25n
25N
25N

Cristina Civera: “El més important ara és la salut, però l'economia també ens preocupa”

Des de l’Ajuntament de Museros s’està treballant tant en mesures de protecció i prevenció de la salut, com en ajudes econòmiques i socials per als col·lectius més afectats

Cristina Civera: “El més important ara és la salut, però l'economia també ens preocupa”
17/04/2020 -

Des de l’inici d’aquesta pandèmia, l’equip de l’Ajuntament de Museros treballa de valent per a dur a terme diferents iniciatives econòmiques i socials que ajuden els col·lectius més afectats per aquesta crisi sanitària. Programes com ‘Comprarem per tu’ o ‘Menjar a casa’, ajornaments en el pagament de taxes i, inclòs, un servei d’atenció psicològica són algunes d’aquestes mesures per a protegir la salut, l’economia i el benestar emocional del veïnat.

Parlem amb l’alcaldessa de Museros, Cristina Civera, que ens conta més detalls sobre el treball que s’està duent a terme al municipi.

Quines mesures esteu duent a terme a Museros per a controlar la propagació de la Covid-19?

L’Ajuntament de Museros i el seu equip de govern porta treballant per controlar i evitar la propagació de la Covid-19 des del passat 12 de març, on es va celebrar la primera reunió per abordar el pla de contingència. Des del primer moment, es van suspendre tots els actes programats, les classes i es van tancar tots els centres públics per a desinfectar cada racó i netejar per evitar qualsevol font de contagi.

A més, hi ha una neteja diària dels carrers del municipi per part del personal de neteja i una desinfecció constant, quatre dies a la setmana la brigada municipal ho fa de manera manual i altres dos dies més es reforça amb la desinfecció amb tractors amb la col·laboració de llauradors del poble.

D’altra banda, l’atenció al públic presencial s’ha eliminat durant l’emergència sanitària, i aquesta ha
passat a fer-se de manera telefònica i telemàtica amb un servei mínim de personal i rotatori per respectar la distància de seguretat, la resta de personal teletreballa des dels seus domicilis. No obstant això, els serveis essencials i bàsics segueixen al 100 % com els serveis socials, la policia local, la brigada municipal o el servei de neteja, són més necessaris que mai.

En referència al tema de les mascaretes, l’Ajuntament de Museros ha rebut diverses donacions de veïns i veïnes de Museros i d’altres localitats, i aquestes màscares facials han sigut destinades principalment als comerços que compleixen els serveis mínims per garantir la seua seguretat, la policia local i els centres sanitaris.

Heu posat en marxa el programa ‘Comprarem per tu’ per a ajudar els col·lectius de risc, com funciona?

El servei ‘Comprarem per tu’ és una de les primeres mesures que adopta l’Ajuntament de Museros en decretar-se l’Estat d’alarma perquè sabem que hi ha un gran percentatge de gent major de 65 anys o vulnerable a la població, i clar, aquestes persones pertanyen al grup de risc i cal cuidar-les i ajudar-les.

Aquesta iniciativa que cobreix les necessitats bàsiques, aliments o medicaments, de les persones que ho sol·liciten, és gràcies a l’organització i coordinació d’un funcionari del consistori amb la col·laboració voluntària del veïnat poden arribar a prestar una mitja de 4 o 5 atencions diàries, de dilluns a divendres. La persona interessada sol·licita per telèfon la seua necessitat i aquesta és atesa i amb un termini màxim de 24 hores té a la seua casa el que ha sol·licitat perquè no haja d’eixir a buscar-ho i córrer el risc.

També disposeu d’un servici d’atenció psicològica, per què és important en aquests moments comptar amb aquesta eina?

Si, també s’ha posat a disposició de tots els veïns i veïnes i de qualsevol edat, persones grans, menudes… el Gabinet Psicopedagògic Municipal perquè és molt important protegir-se d’aquest virus seguint les normes d’higiene marcades per les autoritats sanitàries, però també cuidar-se emocionalment.

Aquesta situació que vivim és molt estranya, sense precedents i per això s’ha de minimitzar els efectes emocionals. A més la salut mental és igual d’important que la física i en temps de confinament totes les persones no reaccionen igual a aquesta situació i necessiten l’ajuda d’alguna persona professional i nosaltres posem a la seua disposició el nostre servei perquè volem el millor per a tots els veïns i veïnes.

Quines altres ajudes esteu duent a terme?

Des del departament de Serveis Socials, s’està treballant amb totes aquelles famílies que aquests moments tenen més dificultats per afrontar la situació. En poc més d’un mes s’ha passat d’atendre una mitja de 20 o 25 famílies amb necessitats a més de 40, per això s’ha ampliat la partida destinada a l’emergència social perquè volem poder atendre a totes les persones i les seues peticions.

Aquelles famílies que tenen xiquets i xiquetes becats amb el 100% dels menjadors, se’ls ha posat el servei menjar a casa, i cada dia els porten el dinar. A més, han arribat menors en situació d’acolliment familiar a causa de la situació creada per la Covid-19, i l’Ajuntament també va ajudar aquestes famílies i prestar-les allò que necessiten.

A més, per aquella gent gran que assistia al taller de memòria cognitiva continua oferint-se el servei perquè segueixen desenvolupant la seua capacitat cognitiva, així com exercicis físics perquè no estiguen sols i avorrits en aquests temps. I aprofite per a donar les gràcies a Carmen, l’educadora social, que continua de forma voluntària donant aquest servei a la nostra gent gran perquè es mantinguen actius en temps de confinament.

L’Ajuntament també està al costat de les dones que pateixen violència masclista, per això s’ha sumat a la iniciativa “Mascarilla-19”, junt amb les farmàcies de la localitat. Perquè totes aquelles dones que estiguen amb una situació de violència masclista o han patit una agressió sexual puguen anar a la farmàcia, dir aquesta paraula i seguidament rebran l’ajuda de la institució, la policia local i seran protegides.

D’altra banda, des de les diferents regidories s’està proporcionant als veïns i veïnes materials culturals, ambientals, programes d’activitats físiques o concursos per a fer des de casa perquè en aquests temps cal continuar cuidant-se i aprenent cada dia més.

>Un altre dels aspectes que més preocupa és la crisi econòmica que pot generar aquesta pandèmia, esteu treballant en mesures per ajudar a les persones i/o comerços afectats?

Sí, el més important ara és la salut i que totes estiguem bé, però l’economia també ens preocupa com és normal. L’equip de govern, a 31 de març va adoptar un conjunt de mesures tributàries com:

– Deixar sense efecte el padró d’ocupació de la via publica de taules i cadires per als bars i cafeteries fins que acabe l’estat d’alarma.

– Ajornar el pagament de la taxa dels guals fins al 30 d’abril.

– La devolució proporcional de tots els serveis que han deixat de prestar-se com els cursos que s’oferien a la Casa de Cultura, el Servei d’atenció especialitzada, el Servei laboral d’infantil i primària o l’Escoleta municipal.

– Els canons dels bars municipals també queden suspesos fins a la seua reobertura.

– A més, l’ajuntament de Museros per ordenança fiscal té regulat el fraccionament d’impostos fins a 24 mensualitats per a persones amb dificultats econòmiques i a més també té el Pla Museros Plus on els ciutadans, des de febrer fins a novembre, poden pagar còmodament a mensualitats els imposts i a més gaudeixen de bonificació per adherir-se a aquest pla de pagaments.

– Quant a matèria de recaptació executiva queden paralitzades totes les providències de constrenyiment i a més el retard en els pagaments no comportarà cap mena d’increment respecte a interessos.

Estem estudiant altres tipus de mesures per a estar al costat dels veïns i veïnes, però les hem de comentar amb les autoritats estatals per a veure si són viables o no, segons les competències municipals.

Aquesta pandèmia està generant diferents mostres de solidaritat entre la ciutadania, s’ha produït alguna acció d’aquest tipus a Museros?

Museros sempre ha destacat per la seua solidaritat, és un poble generós i ple de germanor. I en una situació com la que estem vivint no anava a ser menys, i mitjançant alguns veïns i veïnes, i empreses del municipi hem rebut mascaretes facials, gels de desinfecció, pantalles de protecció individual, pantalles per l’atenció al públic… i totes han sigut rebudes, evidentment, amb molt d’agraïment perquè són moments complicats. L’obtenció de material és molt complicada i com Ajuntament, estem en l’obligació i el deure moral, de protegir al nostre personal i destinar aquestes ajudes cap a ells, per tant estem molt agraïts amb aquestes mostres de solidaritat que han fet de manera desinteressada.

Quin missatge llançaries als veïns i veïnes de Museros?

Sobretot ànims, força, calma i tranquil·litat. Sabem que és una situació nova, que no coneixem la seua evolució, però des de l’Ajuntament que jo presidisc continuarem treballant en la mateixa línia que fins ara, estant al costat de tots els veïns i veïnes, dels que més ho necessiten, com sempre hem estat i ara més. Qualsevol cosa que necessiten saben que ens tenen ací, tan sols han de contactar amb nosaltres i nosaltres intentarem solucionar el problema. Ara és temps d’unió, de germanor, de demostrar que eixirem tots junts d’aquesta situació i que vindran temps millors perquè tot eixirà bé!

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − sis =