersats pel vent, per la qual cosa convé prendre les degudes precaucions.

Les mascotes poden veure's afectades en qualsevol part del cos i sobretot en la zona bucal, ja siga per contacte directe amb les erugues o pels pèls urticants solts. També resulta perillós que oloren, masteguen o engulen les erugues o els pèls. Els teixits afectats s'inflamen i poden arribar a necrosar-se, cosa que pot ser mortal en alguns casos.

Recomanacions

Principalment, la processionària del pi té efectes sobre els animals i des del consistori es recomana no acostar-se a aquesta eruga, ja que poden patir greus lesions.

Per tal de prevenir-ho, evita passejar per les pinedes entre finals d'hivern i principis de primavera. En les proximitats de zones afectades, porta el teu gos lligat i amb boç i roman atent per a evitar les erugues. A més, es recomana no fer passejos nocturns per aquestes zones.

Si al teu jardí hi ha pins amb bosses de processionària, poda les branquetes i elimina-les com més prompte millor. Quan manipules les bosses cobreix el teu cos al màxim possible per evitar qualsevol contacte.

Si el gos presenta símptomes no el faces vomitar. Llava immediatament la zona afectada amb sèrum o aigua bicarbonatada, sense fregar. Quan ho faces, protegeix-te convenientment per a evitar danys al teu cos. En tot cas, acudeix al centre veterinari com més prompte millor.

Destacats