25n
Orgull
Orgull

Compte arrere per a l'arribada dels fons europeus a la Comunitat Valenciana

El president Ximo Puig considera l’arribada de 1.000 milions d’euros del fons Next Generation EU “una gran oportunitat per a fer un pas avant en la inclusió, la igualtat d’oportunitats, l’avanç i la prosperitat”

Compte arrere per a l'arribada dels fons europeus a la Comunitat Valenciana

Llum verda de la Comissió Europea per a l’arribada dels primers 9.000 milions d’euros provinents de fons europeus al conjunt de l’Estat espanyol. A falta d’una sèrie de passos administratius, des del Govern d’Espanya es confia que aquesta xifra arribe a les arques públiques a la fi de juliol o principis d’agost, xifra a la qual se sumarien altres 10.000 milions d’euros abans de finalitzar l’any.

Referent a això, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciava ahir que la Comunitat Valenciana ja té assignats prop de 1.000 milions d’euros procedents d’aquests fons per a l’exercici de 2021. Segons Puig, el vistiplau per part de la Comissió Europea del pla espanyol de reformes i inversions constitueix “una gran oportunitat per a fer un pas avant en la inclusió, la igualtat d’oportunitats, l’avanç i la prosperitat”.

Uns fons europeus que, tal com afirmava Puig la setmana passada durant la I Jornada Next Generation ‘Fons Europeus per a la Recuperació’, ajudaran la Comunitat Valenciana a “eixir del túnel” després de la crisi ocasionada per la pandèmia, alhora que espera que “acceleren la transformació” i constituïsquen una “gran oportunitat de transformar econòmicament la societat”, augurant una “dècada d’oportunitats”.

Des de la Generalitat es valora l’oportunitat que té davant la Comunitat Valenciana en un “doble camí” per a “reinventar-se” amb l’arribada dels fons europeus. Per a això, Puig defensa la necessitat d'”impulsar la transformació del model productiu i adaptar la indústria a un món que no és el d’ahir i que exigeix canvis per a ara mateix”. La crisi sanitària ha fet palesa la necessitat d’implementar canvis com la digitalització, amb una concepció sostenible i més competitiva per a agilitar i desburocratitzar l’administració.

ES CONCORRERÀ EN TOTES LES CONVOCATÒRIES

La Comunitat Valenciana concorrerà en totes les convocatòries de fons de recuperació que s’òbriguen, i que actualment ja es compta amb 483 milions corresponents al React, i 462 milions del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, la qual cosa suposa el 10,2% del total assignat pel Govern fins ara en les diferents conferències sectorials que ja s’han tancat.

A més, la Generalitat, en col·laboració amb 258 empreses valencianes, ha presentat més de 600 actuacions a les manifestacions d’interés publicades pels ministeris, per import de 13.000 milions d’euros.

Segons precisava el president fa uns dies, el full de ruta valencià passa per l’estratègia de recuperació i per “centenars de projectes” emmarcats en 14 “palanques”, totes elles “alineades en el mecanisme europeu de recuperació”, com el projecte de generació d’hidrogen verd, l’aliança de bateries, Hyperloop o les tecnologies big data, entre altres iniciatives “fruit de l’atmosfera innovadora de la Comunitat Valenciana”.

CINC VEGADES MÉS RECURSOS

La Comunitat Valenciana ha rebut una “part important” del repartiment dels fons europeus establit pel Govern d’Espanya, unes ajudes que, segons defensava Puig, “forjaran l’estratègia valenciana a través de la cooperació”.

En aquest sentit, el president augura una “dècada d’oportunitats” per l’arribada d’unes ajudes que suposen cinc vegades més recursos i fons” que els que ha rebut el territori valencià “en l’última dècada i mitja”, una situació “inèdita i complicada de gestionar”, per al que ha instat a “forjar les bases d’un nou renaixement”.

El cap del Consell va recordar que no es tracta d’iniciatives “aïllades”, sinó que “darrere de cadascuna hi ha diàleg”, fruit de “l’aliança publicoprivada i la voluntat de crear ocupació de qualitat per a generar cohesió social i territorial” i va afirmar que “per damunt de tot aspirem a una transició justa sense perdedors i en la qual els treballadors s’adapten al canvi digital, perquè el futur ja s’ha avançat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 16 =