Del carrer a les xarxes: la Crida també es reinventa

Puig recomana, a més, que la setmana fallera siga lectiva per a evitar focus de contagi

Guardar

Acte de la Crida abans de la pandèmia
Acte de la Crida abans de la pandèmia

Només quedarien dos dies perquè les Torres de Serrans s'inundaren de milers de valencians i valencianes que, com cada any, acudirien a la seua cita amb les Falleres Majors de València per a donar la benvinguda a les Falles de 2021. No obstant això, la pandèmia ha truncat tots els plans. En aquesta ocasió, la Crida haurà de reinventar-se i, com la resta de la programació fallera del mes de març, serà en línia per a mantindre viu l'esperit faller. Aquest diumenge, 28 de febrer, començarien les Falles de València. Així i tot, la seua celebració haurà d'esperar fins al segon semestre de l'any.

No obstant això, des de Junta Central Fallera no han volgut deixar passar l'oportunitat de rememorar els millors moments de la Crida. Per això, han preparat una programació, que es podrà seguir a través de les seues xarxes socials, i que consistirà en la publicació del vídeo de l'última Entrada de Bandes, imatges de la macrodespertà i, a les 20.00 hores, l'emissió d'un vídeo que farà un repàs per la Crida dels últims anys.

A partir d'eixe moment, Junta Central Fallera proposa a les diferents comissions de la ciutat que participen dels actes en línia programats, en els quals no faltarà l'Ofrena, la construcció d'un monument faller o, fins i tot, la gastronomia tradicional, com els bunyols. Tan sols hi haurà dos actes que seran presencials: d'una banda, l'encesa d'un peveter a la plaça de l'Ajuntament en record de les víctimes de la pandèmia (10 de març) i, per un altre, l'Ofrena, ja que, de manera individual, la ciutadania podrà depositar els seus rams en les parròquies del 14 al 19 de març.

Així i tot, aquest mes de març, València no gaudirà d'unes Falles a l'ús, i potser tampoc ho seran aquest 2021. Els col·lectius fallers ja treballen en tres escenaris possibles per a celebrar les festes josefines: la segona quinzena de juliol – del 14 al 18 –, la primera setmana de setembre o a principis del mes d'octubre. No obstant això, saben que no seran com sempre.

ofrenda_valencia2019

"Tenim clar que, siga quan siga, enguany no tindrem unes Falles a l'ús. No hi haurà revetles ni actes multitudinaris, però en la Mesa de Seguiment de les Falles sí que estem plantejant la possibilitat de poder celebrar alguns actes a nivell de cada comissió, com a cercaviles, concursos de paelles o, fins i tot, l'Ofrena", assenyala Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles a aquest diari.

Per part seua, Rafa Mengo, president de la Federació de Falles d'Especial, també apunta que "no ens plantegem la possibilitat de celebrar unes Falles en les quals només es faça la plantà i la cremà. Seria un insult per a la festa. Per això, encara que som conscients que tot dependrà de la situació epidemiològica, i que no seran com ens agradaria, la qual cosa volem és tancar l'exercici faller de manera digna".

D'aquesta manera, si el mes de juliol fallara, els col·lectius fallers compten amb un pla B i C, però el que no podria suportar el sector de la festa seria una altra cancel·lació. "Seria la ruïna total i absoluta per a moltes comissions que, malgrat les ajudes, ho estan passant malament".

El Consell recomana que la setmana fallera siga lectiva

En la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a anunciar com serà la desescalada en la Comunitat Valenciana, ha recomanat que la setmana de Falles siga lectiva perquè "si no hi ha festes, no té sentit que hi haja cap element que puga produir més contagis".

Així, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha explicat que al començament de la setmana que ve es mantindrà una reunió amb la Comissió de Seguiment de l'Ajuntament de València i amb l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, "per a abordar les línies roges sanitàries durant aquests dies de festa tan arrelada entre valencians i castellonencs".

Arxivat a:

Destacats