25n
25N
25N

Es consuma el derrocament del Forn de la Barraca, després d'una operació de la Guàrdia Civil amb quatre detinguts

Es consuma el derrocament del Forn de la Barraca, després d'una operació de la Guàrdia Civil amb quatre detinguts
27/09/2019 -

Agents de la Guàrdia Civil han detingut quatre persones durant el desallotjament dels concentrats al voltant del Forn de la Barraca per a tractar d’evitar la seua demolició amb motiu de l’ampliació de la V-21, segons han confirmat fonts de Delegació de Govern. La històrica barraca ja ha sigut derrocada, segons ha confirmat l’associació Per l’Horta.

Dos dels detinguts eren dos activistes que s’havien encimbellat a la teulada d’aquesta barraca centenària, un tercer una dona que s’havia encadenat a una de les finestres i el quart, una altra que suposadament va mantindre algun enfrontament amb un agent de la Guàrdia Civil, que havia establit un dispositiu per a dur a terme el desallotjament.

No obstant açò, segons ha explicat l’actriu i exdiputada de Podem Rosana Pastor, membre de la plataforma Per l’Horta que ha estat en el lloc, la detenció d’aquesta última dona s’ha produït quan intentava ajudar una altra persona.

A més, ha apuntat que els deu activistes que han passat la nit en l’interior de la barraca per a intentar impedir l’entrada tenen contusions i presenten blaüres en els braços pels colps patits en ser desallotjats amb els escuts que portaven els efectius antidisturbis.

Un d’ells li ha traslladat que té un fort dolor en el coll per haver sigut sacsat. No obstant açò, no té constància que hagen precisat assistència mèdica.

L’exdiputada ha criticat el desplegament de la Guàrdia Civil, que ha inclòs un helicòpter, en considerar que ha sigut “totalment desproporcionat” i s’assemblava més a un “dispositiu antiterrorista”.

El desallotjament de les deu persones que han passat la nit en l’interior de la barraca ha començat sobre les 6.30 hores. Dos d’ells s’han encimbellat a la teulada i una tercera dona s’ha encadenat a una finestra per a tractar d’impedir l’inici del derrocament. Les detencions s’han dut a terme recolzades per un helicòpter i amb un camió de bombers, que ha desplegat la cistella de l’escala perquè els efectius pogueren accedir a la teulada.

Pastor ha assenyalat que sobre les 10.00 hores s’ha escoltat els primers colps de la pala contra els murs d'”aquesta centenària barraca que des de 1907 porta servint com a forn a tota la població d’aquesta horta valenciana”.

A més, ha advertit que els treballs de demolició han començat sense tindre constància que haja extret la totalitat de material contaminant que encara alberga, fibrociment amb amiant, la qual cosa és “il·legal”.

Mitja hora més tard ja és “un muntó de ruïnes”, ha constatat Per l’Horta en un tuit, en el qual adverteix que amb accions com aquesta del Govern de Pedro Sánchez és “com es provoca el Canvi Climàtic. Obriguem pas als cotxes! Sumem un altre carril!, es lamenta.

‘L’HORTA VIVA, NO TERRA MORTA’

Així mateix, el propietari de la barraca està plorant abraçat a alguns dels més de centenars de veïns i ecologistes que s’estan congregant enfront de la barraca al crit de ‘L’Horta viva, no terra morta’.

Unides Podem-Esquerra Unida va presentar aquest dimecres a Les Corts una proposta d’urgència per a exigir al Govern central la paralització de l’ampliació de la V-21, encara que finalment no va tirar enavant en comptar només amb el suport de Compromís.

Per la seua banda, el PSPV, tercer soci del Govern valencià del Botànic II, va rebutjar aquesta Proposició No de Llei (PNL) de tramitació immediata –havia de sumar a tota la cambra per a tirar endavant– en al·legar que l’actuació és “mínimament intrusiva” i respecta tant la Llei de l’Horta de València com el seu Pla d’Acció Territorial de Protecció, aprovats la passada legislatura pel Botànic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 6 =