25n
25N
25N

Compte arrere per a la transformació del centre de València

La desestimació de l’últim recurs dona llum verda a l’inici de les obres en la plaça de la Reina de València que podrien començar “en unes setmanes”

Compte arrere per a la transformació del centre de València
25/03/2021 -

El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals ha comunicat a l’Ajuntament de València la desestimació de l’últim dels recursos presentats a l’adjudicació de les obres de la plaça de la Reina. Una decisió que dona llum verda a l’inici de la remodelació d’una de les places més emblemàtiques de la ciutat, i que com ja s’avançava fa una setmana “les obres podrien començar en unes setmanes“.

En 2018, es presentava el projecte definitiu de remodelació de la plaça de la Reina, que va ser a càrrec de l’arquitecte José María Tomás Llavador. Un projecte que canvia, per complet, el disseny urbanístic de la ciutat, però també la concepció que la ciutadania té de la plaça de la Reina. Més de 10.000 metres quadrats d’espai públic es recuperaran retornant, de nou, la prioritat al vianant.

Si bé és cert que la mobilitat a la plaça de la Reina ja ha canviat amb la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, quan les obres estiguen finalitzades el canvi serà molt més significatiu. I és que, encara que es garantirà l’accessibilitat als garatges privats, la recollida de residus i els serveis de càrrega i descàrrega, mitjançant una il·luminació de baix consum que marcarà en el sòl el recorregut, el més cridaner és que aquest enclavament deixarà de ser una rotonda per a donar pas a un ampli espai per als vianants.

Així, no només desapareixerà de la seua ubicació actual l’estacionament dels taxis, sinó que també ho farà el pàrquing subterrani. Els accessos desapareixeran del centre de la plaça de la Reina, i se situarà al costat de l’inici del carrer de la Mar, amb l’objectiu de canviar la rotonda central per un espai per als vianants. D’aquesta manera, l’accés d’entrada es traslladara al carrer de la Pau, mentre que l’eixida del pàrquing es realitzarà pel carrer de la Mar, la qual cosa permetrà alliberar espai. A més, es protegiran els ascensors i les escales d’accés amb una espècie d’urna de cristall perquè sempre estiguen en les millors condicions.

Els arquitectes del projecte van anunciar, després de fer un estudi de mobilitat, que, cada dia, al voltant de 200 vehicles accedeixen al pàrquing subterrani. Així, i per a evitar que es creuen cues al carrer de la Pau, l’interior de l’aparcament estarà distribuït amb tres portes d’accés perquè el desplaçament dels vehicles siga molt més ràpid.

Finalment, aquesta remodelació inclourà en la creació d’espais verds i zones d’ombra, la instal·lació de lavabos públics o el soterrament de contenidors. Així mateix, es reservarà un espai central per al tradicional mercat de l’Escuraeta que, cada any, se situa als peus de la Catedral.

El centre de València està més prop de canviar el seu aspecte actual per a donar pas a un nou concepte de ciutat més sostenible on es prioritzen els espais oberts i per als vianants. En definitiva, un model de ciutat de places, on també s’inclou la remodelació de la plaça de Bruges i la del Mercat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre − 4 =