Cuidem Benimaclet celebra la revisió del PAI demanada per Ribó per allunyar l'"urbanisme caduc i especulatiu"

Afig que "queda camí" en favor d'un model "participatiu, feminista i ecologista" i veu "necessari repensar el barri" entre tots

Guardar

cuidem benimaclet
cuidem benimaclet

Cuidem Benimaclet ha celebrat aquest dijous la revisió plantejada per l'alcalde de València, Joan Ribó, del PAI promogut per a aquest barri per Metrovacesa i ha considerat que suposa "un pas" que allunya aquesta zona de la ciutat "d'un urbanisme caduc i especulatiu". No obstant això, ha indicat que "encara queda camí per a projectar un urbanisme participatiu, feminista i ecologista" i ha considerat "necessari repensar el barri" entre tots.

La setmana passada, en una reunió amb representants de la citada empresa, Ribó va plantejar que en el desenvolupament del PAI es mantinga horta, que es faça consensuant-lo "al màxim" amb els veïns i que la urbanització i els edificis que es creuen estiguen "integrats" amb les construccions i dotacions "del barri anterior". Ribó va indicar que això és una cosa que no veu "de manera clara en el presentat per Metrovacesa".

Per part seua, la vicealcaldessa i edil de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, va demanar "calma" i "paciència" en parlar del PAI de Benimaclet i va defensar que s'aborde "amb el major consens" i amb "una visió global" del barri. Va apostar perquè aquesta zona compte amb "dotacions públiques, escoles, un gran parc, zones verdes i un centre cultural", a més d'advocar per protegir el seu patrimoni natural.

Representants de Cuidem Benimaclet han analitzat aquesta jornada la idea municipal, han presentat la seua proposta per a desclassificar els terrenys sobre els quals es projecta l'actuació urbanística i han parlat de la participació oberta per a "oferir una alternativa" al pla atenint "les necessitats del barri".

"Estem preparades per a continuar defensant les nostres propostes: desclassificació dels terrenys del PAI, intervencions en els propis terrenys i un procés participatiu fet des del veïnat --'Repensem Benimaclet'", ha indicat la plataforma. Ha afirmat que en el "nou escenari" continuarà "demanant la desclassificació" del sòl en favor de l'horta "perquè és una eina legal i viable, com demostra l'informe que va fer la Universitat de València".

"Es tracta d'aplicar la llei vigent per a protegir i millorar uns terrenys que ja són (o poden ser) un puntal per al barri. Tenim raons ecològiques per a protegir una terra fèrtil, un ecosistema i un patrimoni que va ser recentment catalogat patrimoni immaterial per la Unesco", ha agregat l'entitat.

Cuidem Benimaclet ha considerat que hi ha "un futur a protegir". "D'aquesta terra es venen les verdures que mengem, fresques, sanes, ecològiques. No és moment de reduir-la sinó tot el contrari", ha apuntat, a més d'assenyalar que continuarà intervenint en els terrenys del PAI "que els bancs i les antigues constructores han degradat" perquè "ja han sigut patrimonialitzats pel poble".

"De manera autogestionada han sigut recuperats pel barri i per al barri. S'han creat horts urbans, zones comunitàries. Es manté horta tradicional i s'ha recuperat patrimoni històric i séquies derruïdes. És un orgull per a nosaltres que terrenys que havien quedat abandonats durant dècades ara siguen del barri", ha agregat. Ha dit que això evidencia "la capacitat d'un barri de créixer més enllà d'institucions i empreses".

La portaveu de Cuidem Benimaclet, Mar Ruiz, ha insistit en la decisió del col·lectiu de protegir l'horta i ha destacat que aquesta no és només per a aquest barri sinó "per a tota la ciutat", després del que ha asseverat que és "un valor" que s'ha de "defensar, promoure i ampliar". "S'ha demostrat que s'han recuperat sòls abandonats. No són sòls erms, es poden cultivar", ha exposat.

Ruiz ha instat a "prioritzar" a l'hora d'escometre les actuacions urbanístiques. "Venim d'un paradigma econòmic basat en la construcció com un valor segur però hui dia hi ha superàvit d'habitatges --a València--. No cal construir més", ha afegit.

Respecte al cost que tindria revertir la classificació del sòl considerat urbanitzable, la portaveu ha recordat que segons "un informe fet per un equip de catedràtics de València" es xifra en 12 milions d'euros mentre que la promotora calcula 50. "A una empresa que se li rebutja un projecte de 1.350 habitatges no li queda més remei que intimidar a l'Ajuntament", ha apuntat.

Cuidem Benimaclet ha comentat que a través de 'Repensem Benimaclet'es treballa per a "crear una alternativa al PAI construïda des del feminisme", posant "la vida en el centre" i des de "la participació" per a donar "veu a les diverses persones que componen" el barri.

"MANQUES DETECTADES"

"Entenem que necessitem una proposta construïda sobre les manques detectades, les expectatives i desitjos expressats. Només així allò que es projecte en els terrenys del PAI respondrà a les necessitats reals de les persones que habiten en el barri, millorarà la qualitat de vida, la cohesió veïnal i serà sostenible", ha plantejat la plataforma.

Després d'això, el col·lectiu ha al·ludit a "les expulsions de veïnat pels processos de gentrificació i d'especulació amb l'habitatge". "És imprescindible acostar a les persones la idea que no falta espai. El problema és la pujada de preus i els nous habitatges no l'arreglaran", ha exposat i ha mostrat el seu "no rotund al PAI proposat per Metrovacesa".

Arxivat a:

Destacats