caixa popular

Creixement de les llistes d'espera sanitàries

25/09/2017 -

Les llistes d’espera hospitalàries a la Comunitat Valenciana s’han disparat en aquests dos últims anys segons les dades oficials, per molt que des de Sanitat Carmen Montón -encara consellera quan escric aquestes línies- es perda en els seus propis enganys. Dos anys després de l’arribada del Botànic s’ha duplicat el temps d’espera, hi ha menys intervencions a la vesprada i s’han tancat quiròfans durant l’estiu. Montón és una consellera de paraula fàcil, de notícia bonica però que ha perdut el rumb de la gestió el que ha fet que l’incompliment s’haja instal·lat en la Sanitat pública.

Per a evidenciar-ho podríem recórrer a un decàleg de mentides sobre les llistes d’espera:

1.- La consellera de Sanitat es va comprometre a disminuir la llista d’espera quirúrgica dels valencians, però després de dos anys s’ha duplicat.

2.- A més, va crear el seu propi criteri de comptabilitat al·legant que hi havia opacitat amb el PP. No obstant això, amb la llista única creada per la consellera, ara com ara hi ha 7.000 persones més que amb les dues llistes del PP que seguien el criteri homogeni nacional.

3.- Montón va anunciar que utilitzaria recursos humans i materials propis per a disminuir les llistes d’espera però segueix amb les mateixes mesures: autoconcert i pla de xoc.

4.- Es va comprometre a disminuir progressivament el pla de xoc. En 2016 hi havia 856 persones més en el pla de xoc que en 2015.

5.- A més, va anunciar que s’anaven a incrementar les intervencions quirúrgiques a la vesprada per a poder disminuir el temps d’espera, però la realitat és una altra: en 2015 es van realitzar 88.910 intervencions a la vesprada, enfront de les 81.137 de 2016.

6.- Ofereixen dades contradictòries. En la web de la Generalitat es reflecteixen 11.600 pacients derivades al pla de xoc, la conselleria diu que hi ha 13.683 persones, i al Ministeri envien altres xifres.

7.- Montón es va comprometre a augmentar el pressupost destinat a l’autoconcert però solament va executar el 64%.

8.- Així mateix, la conselleria manipula la llista prioritzant les intervencions que estan més de 180 dies i amb les quals, que per tant, més baixaran les llistes d’espera, però no té en compte la gravetat o les persones que més ho necessiten.

9.- La conselleria ha sigut condemnada pel TSJCV per negar documentació sobre les llistes d’espera a diputats del PP. A 31 desembre, per destacar algunes dades, les llistes d’espera de Neurologia eren de 110 dies, o les de rehabilitació de 172 dies en alguns departaments de salut, i la mitjana d’espera en Traumatologia va passar en 6 mesos de 35 a 69 dies.

10.- La consellera deia que venia a salvar a persones i retornar-los els seus drets, quan el que ha fet és vulnerar el dret a la veritat.
Després d’un estiu de serveis i més llits quirúrgics tancats, consultes suspeses, centres de salut tancats a la vesprada, i la suspensió de quiròfans programats, les llistes d’espera en especialistes, proves diagnòstiques i quirúrgiques es dispararan. Açò es diu incapacitat en la gestió.

María Remedios Yáñez Motos
Portaveu de Sanitat Grup Popular


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 1 =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris