25n
25N
25N

Cs amenaça d'eixir del pacte de reconstrucció si el Botànic no mou fitxa: "No ens farem una foto"

Cs amenaça d'eixir del pacte de reconstrucció si el Botànic no mou fitxa: "No ens farem una foto"
16/07/2020 -

El líder de Ciutadans (Cs) en la Comunitat, Toni Cantó, ha amenaçat aquest dijous amb eixir del pacte valencià per la reconstrucció si els partits que integren el govern de la Generalitat –PSPV, Compromís i Podem– no canvien el seu full de ruta per a l’eixida del coronavirus, un esborrany que veu mancat de mesures i ple de “gestos buits i de les seues obsessions ideològiques”. “En aqueixes condicions no ens farem una foto, que no compten amb nosaltres, no contribuirem a la frustració”, ha avisat.

A unes setmanes de les conclusions de la comissió de reconstrucció, ha carregat contra el “brindis al sol” que creu que suposa l’esborrany que van presentar aquest dimarts els tres grups del Botànic II, un pla que planteja reversions sanitàries, fiscalitat ‘verda’, gravar més a les grans fortunes i lluita contra el frau. No obstant això, per a Cs només amaga una pujada d’impostos, “prejudicis” contra la col·laboració publicoprivada i falta de concreció i de valentia.

Cantó ha presentat una sèrie de propostes alternatives en roda de premsa en Les Corts al costat dels seus companys Fernando Llopis i Carlos Gracia, contra una proposta que “mai hauria sigut beneficiosa per als valencians, però molt menys ara”. “Continuarem negociant fins a l’últim moment, però ara som molt pessimistes i ens veiem absolutament fora del pacte”, ha asseverat.

El seu decàleg inclou un sistema d’avaluació contínua de les mesures que “no inclou” l’esborrany del Botànic, al costat d’un reforç de recursos i personal en sanitat davant la possibilitat que els rebrots puguen arribar a la Comunitat “de manera massiva”. Això passa per “donar un valor afegit” als sanitaris que s’han jugat la vida mitjançant una paga extra, una millor gestió de les guàrdies i la reactivació de les oposicions per a uns professionals que “estan esgotats i han d’estar preparats per al però”.

Ciutadans també vol “protocols reals” en les residències de majors i una major coordinació entre les conselleries de Sanitat i Polítiques Inclusives, així com reforçar la col·laboració publicoprivada perquè “no podem salvar a la Comunitat només des del públic”, augmentar la inversió en I+D+i i “centrar les ajudes” d’investigació perquè vagen destinades al realment necessari.

“TERROR” A UNA PUJADA D’IMPOSTOS

Una de les seues prioritats és l’àmbit fiscal, on rebutja “qualsevol pujada d’impostos o creació de noves taxes” i reclama de nou l’eliminació del de successions i donacions. Demana en lloc d’això “vertaderes polítiques actives d’ingressos” des de l’Agència Tributària Valenciana amb un reforç de la inspecció dels impostos propis i cedits per a lluitar contra el frau i l’economia submergida: “Tenim molt de marge de millora”.

“Cada vegada que el tripartit parla de fiscalitat ens entra terror”, ha exclamat el síndic ‘taronja’, advertint que “les grans fortunes al final se n’aniran perquè poden estar en la comunitat veïna pagant menys”, que tornaran a “soltar obsessions ideològiques” com la taxa turística i que “els impostos se’n pujaran a la classe mitjana com han fet PP i PSOE històricament”. Per contra, ha tret pit de la baixada d’impostos en la Junta d’Andalusia on governen amb els ‘populars’.

A la UE, Cs aposta per aconseguir més fons perquè “a Europa diguen ‘ostres, aquests valencians modernitzaran el sector tauleller, blindar l’automòbil o a presentar un pla xulíssim per a modernitzar el camp valencià”, ha apuntat Cantó. I ha defensat: “L’anomalia europea és Espanya, que puja impostos i es passeja per Europa demanant que ens paguen un ‘pla E’ quan això va d’aprofitar els fons”.

Una altra de les seues peticions és una auditoria “integral” de la despesa pública per a avaluar cada partida, per part de la Intervenció de la Generalitat, per a “saber on estem sent poc eficients o on hi ha duplicitats i despesa supèrflua” i, a partir d’ací, anar construint els pressupostos de 2021.

També un pla estratègic de modernització i digitalització però “no sols del teletreball” de funcionaris, sinó mitjançant finestretes úniques perquè “hi ha processos que van saltant d’un departament a un altre” com les energies renovables que passen per tres conselleries.

MIR PER A PROFESSORS

En educació, encara que reconeix el “pegat” que ha suposat el pla ‘Mulan’ de la Conselleria en els mesos de pandèmia, veu urgent un “vertader” programa de digitalització de continguts i formació online, de la mà d’un MIR per als docents que permeta reforçar les plantilles per al que ve. Finalment, advoca per modernitzar el sector primari desenvolupant la llei d’estructures agràries i augmentar les ajudes al lloguer per als joves i “pagar-les a temps”.

Amb aquesta bateria, Cs vol deixar clar que no pretén contribuir a un “paperot” en el pacte de reconstrucció. “No som ací per a això, ens veiem completament fóra si no accepten les nostres propostes”, ha reblat Cantó, per a urgir al Botànic: “Si no saben, estem disposats a tirar una mà, però facen alguna cosa”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + set =

bombers
CCCC
Valencia activa