25n
25N
25N

Els monuments fallers desapareixen dels carrers de València en una cremà a porta tancada

Part del monument municipal es reservarà per a la celebració de les Falles 2020 al mes de juliol

17/03/2020 -

Les Falles de València van viure anit una particular ‘cremà’. I és que ni era el dia de Sant Josep, ni les comissions falleres van estar presents per a acomiadar i donar la benvinguda a un nou any faller. Ja ho havien anunciat des de l’Ajuntament de València, aquells monuments que no es pogueren desmuntar i transportar a Fira València, es cremarien a porta tancada i sense previ avís per a evitar aglomeracions. I així es va fer.

En la matinada d’anit, i després que s’anunciara que els artistes de la falla municipal, Manolo Martín i José Ramón Espuig, i l’artista urbà Escif havien decidit guardar el cap de la meditadora per a juliol, es va procedir a cremar la resta del monument. Així, tal com explicava el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, “el cap de la meditadora s’ha convertit en tot un símbol i, al juliol, desapareixerà entra les flames com mana la tradició”.

Sense més públic que els efectius de bombers i policia, i amb la plaça de l’Ajuntament buida, les flames del foc van consumir part de la falla municipal, a excepció del cap de la meditadora i de les escenes que s’havien de plantar repartides per la plaça. Totes elles van rebre anit l’indult fins al mes de juliol.

“Aquest dilluns passarà a la història”, assenyalava la Junta Central Fallera (JCF), a la història de la festa i a la memòria col·lectiva dels valencians que, en aquesta ocasió, no han pogut contemplar com les flames consumien la falla fins a convertir-la en cendres. La ‘cremà’ s’ha dut a terme en la posició que mantenien en l’actualitat les peces de la falla, és a dir, en dos blocs. D’una banda, el cos, amb els braços i les cames de la figura central de la composició, i per un altre, el bust i el cap, que han contemplat com desapareixia part de la falla municipal de 2020: descobreix les millors imatges de la cremà.

No obstant això, no va ser l’única falla que, anit, va desaparéixer. Cuba-Literato Azorín i Na Jordana – ambdues de Secció Especial – també es van veure en l’obligació d’haver de cremar els seus monuments, ja que el risc de desmuntar-la per als treballadors era difícil d’assumir. És per aquest motiu, que presidents de Secció Especial han demanat que es cancel·len els premis al millor monument, ja que no totes les comissions falleres podrien competir en igualtat de condicions.

Quan passe la crisi sanitària que està colpejant al país a causa de l’expansió del coronavirus, serà moment de pensar solucions per a veure què plantar del 15 al 19 de juliol – data triada per a celebrar les Falles de 2020 –. Eixa cremà també serà diferent, històrica, perquè serà la primera cremà al mes de juliol de la història de les festes josefines. No obstant això, el que segur que sí que es mantindrà serà la germanor fallera tan característica de les nostres festes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 1 =

caixaontinyent
Informacion coronavirus
paterna