25n
25N
25N

Compte arrere per al 26M: empat a València i reforç del Cinturó Roig

Amb els vots del 28A, reeditar La Nau o la volta de la dreta dependria d’uns pocs vots entre Compromís, PP i Vox

Compte arrere per al 26M: empat a València i reforç del Cinturó Roig
02/05/2019 -

Fa quatre dies van ser les Eleccions Generals i Autonòmiques en la Comunitat Valenciana. En 24 dies, seran les Eleccions Municipals i es decidirà, entre molts altres municipis, que La Nau reedita a València, si a Castelló contínua el govern progressista encapçalat pel PSPV, o si a Alacant l’electorat retorna la confiança als socialistes o prioritza a Compromís o alguna de les tres dretes.

A l’ajuntament de València es presenten nombroses candidatures, però les que tenen més opcions d’aconseguir l’alcaldia són Compromís, PSPV, Ciudadanos i el Partit Popular.

Per la formació valencianista es torna a presentar com a cap de llista Joan Ribó, després de 4 anys de gestió. Rivalitza, amb intenció d’aconseguir revalidar La Nau però amb una primera línia diferent, la candidata socialista Sandra Gómez.

Per la dreta, el candidat de Ciudadanos és Fernando Giner, un economista que va saltar a la política en 2014 de la mà d’aquest mateix partit. Pel PP es presenta María José Català, l’única candidata que no és de València. Català ja acumula experiència en política; va ser Consellera d’Educació en l’última legislatura popular de la Generalitat juntament amb Bonig i alcaldessa de Torrent de 2007 a 2012. Des del 10 de gener, per designació des de Madrid, la política torrentina és l’alcaldable popular per València.

Si s’extrapolen els resultats de les eleccions Generals i Autonòmiques a l’ajuntament de València s’obtenen resultats semblants quant a blocs, però dispars en vots a candidatures. En les eleccions valencianes, els partits de la dreta valenciana -que obtenen representació- aconsegueixen més vots que el bloc d’esquerres, malgrat que Compromís és la força més votada amb el PSPV en segon lloc. El bloc de PP, Ciudadanos i Vox ha aconseguit 2.282 vots més. En les Generals, en canvi, la diferència s’accentua una mica més i el bloc de dretes aconsegueix 8.939 vots més.

Cinturó Roig

En les Autonòmiques, per a tota la Comunitat, el bloc d’esquerres avantatja en més de 40.000 vots a la dreta. En quant l’escenari és més ‘valencià’, el vot es dirigeix més a l’esquerra. Això pot estar relacionat amb l’alt nivell de participació registrat, un 75,8% -enfront del 69,56% de les anteriors- que, segons l’estadística, és alguna cosa que juga en favor de l’esquerra.

Amb un bolcat exacte dels resultats de les autonòmiques, el bloc de dretes obtindria 17 escons enfront dels 16 de l’esquerra. No obstant això, els marges són molt xicotets: els populars estan a 1.500 vots d’un altre escó que cauria de Vox, que obtindria 4. Compromís, d’altra banda, obtindria 7 escons -igual que Cs i PSPV-, però estaria a 2.300 vots d’arrabassar un més també a Vox, la qual cosa suposaria una majoria progressista. Estan, de moment, empatats.

Quant a l’Horta, el conegut ‘Cinturó Roig’ el PSPV ha sigut el partit que més comarques ha liderat, amb 24 de 34. Compromís és el segon, amb 6 més, mentre que en les 4 restants guanya el PP.

Segons les dades de les eleccions generals i autonòmiques, al costat de la tendència en els comicis valencians, amb una mobilització semblant al 28A, l’escenari del 26M podria ser semblant al resultat de 2015, és a dir, a la reedició dels governs progressistes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + vint =

museo prehistoria
museo prehistoria