25n
25N
25N

La cronificació de temporals força la revisió 'sostenible' dels passejos marítims

El Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, crida a una “reflexió profunda i realista” sobre la relació amb el litoral

Ajuntament de Bellreguard

La cronificació de temporals força la revisió 'sostenible' dels passejos marítims
28/01/2020 -

L’últim temporal, la borrasca Gloria, ha sigut d’especial transcendència en la Comunitat Valenciana. Com un dels territoris més vulnerables de l’Estat al canvi climàtic i a l’erosió de la mar, ha complit: les ones han tornat a fer retrocedir les platges valencianes desenes de metres i, fins i tot, a fer desaparéixer passejos marítims. Ara, urgeix la necessitat de reconstruir-los i endreçar el litoral davant la campanya de Setmana Santa. No obstant això, en alguns llocs, com Bellreguard, es plantegen reconstruir-ho; tard o d’hora tornarà a portar-se’l la mar.

Gloria va ser, novament, una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que va causar un gran temporal en el territori valencià. Usualment conegut com a gota freda en l’entorn; és un esdeveniment climatològic reconegut que no té per què estar relacionat amb el canvi climàtic. No obstant això, hi ha indicadors que així ho indiquen: la cadència anual d’aquestes tempestes es duplica o triplica -és la segona després de les inundacions de setembre- i la seua explosivitat arriba a nivells mai vistos. Les prediccions d’informes com el de l’IPCC de l’ONU es compleixen: esdeveniments climatològics extrems com aquests són cada vegada més comuns i destructius a causa del calfament global.

“En un context de canvi climàtic, urgeix una reflexió profunda i realista sobre la relació amb el nostre litoral”, assenyalava el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, a través d’un comunicat. En aquest mateix comunicat, destacava la “col·laboració entre administracions” per a accelerar ajudes i, com reclama el sector, tindre les platges “sempre obertes i preparades per a acollir al visitant”. Assenyala també, no obstant això, la necessitat d’afrontar des d’un punt de vista sostenible l’estat d’aquestes infraestructures marines: l’amenaça quasi assegurada de ‘cronificació‘ dels temporals tornarà a causar destrosses amb la situació actual. “Fan falta polítiques de llums llargues que ens retornen a llarg termini una harmonia fonamental entre l’economia, la sostenibilitat i la fisonomia de les nostres platges”, va asseverar Colomer.

Inversions diluïdes

És una reflexió compartida per l’Alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, fins a plantejar-se, tal com assenyalava que podria ser “necessari” pel Col·legi de Geòlegs, “reconstruir el litoral” amb la reversió de, entre altres elements, els passejos marítims. Va assegurar Ruiz, a través de les xarxes socials, que naix d’una cosa plantejada per la ciutadania de la localitat: “Solucions, si no definitives, amb sentit comú, de revertir els passejos marítims, de retornar a la naturalesa el que és seu, i no malgastar milionades cíclicament engolides per la mar”.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat aquest matí #Bellreguard per a conèixer de primera mà els desperfectes causats pel pas del temporal #Gloria i els treballs previstos perquè la nostra platja recupere la normalitat.Amigó ha estat acompanyada en el seu recorregut per l'alcalde, Àlex Ruiz, i membres de tots els grups polítics de la Corporació i tècnics municipals.

Publiée par Ajuntament de Bellreguard sur Samedi 25 janvier 2020

Gran part dels passejos marítims valencians estan construïts en zones que, antigament, formaven part del litoral. És el cas de llocs com Bellreguard, però també d’Almenara o Xàbia. Encara que des de fa dècades, des de la seua construcció, es pateixen destrosses puntuals a causa de temporals, la situació ha empitjorat. Cada vegada són més freqüents i potents, la qual cosa es tradueix, en moltes ocasions, en inversions milionàries de reconstrucció que, anys o fins i tot mesos després, es ‘dilueixen’ en aigua salada. Un efecte que, amb l’augment del nivell de la mar i intensitat, serà cada vegada més comú i notori.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + vint =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
diputacion covid19
mancomunidad horta sud