25n
25N
25N

Cuina Climàtica, la iniciativa que promou una alimentació més saludable i sostenible en centres públics

Ja són set els menjadors que han apostat per aquesta iniciativa de Menjadors Ecològics, per a promoure una cuina millor per al medi ambient, però també per a la nostra salut

Cuina Climàtica, la iniciativa que promou una alimentació més saludable i sostenible en centres públics
09/04/2019 -

Cuina climàtica és una iniciativa de Menjadors Ecològics, que naix amb l’objectiu de promoure una dieta saludable i sostenible en les cuines. No solament es tracta de menjar millor, centrant-se a reduir la quantitat de proteïna animal que es consumeix, i augmentant les verdures; sinó també tenint en compte que s’utilitzen productes ecològics, de temporada i locals.

Per ara, a la província de València són 7 els menjadors que han apostat per aquesta iniciativa. Aquest matí s’ha presentat la primera fase d’aquest projecte pilot en un col·legi de Benimaclet, el CEIP Pare Català, al qual ha assistit la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; així com Eva Sanchís, alcaldessa de Godella, representants de Menjadores Ecològics i treballadores de l’horta de València que participen en la iniciativa.

Carles Soler, de l’Associació Catalana de Menjadors Ecològics, ha explicat com funciona el procés. Cada cuina facilita a l’empresa el menú a tres mesos vista, amb el qual es fa un estudi dels primers plats per a la fase un, i es presenta una proposta dels canvis necessaris segons els seus criteris.

Aquesta primera fase, que ja s’ha començat a implementar en el CEIP Pare Català, se centra a llevar la proteïna animal dels primers plats, augmentant el consum de verdura, local i de temporada. Es recomana que cada xiquet i xiqueta ha de consumir 100 grams de verdura al dia, però la mitjana actual està per davall dels 50 grams, i fer que mengen millor en el col·legi és una manera de potenciar-lo. “S’evita el consum d’un excés de proteïna animal i de plats preparats, com a congelats, verdures que no saps d’on vénen… tot sense modificar quasi el preu, ni el menú”.

El projecte és important per a cuidar la nostra alimentació, però també el nostre medi ambient i a la nostra horta. Susana Ferrando, membre del projecte Camí de l’Horta, porta més 10 anys dedicant-se a l’agricultura ecològica en l’horta de Godella, i des de fa 4 porta la seua verdura al col·legi Pare Català. Ha expressat la necessitat d’anar promovent aquests canvis, “no solament la introducció de producte frese, ecològic i de l’horta valenciana, sinó també canviar els menús cap a una alimentació més saludable i sostenible, per als xiquets i xiquetes en menjadors, escoles, hospitals… i a totes parts.”

Són set centres en els quals ja s’està posant en marxa: l’escola Pare Català; la Mare de Déu del Pilar de Bonrepòs i Mirambell; una residència per a la tercera edat de Godella, la Saleta; l’escola del Crist de Meliana; un restaurant, El Racó de Meliana; i a València a l’escola Santa Teresa i a l’hospital Pare Jofre. “No hem volgut treballar solament en col·legis,” ha afegit Soler, “per a demostrar a partir de l’experiència que estem canvis que estem promovent són possibles”.

Per part seua, Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació ha recalcat el seu compromís per la lluita contra el canvi climàtic i alhora el seu suport al treball dels llauradors i llauradores i als productes de proximitat. “Estem a més molt satisfets de veure que estiguen usant productes de la nostra terra, és una manera de donar suport al treball que s’està fent en les Corts des de l’aprovació de la Llei de l’Horta”.

Amigó també ha volgut afegir una xifra: consumir un quilo d’arròs de l’Albufera, un producte local, produeix uns 148 grams de CO₂, mentre que si portem aquest producte des d’Àsia, consumirà més del doble. La lluita contra el canvi climàtic no pot cessar i “la Diputació de València estarà sempre ací per a donar suport a aquest tipus de projectes” per al benefici dels nostres joves, la nostra horta i el medi ambient.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =

mercat medieval ontinyent