25n
25N
25N

Quina és la millor mascareta per protegir-me de la Covid-19?

Les usem de tela, quirúrgiques, FFP2 o, fins i tot, FFP3, però quina és la més recomanada? Tot dependrà de si estan ben ajustades al rostre o no

Quina és la millor mascareta per protegir-me de la Covid-19?
11/02/2021 -

La mascareta s’ha convertit en un element més del nostre dia a dia a causa de la pandèmia provocada pel coronavirus des de finals de 2019. Les veiem de tot tipus, colors i materials, les veiem fins i tot transparents. No obstant això, és important seguir les indicacions dels especialistes, tant per a protegir-nos a nosaltres mateixos com per a no posar en perill als altres.

Les màscares que menys protegeixen són les de reixeta, seguides per les higièniques (amb al voltant d’un 70% d’eficàcia). Les quirúrgiques, per part seua, compten amb un poder de filtrat només de l’interior a l’exterior de més del 90%, però d’un 70% cap a l’interior.

Índex d’eficàcia de les mascaretes segons el seu tipus.

Són, per tant, les FFP2 les que més protegeixen tant de dins cap a fora com de fora cap a dintre, és a dir, són les més efectives tant per a protegir-nos a nosaltres com per a protegir la resta.
Quant a les màscares amb vàlvula, el seu ús va quedar prohibit l’any passat perquè si bé ens protegeixen a nosaltres, la seua eficàcia cap a l’exterior és del 0%.

Però, què passa amb les recentment popularitzades FFP3?

Són, sens dubte, les més efectives, ja que asseguren un filtrat del 99% tant per a qui les usa com per als qui li envolten. No obstant això, com així ho recull l’Organització de Consumidors i Usuaris, el seu ús està recomanat per a “ciutadans i convivents amb persones infectades, sanitaris que treballen en entorns de risc i alguns usuaris especialment vulnerables”. El seu ús, per tant, només es recomana a persones altament exposades al virus.

Aleshores, quina he d’usar?

Els experts i les autoritats sanitàries recomanen l’ús de les mascaretes higièniques o quirúrgiques, encara que adverteixen la important necessitat que estiguen ben ajustades i que es rebutgen correctament.

Luis Jiménez, un dels grans experts mundials en la transmissió per aerosols i professor en la Universitat de Colorado (els EUA), adverteix del perill que suposa el mal ajust de les mascaretes, encara que es tracte de les FFP2, les considerades més segures. “Si hi ha buits entre cara i màscara, a l’aire li és més fàcil passar. Un buit del 2% de l’àrea de la màscara deixa passar el 50% de l’aire sense filtrar”, informa en el seu compte de Twitter.

A més, publicava un vídeo demostració sobre l’ajust: “un problema molt gros per a la població en general”, segons l’expert. En ell s’observa l’important que és ajustar-la bé al rostre.

En definitiva, la millor protecció contra la Covid-19 durant l’espera a la vacuna és tindre en compte la col·locació de les màscares, siguen FFP2, quirúrgiques o de tela, a més de respectar les restriccions i normes sanitàries dictades per les autoritats. El baf en la cara, per exemple, pot ser un senyal de mala col·locació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 17 =