La Crida pel Finançament crida a concentrar-se el dia 30

Incideix en l'”espoli fiscal” a la Comunitat i després d’una actitud “passiva” insta a “eixir al carrer” de manera continuada

Guardar

crida_concetracion
crida_concetracion

La Crida pel Finançament Valencià ha instat la societat valenciana a mobilitzar-se i anar a la concentració que ha convocat per al 30 d'octubre a València "contra l'infrafinançament, el deute i l'espoli fiscal", i ha admés que fins al moment hi ha hagut una actitud "passiva" davant les "excuses" que dóna l'Estat per a oferir una solució. "Ens va la qualitat de vida en açò", ha advertit.

Així ho ha asseverat Antoni Infante, membre de la Plataforma pel Dret a Decidir i qui ha actuat com a portaveu del conjunt d'entitats socials que conformen el col·lectiu en la presentació d'aquesta concentració, que tindrà lloc davant l'edifici d'Hisenda a la plaça de l'Ajuntament de València.

Segons ha dit el seu representant, després de la manifestació que va recórrer València al novembre del 2017, el problema es va posar en el tauler polític però "des de Madrid no hi ha cap resposta positiva" i tampoc des de la Comunitat s'han desenvolupat les mobilitzacions necessàries per a poder exigir la seua resolució.

Ara, en plena precampanya electoral, ha apuntat Infante, hi ha altres qüestions que no són directament valencianes però sí afecten al fet que l'agenda del finançament estiga en el centre del debat polític com és el cas de la situació a Catalunya.

Sobre aquest tema, ha qualificat d'"injustícia" la condemna als líders del Procés però ha incidit que més enllà d'eixe tema "és una necessitat exposar al conjunt del País Valencià i a l'Estat" el problema valencià, amb un infrafinançament que representa "aproximadament 1.400 milions" que haurien d'arribar per a atendre els servicis bàsics transferits.

Ha recordat que els diferents governs valencians han anat resolent la falta de finançament mitjançant préstecs bancaris primer i del FLA, després, la qual cosa ha generat "un deute acumulat de 47.000 milions d'euros absolutament impagable" i que ara obliga detraer el 25% dels recursos anuals per a amortitzar el deute.

Açò, ha indicat el portaveu de la Crida pel Finançament, significa "un transvasament de rendes, de riquesa, cap a l'Estat" que no torna a la Comunitat Valenciana ni en forma de finançament, ni en inversions.

"Hem constatat any rere any que la diferència entre els impostos que paguem la immensa majoria de les persones via IRPF o IVA no se'ns retornen en la mateixa quantitat per a les nostres necessitats: hi ha un transvasament que podem anomenar espoli fiscal que conjuntament amb els altres dos problemes ens està empobrint".

"El conjunt del nostre poble és capaç de generar la riquesa mínima necessària per a garantir uns nivells de qualitat de vida raonables. Però el mecanisme de l'infrafinançament, el deute i l'espoli fiscal estan generant una dinàmica en la qual el nostre País Valencià ara és un 13% més pobre que la mitjana de l'Estat", ha afegit.

DEMANA QUE ELS PARTITS ES POSICIONEN

Per açò, l'objectiu de la plataforma és posar tot açò en el debat polític i que els diferents partits que concorren a les eleccions generals del 10 de novembre es posicionen "amb honestedat i transparència". També els reclamen que es posen de manera unànime, o si no és possible, majoritària, al capdavant d'aquestes reivindicacions a l'Estat.

A més de demanar una entrevista amb el president de Les Corts, Enric Morera, que es produirà tot i que encara falta per confirmar la data, i una altra amb el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, petició que encara no ha sigut resposta, han convocat la concentració del dia 30, que esperen siga un "clam" d'exigència al Govern central del finançament i també una crida als representants polítics valencians perquè lideren la reivindicació.

Destacats