25n
25N
25N

La Crida marca l'inici de les Falles 2017

La Crida té el seu origen l’any 1931, encara que en una altra ubicació i amb un altre nom

La Crida marca l'inici de les Falles 2017
26/02/2017 -

Va arribar l’esperat dia de la Crida. Dia en el qual es dóna principi a l’inici de les Falles que, enguany, seran més especials que mai, després de la declaració, per part de la UNESCO, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Com cada últim diumenge de febrer, milers de valencians s’ajuntaran en les mítiques Torres dels Serrans per a escoltar el discurs tant de l’Alcalde de València, com de les Falleres Majors de la ciutat, que donaran el tret d’eixida a unes festes molt intenses plenes de llum i pólvora.

No obstant això, la Crida no va ser sempre com la que vivim en l’actualitat. I és que no solament ha variat, al llarg del temps, la seua ubicació, sinó també el mateix nom, doncs abans de 1951, aquest acte era conegut com el pregó.

En aquest sentit, i encara que no va tenir continuïtat, va ser l’any 1931 quan es registra el primer acte del qual hui coneixem com Crida. En la Plaça de l’Ajuntament, un gran nombre de bandes de música van recórrer els carrers, al costat d’un pregoner encarregat de convidar a la festa a tots els valencians. Com a curiositat, també existeixen dades d’aquest acte en 1932, durant la II República, on es va celebrar la ‘Cavalcata de la Cridà’.

Des de llavors, i fins a 1942, no va tenir lloc un altre acte similar en la nostra ciutat per a donar la benvinguda a les Falles. En aquesta ocasió, des de la balconada de l’Ajuntament, l’aleshores president de la Junta Central Fallera va ser l’encarregat de realitzar el discurs.

Finalment, no va ser fins a l’any 1954 quan l’acte de la Crida es va traslladar fins al lloc actual: Les Torres dels Serrans, que es van decorar amb torxes i bengales per a l’ocasió. Amb les diferents comissions falleres congregades en aquest lloc emblemàtic de València, el president de Junta Central Fallera, acompanyat de les Falleres Majors, es van encarregar dónar principi a les Falles.

Aquell any va marcar l’inici l’actual Crida. Espectacles de música i pirotècnia, ambient faller en les Torres dels Serrans i representants tant de l’actual govern valencià, com les Falleres Majors de València 2017 que, un any més, tornaran a celebrar amb tots els valencians l’inici de les Falles.

Programació de la Crida 2017

26 de Febrer

07.30 hores. Despertà Infantil

07.40 hores. Despertà General i desdejuni popular per als participants

12.30 hores. Entrada de Bandes de Música des de la Plaça de la Verge fins a la Plaça de l’Ajuntament.

14.00 hores. Mascletà en la Plaça de l’Ajuntament.

20.00 hores. La Crida 2017, amb espectacle de llums i pirotècnia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × dos =

museo prehistoria