25n
25N
25N

Les creus de maig de València omplen de flors els carrers aquest cap de setmana

Les elaboren les comissions falleres, entitats, particulars i escoles per a recordar la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena

Les creus de maig de València omplen de flors els carrers aquest cap de setmana
02/05/2019 -

Els colors tornen a tenyir els carrers de pobles i ciutats valencianes gràcies a les Falles. Però aquesta vegada, els protagonistes no són els monuments els que les ocupen, sinó les creus de maig de València de 2019. Una tradició que el divendres estarà en tota la seua esplendor, ja que és el 3 de maig quan han d’estar totes elles instal·lades.

En concret, es calcula que hi haurà un total de 49 creus realitzades pels fallers i falleres, però també per associacions culturals, comissions festives, parròquies, col·legis, particulars i entitats que participen en aquesta iniciativa de Lo Rat Penat en col·laboració amb l’Ajuntament de València.

Lo Rat Penat indica, en les bases del concurs floral de les creus, que han d’estar confeccionades en flor natural i fresca, encara que com a complements sí que poden utilitzar-se flors seques, plantes, pedres rocoses, jocs d’aigua, llum o qualsevol altre efecte “que ajude la seua noblesa en el seu conjunt”. En aquest sentit, quedaran desqualificades les que estiguen fetes amb paper de seda, plàstics o materials que les imiten o substituïsquen.

El jurat, que les visitarà demà divendres dia 3 a partir de les 8.30 hores, valorarà la quantitat i qualitat de les flors, les rareses de les espècies, la composició cromàtica, la simbologia, els elements i flora autòctona, la presència d’aigua i il·luminació, els elements estructurals, el disseny, la innovació, l’originalitat i els detalls que realcen la imatge de la Santa Cruz. En concret, encara que la festa de la Santa Cruz se celebra tradicionalment el 14 de setembre, amb aquest concurs es commemora la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l’Emperador Constantí el Gran.

Així, les creus de maig adornaran les cantonades i carrers de València tot el cap de setmana i podran rebre un premi econòmic. En el cas de la Secció A, per als monuments de més de 3 metres d’altura i un pressupost igual o major a 500 euros, podran guanyar eixa quantitat, 250 o 125 euros; mentre que en la Secció B, Lo Rat Penat entregarà 200, 150 i 100 euros a les propostes de menys de 3 metres d’alt i amb un valor inferior als 500 euros.

Segons recull València Turisme, antigament als pobles valencians, els agricultors i agricultores volien protegir els camps de possibles tempestes, gelades tardanes o calamarsa com el que va caure ahir a Utiel amb l’arribada de la primavera. Per això, beneïen les seues pròximes collites amb creus de camí, de terme o de muntanya. No obstant això, en el cas de València, aquestes es decoraven amb flors, fins al punt que aqueixes creus van passar de ser de pedra a ser de flors i productes naturals en el dia de hui, com manté l’entitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + set =

museo prehistoria