25n
25N
25N

La caserna de la Guàrdia Civil d'Almussafes inaugura la seua oficina VioGén

La delegada del Govern, el cap de la Guàrdia Civil de la Zona de València, l’alcalde del municipi i el capità del lloc han participat en l’acte, que s’ha celebrat hui

La caserna de la Guàrdia Civil d'Almussafes inaugura la seua oficina VioGén

A pesar que està en funcionament des de principis d’aquest any 2020, la pandèmia de coronavirus ha impedit fins hui, dimecres 28 d’octubre, que el Lloc Principal de la Guàrdia Civil d’Almussafes inaugurara de manera oficial la seua oficina VioGén, el servei que coordina les qüestions relacionades amb els casos de violència masclista detectats en les localitats d’Almussafes, Benifaió i Sollana.

L’acte, que s’ha iniciat a les 13 hores, ha comptat amb la presència de la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, l’alcalde d’Almussafes, Toni González, el general cap de la Zona de València, José Hermida, el comandant cap de la Companyia de la Guàrdia Civil de Sueca, Santiago García, i el capità cap de l’aquarterament, Javier Muñoz. També han estat entre els convidats la primera tinenta d’alcalde, Davinia Calatayud, l’inspector cap de la Policia Local, Ernesto Serrano, la coordinadora de les unitats de violència de gènere de la Comunitat Valenciana, Carla Mercé, i el grup d’agents de la Guàrdia Civil especialitzats en aquesta matèria. Tots ells han recorregut durant la convocatòria les instal·lacions que s’han habilitat en el recinte per a atendre de manera integral, efectiva i confidencial totes les qüestions relacionades amb l’atenció a les víctimes d’aquesta xacra.

Tal com explica Javier Muñoz, la Guardia Civil ha construït aquestes dependències i ha posat en marxa aquest servei amb un doble objectiu. “D’una banda, es busca facilitar l’atenció a les dones que acudeixen a seu policial a denunciar, preservant al màxim la seua intimitat i, per una altra, facilitar la labor dels agents que es dediquen al seguiment i vigilància d’eixes dones que tenen una ordre d’allunyament en vigor”, detalla el responsable de la caserna situada en el municipi.

“Es tracta d’un servei més que dota de major qualitat l’excel·lent treball que ja venia desenvolupant-se en el Lloc principal d’Almussafes per part dels agents especialistes i que ara s’està veient enriquida amb una major protecció a les víctimes de violència de gènere”, destaca el primer edil de la població.

Un “entorn amable”

La delegada del Govern, per part seua, ha posat l’accent que les estadístiques indiquen que “una dona tarda entre 7 i 8 anys a anar a posar la denúncia” el que, al seu judici, ha de “donar-nos peu a pensar que alguna cosa hem de millorar perquè la dona se senta segura”. En aquest sentit, destaca la importància de comptar amb un “entorn amable” per a la víctima i amb policies o guàrdies civils “preparats per a saber com l’han d’atendre”. “Necessita un entorn que l’aculla, que l’ajude i ha de saber que les institucions l’acollirem i l’ajudarem”, afig sobre la iniciativa.

Calero considera que la violència de gènere és “la xacra més denigrant que tenim com a societat”, “un problema que té múltiples arestes” perquè “la societat cada vegada és més complexa”. I a pesar que està convençuda que cal “doblegar els esforços perquè aquestes dones tinguen la llibertat per a poder denunciar el que els està passant”, ha valorat l’aconseguit fins ara. “La societat denúncia, es manifesta i aparta al maltractador”, ha declarat. “Fa quatre dies això era una cosa interna de la família. Hem fet un salt molt qualitatiu. Ja no hi ha qui tinga un acte de violència i no denuncie. S’estan fent passos. S’està formant a tots els agents públics perquè realitzen una cerca activa de violència de gènere”, ha destacat.

Finalment, el comandant cap de la Zona de València, José Hermida, ha detallat el procediment que se segueix en aquestes oficines per a determinar el perill al qual s’enfronta cada víctima, en funció de la informació recaptada sobre els fets ocorreguts i sobre el seu entorn. D’aquesta manera, s’estableixen tres nivells de risc -baix, mitjà o alt-, dels quals es deriva el tipus de protecció policial que s’oferirà.

Sistema VioGén

El Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (Sistema VioGén) de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior es va crear en 2007 amb l’objectiu d’aglutinar a les diferents institucions públiques que tenen competències en matèria de violència masclista, integrar tota la informació d’interés que s’estime necessària, fer predicció de risc, realitzar seguiment i protecció a les víctimes en tot el territori nacional i efectuar una labor preventiva quan es detecte alguna incidència o esdeveniment que puga posar en perill a alguna persona.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − sis =