Cs demana que els ajuntaments puguen gastar el seu superàvit a pal·liar els efectes de la pandèmia

Guardar

ruth merino
ruth merino

Ciutadans (Cs) ha presentat en Les Corts una iniciativa en la qual defensa que els ajuntaments puguen disposar de la totalitat del superàvit que hagen generat durant 2019 per a destinar-lo a despesa corrent o a inversions i mesures amb l'objectiu de pal·liar els efectes socials i econòmics del coronavirus.

En la seua Proposició No de Llei (PNL) urgent sol·licita, així, que el parlament valencià inste al Govern central a flexibilitzar la normativa que permeta aqueix moviment als consistoris.

La seua portaveu adjunta Ruth Merino ha explicat que aquesta proposta és "més que necessària" davant una situació financera que es farà "especialment difícil en els municipis de població més reduïda, on treballadors i empreses poden perdre la seua activitat definitivament".

"A aquesta fràgil situació cal afegir que les ajudes concedides per l'Estat i per la Generalitat per a proporcionar liquiditat durant el confinament no són, ni des de lluny, suficients", ha assenyalat.

La diputada ha assegurat que "gràcies a una gestió eficient dels recursos, molts consistoris compten amb un saldo positiu en els seus comptes públics". En concret, segons Merino, només en 2019 el superàvit de les entitats locals en tota Espanya va ser de més de 3.800 milions d'euros, que se sumen als 28.000 milions d'euros totals aconseguits en superàvits des de 2012.

"Davant un moment excepcional com aquest, que ens ha sobrepassat a tots, el més just és que cada ajuntament puga disposar dels seus fons per a distribuir-los en la reconstrucció social i econòmica del municipi", ha afegit, recordant també que "molts fa temps que estan reclamant una major flexibilitat en la gestió d'aquests recursos".

A més, Merino també ha defensat que "s'introduïsquen els canvis pertinents en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, per a permetre als ajuntaments aprovar bonificacions en taxes municipals com l'Impost de Béns immobles (IBI) o l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE) de fins al 95 per cent de les quotes en 2020".

Destacats